回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Z33 380RS (已完成)
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 10:26 PM 發表

明白
我再去search下有關方面既資料先
其實我未用過類似的東東…

除左hl兄既方法,另一個做法係薄d噴, 漫漫每層乾左先再噴第二下
咁d油自然唔會積係底,個頂亦同時會著到色

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-30 22:33 發表

除左hl兄既方法,另一個做法係薄d噴, 漫漫每層乾左先再噴第二下
咁d油自然唔會積係底,個頂亦同時會著到色

係啊,joey兄啹方法都非常之好架。

但噴罐想薄噴都唔容易,你亦可不防試吓吊起件件,將支噴罐向上噴幾層,等尖頂位啲油積番咁上下就照返正常噴法試吓

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-11-30 10:49 PM 發表

係啊,joey兄啹方法都非常之好架。

但噴罐想薄噴都唔容易,你亦可不防試吓吊起件件,將支噴罐向上噴幾層,等尖頂位啲油積番咁上下就照返正常噴法試吓

其實已經好薄…所以都著到下色
但問題係平面著色快過山頂

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-11-30 10:56 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
你不如買枝噴槍la,你會不斷咁砌車yes or no?

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 22:51 發表

其實仲有啲方法,但就唔知點講好

咁為有係你用模型油筆嚮嗰啲山頂位度油上一兩層色後再用噴罐噴囉

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 10:51 PM 發表

因為噴得厚, 油先會有重量
油重先會積油

如果噴得夠薄, 自然唔會有上下著色有分別既問題
薄噴既定義個個人都未必一樣,我都唔知可以點形容
但可以肯定既係, 用噴罐噴白色com底色一定唔可以心急
因為可能薄薄一層你總會覺得冇色咁
但就係正正因為要薄成咁先唔會有積油既問題......

一個好方便而好多人會做既work around就係先用白灰......

之所以我之前話噴油要用同一個sequence來噴就係咁解
呢次你又係用左第三個sequesnce,所以咪又出事lor...

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-11-30 11:13 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
再唔係噴完之後成個件反轉黎等佢風乾
多左的油就唔會流晒落去積晒係到

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-30 23:07 發表

油重先會積油

因為可能 ...

一於係咁話洗乾淨佢再噴過啦

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-11-30 23:13 發表
再唔係噴完之後成個件反轉黎等佢風乾
多左的油就唔會流晒落去積晒係到

咁樣做,就一定要厚噴先得喇

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-30 11:07 PM 發表

油重先會積油

因為可能薄薄一層你總會覺得冇色咁
但就係正正因為要薄成咁先唔會有積油既問題......

一個好方便而好多人會做既work around就係先用白灰......

之所以我之前話噴油要用同一個sequence來噴就係咁解
呢次你又係用左第三個sequesnce,所以咪又出事lor...

咩 sequesnce ?
話唔定始終係噴罐,噴極都厚…
我由白灰個層已經係噴到由淺灰、好淺既灰到白…如此一來雖則好薄一層,但就上左好多層

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-11-30 11:14 PM 發表

一於係咁話洗乾淨佢再噴過啦

完全唔好笑囉
我可以講你聽我洗左3次,幾薄都試過都係咁囉
第1次就堅厚…連原本白白地都變番灰

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 11:24 PM 發表

咩 sequesnce ?
話唔定始終係噴罐,噴極都厚…
我由白灰個層已經係噴到由淺灰、好淺既灰到白…如此一來雖則好薄一層,但就上左好多層

你第一次噴個body時既sequesnce係點?
噴第二次單獨噴頭com時又係點?
到第三次呢個頭com既sequence又一唔一樣?

JOEYKO.com
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-11-30 11:29 PM 發表

你第一次噴個body時既sequesnce係點?
噴第二次單獨噴頭com時又係點?
到第三次呢個頭com既sequence又一唔一樣?

第2次就真係完全唔同
第3次其實盡量跟,因為

車身係:
原底灰銀車殼,直接上白灰->打磨->白色->打磨->珍珠白->打磨

之前bonnet係:
原底紅色bonnet,直接白灰->打磨->白色->打磨->珍珠白->打磨

而家bonnet係:
薄灰底->打磨->白灰->打磨->白色

之前測試過,而家呢隻色上埋珍珠白效果就會95%+同車身色相似
而家問題暫時只係在於個山頂位

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-12-1 08:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 23:45 發表

第2次就真係完全唔同
第3次其實盡量跟,因為

車身係:
原底灰銀車殼,直接上白灰->打磨->白色->打磨->珍珠白->打磨

之前bonnet係:
原底紅色bonnet,直接白灰->打磨->白色->打磨->珍珠白->打磨

而家 ...

不如問人借支噴槍噴

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-11-30 11:45 PM 發表

第2次就真係完全唔同
第3次其實盡量跟,因為

車身係:

之前bonnet係:

而家 ...

你有冇試過/見過人地先簿噴兩、三層邊、角位→待乾→再噴全身呢 ??

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-12-1 09:51 PM 發表

你有冇試過/見過人地先簿噴兩、三層邊、角位→待乾→再噴全身呢 ??

有....我~~ 尤其好多暗位既車...e.g. Ferrari 330 P4

old man and slow hand....
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-12-1 09:51 PM 發表

我無得揀噴邊個位先…
30cm既距離一噴…成塊bonnet著色是也

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
8掛問下~~點解用噴灰又冇呢個問題既????
係唔係因為"油" 同 "灰"唔同質地所以唔同效果?????

WE ARE X~~~~~~
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2008-12-2 01:03 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-12-1 22:25 發表

我無得揀噴邊個位先…
30cm既距離一噴…成塊bonnet著色是也

我想問一個問題... 你有冇座暖左個罐先黎噴?? 暖左罐之後d油噴出黎會勁d同埋幼身d.....

仲有呢, 噴白色車, 最好就先用星星matt white輕輕噴一兩浸至轉左色, 待乾後先再上光白... 不過都係要一兩下停一停等乾, 再一兩下咁噴....

上左啞白先容易咬油d, 不過都係一字記之若薄...

johnnyhut兄,

其實如果噴灰噴得厚一樣都會積油, 只不過正常噴灰都唔會好厚, 因為灰既抓著力同遮蓋力都強, 好多時薄噴幾野已經"好灰", 唔係好似光白咁, 微粒粗好多而抓著力同遮蓋力都唔夠, 好容易唔覺意噴多左......

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
回復 #1079 lailo 的帖子