回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] Fujimi - Honda Integra Type R 96
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-12-16 10:48 PM 發表
但係你已經好西利

都係邊做邊學o者 ..
其實一路做一路都諗都 d 新方法,不過不停咁樣推倒重來糾纏落去,唔知幾時先砌得好 @.@
唯有下部再改良啦

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-12-16 12:26 AM 發表
呢個方法都ok wor, 唔洗介餐死....

我好怕千辛萬苦做到一個滿意既物體出黎之後,又要再做多一次一個一樣 ... 因為唔係能兩邊都對稱
所以覆件都應該係一個唔錯既做法。

我切膠板其實好差,次次都切唔出想要既型

今日天氣凍,暫且停一停工

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
加燈,有如替模型車畫龍點晴 ... 小弟我深愛此道
以往作品皆是內置一個 DIY 電池盒,要懊惱開關要收係車底邊一個位先唔會太礙眼太樣衰 ...
而之前所有電線、LED 接駁皆係隨便扭上去,接觸不良問題常有 ... 開殼時明明 OK、閂埋個殼又接觸唔到。
內置電盒亦都有空間、換電又要開黎開去 ... 放係 Display 盒度想開燈睇下過癮,又要拎返部車出黎搞 ... 非常不便 !

於是,是次就改用外置供電及試用辣雞 ... 以下係呢幾日所做

1.底盤預開一個小洞,再塞入一粒細絲母 ... 留來將來用螺絲固定車身於 Display 盒內

2.用電線接駁好底盤的絲母後用畢地固地,底盤尾部插位加上銅片,銅片跟電線接好 ...

3.車殼尾部車燈示意圖

4.車殼插位加上銅片,角度稍向下屈曲

5.當車殼同底盤接上後,上下銅片就會接合

後記 :
由於我邊諗邊砌邊試邊改 ... 原先做好既燈杯唔夠空間角度放入 LED,已經被我廢棄。
上色後我先諗到改良裝燈方法,係已完成上色既車殼上用畢地重造新燈同焊燈,確實非常危險 ...
雖然第一次用辣雞,焊得唔靚,不過總算有驚無險完成
而車殼內走線並冇經過非常心思策劃,算係隨意臨時建造仕樣,係互不干涉同達成基本目標下 ... 唔打算再作異動。留待下一部車先再提高完成度

現在供電系統已經完成,可以外置係 Display 盒底裝電同加開關了

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
200ps 踩盡直指 8000rpm 衝紅線加速趕工 ... 不過由於冇系統地規劃進程,好似仲有好多野未搞咁

尋晚同今朝稍完成車籠塗裝 & 繼續加細節 ... 無聊地係車底追加拖車扣 ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
繼續趕進程 ... 不過 2010 年內已經不可能趕到

勁無聊自己手劃 Koyo 水箱圖樣 ... 畫蛇添足勁唔似,可考慮廢棄。
題外話 ... 唔知富士整個水箱整咁靚做乜,後面風扇都冇人望到既 ...

之前已經做起一張跑桶,現在做埋另一張
修正細節、補甩油、追加埋安全帶扣,椅底調節前後果支棍影得不是太明顯。
忽然發現屋企冇晒消光油,所以先擱置不上 ... 或許考慮做些許舊化 ... 掛

車尾 Low Arm 挖走原本模型一體化的 Performance Rod 後再追加返,原裝車仕樣
另再加裝 1mm 膠條製 Cusco 蝦鬚 ,增強行車性能

可能底盤上色之前有少少油份殘留,尾部有一忽連底灰一齊甩走,容後再補
拖車扣由於金屬關係,冇專用底灰所以唔咬油,兩下就甩,亦都唔打算處理,由得佢算

尚餘制動系統、車鈴、車窗 ... 錶版水貼、安全帶 ... 拋光
好似唔係好多咋啵 ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-12-28 08:51 PM 發表
very good!!! 張SEAT 係點噴到咁有質感嘅?

Jack 哥你一路叫好又一路都冇留心睇既 ?
之前已經有提到,擬似絨布係用呢支野噴出黎 ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最近天氣寒冷,手指欠靈活,進度繼續緩慢中 ..

頭轆 Spoon 四遮鮑上色濟,300mm 碟亦連同條鈴用自製 Spacer Set 好。
因 Size 不夠關係,水貼上 Nissin 字樣被我切去,只欠尾迫力鉗未重造。
Spoon 「半條」中至尾喉 ... 因為條喉大部份已經啤好係底盤,所以只剩「尾至尾」
N 組尾喉亦已經修飾好細節,等候上色。

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2011-1-10 08:56 AM 發表
brake, 死氣喉都好正呀
brake 加唔加鋼喉

迫力鋼喉係指 ... ? 油壓喉 ?

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
TE37 見參 ... !
金色比想像中亮麗,原本是預期稍似古銅色的說 ...
不過我知道上光油之後就唔會係呢個樣

果個廿蚊雞 DIY 油箱內已經充斥油灰,扔左 ... 記憶中唔係 DIY 左好耐,把扇已經變成咁

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2011-1-18 09:07 AM 發表

係呀, 我話條迫力油喉呀

之前都有考慮過,不過對鉗實際上唔太大隻,亦都好似搵唔到適合的線黎做 ... 所以應該都係放棄的了 ...
或者對鉗大如 GTR 果 D 會好整 D ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
將佢變左銅色 ... 不過唔多好控制,似乎重手左 D ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-19 02:58 PM 發表
隻鈴幾好色丫都.

我覺得有 d 重手,遍暗左,不過都由佢,唔返手。

今日幫四條鈴加返 16 口螺絲
原來打算每條都有一粒唔同色或者冇左粒帽 ... 不過最後都係放棄。

另追加後座安全帶,前座安全帶未動工。

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
條鈴原本是 TS-21 來的,因為我不想佢太亮麗,所以上左層 TS-71 ...

如果我輕噴,佢就只有一點點點點分散係條鈴上面 ... 噴到佢唔再一點點點點分散,就變成呢個樣

實物看似稍稍稍稍好一點,相機不知是否角度問題,有時出來就很明顯,有時又稍稍好一點 ...

我拎 DC5 條五星型十爪鈴型黎試噴,可能形狀唔一樣,爪幼唔積油 ... 噴出黎效果我覺得算 OK 的。

依家算係失敗左 ... 當係 Exp+,已上水貼應該唔會再返手的了

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-25 08:04 PM 發表
師兄你架車好正
請問呢架車點樣LOW低呢...前後避震應該點整好呢..好苦惱..thanks!!

thx

我個人建議呢部車將避震斬短及將前後 Lowarm 截斷重黏貼成平底會易 d ...

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-26 02:02 AM 發表
嘩, 果16粒野成叉幾野wor, 師兄你真捨得.

叉幾野
扣除心機都只係三草野咋啵

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-26 02:57 PM 發表
下, 乜唔係真車既鈴黎咩?

冇咁大張介紙板啦 ~
Lailo 兄就是要開我玩笑是不是

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-26 09:11 AM 發表

Thanks, 請問係咪即係cut短彈弓呢..?
但點為之將 lowarm截斷呢@@"

你 A2 同 A3 件,左右兩角都有一個位承托住彈弓果件組件。
如果單是將彈弓切去,因為果兩隻角位是卡在車鈴入面的,會妨害彈弓組件調高調低

有人會另外用膠片做果個托位,我自己就係將 A2 A3 年左右兩邊隻臂整成平放 ... 另外避震就全自改了。

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-26 05:28 PM 發表

請問你係點樣整成平放架?@@" Thanks!!
要自己改位真係好頭痛, 之前冇試過-_-"

上紅線係原來既輪廓,黃色係要消滅的部份。之後係底部綠線位加塊膠板做承托,將切出黎既搖臂貼上去
不過因為成組懸掛更貼近的關係,A2 件會有幾個位都俾底盤頂住,好似兩個正方柱體的塔仔,果度要 CUT 短
兩個輪之間條轉向捧都會頂住裝唔到上去 ... 所以底盤又要 CUT 走唔少位 ...
請參考圖 2 要 CUT 走的位置

當成組懸掛會「縮入」底盤之後,車高就會降低左喇 ...   

所以我的做法就應該不是一個有效率同簡單的好方法喇
咁呢 ... 就 ... 以上純粹個人做法,僅供參考

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
目前尚餘前座安全帶、車廂倒後鏡、門側倒後鏡、中控追加油溫錶、兩隻獨立分離的雞翼窗以及全車拋光 ... 未做。

雖然終點即將在望,不過由於春節要回鄉關係,小弟的 DC2 將會再度延遲到二月中先會 Fine Tune 出廠的 ...

俾住個 Pat Pat 大家睇住先 ~

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-27 09:16 PM 發表

嘩 唔該晒你啊
咁避震係咪都要cut短D囉?

yes,不然採用爆塔頂方法也可以

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-27 10:50 PM 發表

請問係咪將避震cut開一半然後抽走中間唔要既距離, 再係中間鑽窿塞條鐵線入去作支撐, 之後駁番埋呢..? Thanks=]

想 low 低 1mm 就避震頂 cut 走一 1mm ... 這樣會簡單點的 -_-

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-28 12:21 AM 發表

但如果cut走避震頂, 如紅圈所示, 咁咪會冇左個凸位塞入車底囉?????

可以自己加返
又或者 Cut 斷避震,然後係避震底切走所需長度,再插銅枝加固接合峻都一樣,又可以保留彈弓做型。隨你喜歡邊個方法,都一樣

頂部