回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: fb晒執錢金融才俊被捕
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
fb晒執錢金融才俊被捕

【太陽報專訊】灣仔告士打道「平安夜橫財」案,再有一名「發達男」被捕,成為警方追錢行動中第三名被捕者。該名二十三歲金融才俊執到至少五十萬元,得意忘形第一時間在網上晒「錢磚」照,當晚即與友人「過大海」去澳門吃喝玩樂賭通宵,聖誕節清晨返港方知警方追查錢,但巨款去而不返。他昨晨在網上自言「要搵定律師」之後被捕,警方只找到兩張船票,款項則未尋回。
--->被捕前 被捕後
https://hk.news.yahoo.com/

「當時尾隨佢有架客貨車,停下一個紋身漢(公仔佬 )落車又執,紋身漢(公仔佬 )最初以為錢係鬼佬跌,於是執起畀番佢。之後我見鬼佬示意啲錢唔係佢,紋身漢(公仔佬 )就將錢取走離開。」
----> 兩個同係老實人你唔貪我我唔貪你

搭旅遊巴走人
親眼目睹內地遊客搶錢的周先生透露,當時剛駕車經過上址,見有20多人在馬路上「執嘢」,其中10多人是從史釗域道天橋底一輛接載內地旅行團的旅遊巴走出馬路,相信有內地旅行團的團員在附近用完膳準備上車。
周先生形容有人高速衝出馬路後隨即俯身「執嘢」,當時他不知對方執甚麼,見馬路上有兩個藍色膠箱,還以為對方衝出馬路執魚,心諗「大陸人魚都執」,不以為意駕車駛離,其後返回了解始知對方在執錢。消息稱,衝出馬路的內地人主要撿拾一綑綑的鈔票,大約有十多磚,以每磚50萬元計超過500萬元,然後急步返回行人路乘旅遊巴離去。
--->
http://hk.apple.appledaily.com/news/art/20141225/18981016

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2014-12-28 09:07 PM 發表
求其喺金魚缸打份工又話"金融才俊", 開間餐廳又話飲食巨子,講到香港通街都精英咁,傳媒真係語不驚人死不休。

接收呢D傳媒資訊眞係要過濾下 , 尤其呢d方向集團/生果報..

有個朶先夠照 ,可能香港人就係鍾意睇呢D...

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-12-28 10:21 PM 發表

十幾年前. clerk 就叫晒做主任, 依家自然要去到做經理, 再過廿年, 就個個都係gm 架啦.
不過一問到話唔話到事, 就.......

即係d 電話customer service  呔圖叫高級客服 , 保險公司sign 左保單之後出去見客講解果d 都掛個圖: 高級乜乜 , 乜乜經理咁 , 俾人好feel d 咁,
根本train 過背過稿揾個OA 做都無不可........

打份工, 有乜閃失要面對客人 /公眾 , 俾個高檔d嘅圖你 , 說服力當然又高d , 當然個責任嘅重要性並不反映係果份糧度
有d公司俾個 呔圖你叫manager , 人工重低過第二d公司度做個clerk .

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2014-12-28 11:23 PM 發表
呢單野, 我唸緊有些人, 會收埋些錢等風聲過晒先攞出黎洗

出左關果班碧6佬碧6婆要追就唔易啦 香港正苦習慣都係取易不取難 , 一定向d易埋手嘅落手 , 條友咁揚唔俾面在私一定拉左先

頂部