回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 想投資模型車專賣店...
chiwaiwai668
壹等兵

UID 20205
精華 0
積分 2
帖子 164
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-21
狀態 離線
我覺得要好似ckpoon6026兄咁講,要有地方做工塲時租,一來可以收租,又可以用來教導新手砌模型車(但係又因為地方要大,都好難攪):而貨品方面專門銷售模型車係好,但一定要做到人無我有,咁就唔驚無生意(真係開的話我一定會去買野),到最後,就要你唔好輕易放棄.如果年紀唔大,做乜唔試試!!

頂部
speedstar
壹等兵

UID 19239
精華 0
積分 2
帖子 105
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-29
狀態 離線
  Nowadays people are quite easy to buy kits, transkits etc. from overseas.  Don't think about that.....no such model shops can survive

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
今日lunch見到個post時已經想吹下水~~
不過勁忙…返屋企先覆~~~

小弟都係砌開車的
環觀本地車模市場,你覺係有幾多人砌車?
大既時間唔多,好多時一年半載先起到貨
細既錢又唔多,你開補品店,有幾多學生哥可以keep住afford得起?
就算有班collector豪得起買首辦車,margin又有多呢?
呢個純粹市場角度去唸.....

再zoom遠d丫~~
相信玩開車,都知本地補品首辦只係好幾個地方買得到
香港作為所謂國際金融中心,只要有錢搵既地方就會有人entry market
但點解本地唔見車模專門店成行成市?
market細已成定局.....
如果唔賣高達或者其他玩物,我唸好難成日有人幫親.....

又zoom 返埋來~
貨源、舖位、財政、宣傳等等都樣樣要唸....
都重未計如果要自己看舖,自己時間既opportunity cost.....

如果有一間舖頭有齊咁多車類有關既野
我當然支持
但.....樓主真係覺得work咩?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線
我住係天水圍
次次都要答車左轉右轉先出到mk買野
如果有間係新界區就好
新界區都有唔小玩模型既人

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
卡住螺絲
平民

UID 19690
精華 0
積分 0
帖子 28
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-9
狀態 離線
我都曾經想過開一間好似你講一樣嘅舖,除左手砌嘅模型車,孖星等外,又有現成車牌子,EBBRO
AUTOART , MINICHAMP等,又可以播映F1,WTCC,MOTOGP等,賣吓AUTOSPORT等車書,不過一定冇高達,因為我淨係鍾意模型車,不過都係想吓咋,要實行真係好困難。不過如果有呢啲舖頭,我一定荷包大出血

頂部