回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Z33 380RS (已完成)
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-12-2 01:03 AM 發表

我想問一個問題... 你有冇座暖左個罐先黎噴?? 暖左罐之後d油噴出黎會勁d同埋幼身d.....
仲有呢, 噴白色車, 最好就先用星星matt white輕輕噴一兩浸至轉左色, 待乾後先再上光白... 不過都係要一兩下停一停 ...

嘩…呢樣堅唔知 =[]=
咩原理黎架…點解會咁既 (好似神探伽俐略咁神奇…)

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-2 01:25 AM 發表
有冇睇過兩公婆同砌車段片呢~~~
阿老公開到個氣壓好鬼大,仲好似發狂咁打圈噴都可以幾靚咁~~
另外阿光澤魔術師用噴罐噴好瀟洒咁一下一下~~~
攪到我而家噴灰都好瀟洒~~

但樓主既前提係冇噴筆嘛~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-12-2 01:03 AM 發表

我想問一個問題... 你有冇座暖左個罐先黎噴?? 暖左罐之後d油噴出黎會勁d同埋幼身d.....

仲有呢, 噴白色車, 最好就先用星星matt white輕輕噴一兩浸至轉左色, 待乾後先再上光白... 不過都係要一兩下停一停等乾, 再一兩下咁噴....

上左啞白先容易咬油d, 不過都係一字記之若薄...

johnnyhut兄,

其實如果噴灰噴得厚一樣都會積油, 只不過正常噴灰都唔會好厚, 因為灰既抓著力同遮蓋力都強, 好多時薄噴幾野已經"好灰", 唔係好似光白咁, 微粒粗好多而抓著力同遮蓋力都唔夠, 好容易唔覺意噴多左......

第二段我幾同意! 再細心一唸, 其實白灰噴完之後有冇發現已經有山頂唔夠白既情況?理論上用白色噴罐,俾我我多數會靠白灰做好個base先,instead of靠支白色來做個包和度....

btw, 第一段我就唔太同意. 砌車唔同砌afv/機機, 我點都唔會suggest用啞油做base color. 第一係因為之後捽車時係多左重功夫執個表, 第二係與其噴啞白,點解唔直接噴白底灰?

到最後, 其實靠既係經驗同要先理解唔同tools既特性, 咁先可以係唔同既情況簡最好既方法來做
重有都係好緊要既係成個progress既planning, 度定一個progress點flow就會少好多問題架喇~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnnykut 於 2008-12-1 10:32 PM 發表
8掛問下~~點解用噴灰又冇呢個問題既????
係唔係因為"油" 同 "灰"唔同質地所以唔同效果?????

冇錯 ,"油" 同 "灰"唔同質地

噴灰 一一thinner 乾左留番D灰 ( 基本上係超微細固體 ) 附著係個面

噴油 一一thinner 乾左留番D好濃既油 ( 黏稠度非常高既液體 ) 要再等到完全乾透 , 時間上相對地要耐D , 但係呢個時候 , D油粒子溶合得唔好 ,
                 一一橙皮

山頂既位置硬係噴極都唔白 , thinner 乾左大部分,留番D好濃既油仍會向下流動 ,山腳就可能聚油

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-12-2 03:22 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-2 09:15 發表

第二段我幾同意! 再細心一唸, 其實白灰噴完之後有冇發現已經有山頂唔夠白既情況?理論上用白色噴罐,俾我我多數會靠白灰做好個base先,instead of靠支白色來做個包和度....

btw, 第一段我就唔太同意. 砌車 ...

其實係.... 因為我上一架白色車已經係十幾年之前既事..... 果陣唔係講笑, 仲讀緊書, 冇多餘錢買白灰, 但係噴gunpla果陣用淨左d啞白, 所以味用啞白lor... 不過講真唔差得過白灰, 幾好架都~ (我真係未用過白灰呢~~ )

minesky兄, 因為噴罐裡面既壓力本身係一個定數, 別係當罐野用左一半之後, 通常都會覺得唔多夠力咁, 因為好大部份既壓力已經係前半罐放左出黎 , 座暖個罐可以加大d個氣壓.... 我自己用罐既時候, 就係唔係都座一座佢先既~ 不過記住暖水好啦... 最多50度左右..... 唔係一陣有新聞睇.......

johnny仔兄, 我冇睇過... 不過.... 如果有巴打有興趣拍, 我覺得hk高手們唔差得過日本.... 日本係包裝到佢地d高手好似好勁咁啫~~ 睇番舊時d "car modeling manuel", 有d真係都唔知佢點解會影既.......

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-12-2 15:22 發表

其實係.... 因為我上一架白色車已經係十幾年之前既事..... 果陣唔係講笑, 仲讀緊書, 冇多餘錢買白灰, 但係噴gunpla果陣用淨左d啞白, 所以味用啞白lor... 不過講真唔差得過白灰, 幾好架都~ (我真係未用過白 ...

lailo兄,熱彭漲呢個方法都俾你想到

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-12-2 04:42 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-12-2 15:43 發表

lailo兄,熱彭漲呢個方法都俾你想到

唔係我諗既wor.... tamiya n年前既catalogue定唔知咩模型書教架.......

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-2 09:15 AM 發表

btw, 第一段我就唔太同意. 砌車 ...

有用白灰打多次底呀…所以都叫做遮到既…不過感覺上硬係無山底咁白

>lialo
100℃就唔只新聞見,聽日youtube都見

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
bonnet終於搞好…96%一樣,歡迎各位畀意見

另加尾翼拋光相

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
回復 #1089 MineSky 的帖子

今次噴得非常之好丫,唔覺有鴛鴦色啊

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-12-13 09:48 PM 發表
bonnet終於搞好…96%一樣,歡迎各位畀意見
?t=1229177431

另加尾翼拋光相
?t= ...

架宔山唔諗住架加埋個老冧上去呀 ??

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-12-13 10:20 PM 發表

架宔山唔諗住架加埋個老冧上去呀 ??

sorry 唔多明

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-12-13 09:57 PM 發表
今次噴得非常之好丫,唔覺有鴛鴦色啊

釘橋…
係洗左5次油既成果
如果堅無問題就可以上水貼喇

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-12-13 10:51 PM 發表

釘橋…
係洗左5次油既成果
如果堅無問題就可以上水貼喇

色差如果唔大,其實好難係相度睇得出.....
上次差太遠所以先睇到咋喎.....

JOEYKO.com
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-12-13 10:50 PM 發表

sorry 唔多明

#46 個冧把 .....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-13 10:55 PM 發表

都係架…所以咪話96%一樣,有4%保留
我感覺上就真係好少好少…少到分分鐘平時噴車頭同車尾都會有少少色差既分別咁滯

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-12-13 11:38 PM 發表

#46 個冧把 .....

唔加架…因為始終係路車拉花,都無落 rolling cage,會落車牌
所以唔加 number

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-13 10:55 PM 發表

呢兩張係特登影得最有色差既兩張

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
回復 #1098 MineSky 的帖子

睇上面張就比較覺眼啲,下面就輕微囉

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
如果唔想再煩, 同自己講下架好d喇~~~~

JOEYKO.com
頂部