回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 亞視可否做下去
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
亞視可否做下去

【經濟日報專訊】亞視昨向員工發放半份的11月薪金,惟12月份薪金仍未有交代。財政危危乎的亞視仍有能力運作下去嗎?
亞視拖欠約800名員工11月薪金近一個月,按法例規定,若至本月31日仍未發放11月薪金,則可視作自動遣散,早前新聞部已表示若持續欠薪,元旦日只會維持有限度運作。昨日亞視只發放了半份11月薪金,亞視員工代表昨引述資方代表稱,餘下半份糧要待至1月4至5日,至於應該明日發放的12月份薪金則沒有時間表。

不續牌「眾望所歸」 政府未交代
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA ... B%96-225531638.html

平時我只係行過先望兩眼電視 , 又或者食晚飯先睇睇 , 最初唔覺 , 有三幾晚黄金時段睇亞記先發覺佢d广告時間只係重覆賣返自己台d節目广告 ! 唔知其他時段係咪咁...無广告客 ??

亞記多年來轉手咁多暈 ,基本上每個新老細上任都有一番新景象 , 我最初以為王煎接手後同樣有個中興 , 點知越做越
dup.. 收市調査可以只得1點 , 甚至0點.. 唔知有無拍過新劇 , 只係講重拍返兩套舊片....

新節目係d清談/時事節目 , 請d嘉賓(免費 )..要zip時間 , 就揾返d舊劇集舊資訊節目重播 ,循還再用都ok 嘅 , 不過連d上古時事節目/古年煙花滙演 都搬埋出黎.. 依家有建議話縮短新聞時間 , 咁會唔會又搬埋d舊聞出來播呢 ?

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
someup
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 39529
精華 8
積分 59
帖子 2322
成品數目 59 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-10
狀態 離線
政府可以話擔心亞視倒閉員工會即時失業
所以俾佢續牌

誰迫使我冷漠 誰勾起我共鳴
頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2012-12-12
來自 平民
狀態 離線
唔執只會繼續再拖累員工出唔到糧,腦細繼續掉錢落海咁,長痛不如短痛吧。

最重要係連廣告商都無乜,何來收入?怎去再經營?
現況同末期癌症無分別,只看到死路一條。

陰謀論而言,唔發牌比魔童係玩佢之外,最重要係想陰乾亞視,唔知同誤報江總死訊有無關呢?!

光速入貨,龜速製作!
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
誤報死訊會影响國內投資者落搭 , 其實死咁大件事點可能會....

想賣片 , 片又重播到爛 , d演員又無乜人氣(無乜人識 ?)都唔知有無得出show抽佣....真係唔知重有乜途径揾水救火 , 死士家族肯賣股又有邊個肯同佢接貨 ?呢個"毛文"人地買左都唔知你下年重續唔續倒牌..

其實發新牌可以加入條件要請返多少二9台員工 , 就算無相關條件新公司亦要請返專門嘅人 , 二9台作風係咁落去又可以頂得幾耐 ? 似係等運到 , 但依家最需要嘅係神跡 .

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
果邊搞緊反貪 仲有人敢亂掉錢 想死

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
april_hare
中尉

UID 12306
精華 0
積分 2
帖子 823
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-13
狀態 離線
再做下去, 員工只會每個月都只出半月糧

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10409
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線
12月尾出11月A糧
1月出11月B糧
2月出12月A糧
3月出12月B糧
.........

頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 平民
狀態 離線
若真係一間負責任的電視台,應該摺埋清盤,出齊糧比員工講聲 bye bye 仲好啦,現在只係拖得就拖,唔願輸就拖埋班員工受難,完全無顧過班員工感受?

等新投資者都係借口啫,仲有咩人肯用亞視個名繼續玩?!
就算有,都係一班執到錢無頂洗的腦殘才俊吧

光速入貨,龜速製作!
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
我就覺得同發牌完全冇關.
亞視今日搞成咁. 只有一個因素: 投資者爭控制權. 蔡衍明同王征都想控制亞視.
王征雖然曾經好似控制到亞視, 但因為通訊事務管理局介入(應該係有人報串啦)冇得再實施咁操控.
而家唔出糧因為都唔知邊個可以成為最後得主. 兩個都唔肯放水入亞視.

但過左聽日都唔放水既, 就隨時牌都冇堆. 一拍兩散. 所以聽日應該會出到糧.

但要完全解決亞視既困局. 始終係要其中一個人放手. 解決亞視控制權問題.

路過既厚多士
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
一個台不斷懷念過去 , 不思進取  , 一個台就不斷重復d様辦劇

唯一印像係王煎帶頭嘅反魔童申牌求神儀式 ,  好似隻馬騮咁舞 , 唔積極做d事應對大台挑戰 , 將資源消極地花係呢d喝倒彩事上...

我都做過d無糧出嘅公司 d 員工士氣低落 , 5個同事3個準備resign,  兩個係新人, 1個resigned ,有個同事直程自訂上下班時間  , 朝遅1.5hr, 放工早0.5hr...
d人唔相識嘅共同話題係 : "欠你幾多? " "兩個月 "
果個年頭好難揾倒工做 ,入去做最初唔為意 ,見公司規模好大重以為拍倒好碼頭 轉左運... , 0 福利 , 無雙糧花紅都算 , 點知連糧都出唔倒..

QUOTE:
原帖由 JBear 於 2014-12-30 06:00 PM 發表
若真係一間負責任的電視台,應該摺埋清盤,出齊糧比員工講聲 bye bye 仲好啦,現在只係拖得就拖,唔願輸就拖埋班員工受難,完全無顧過班員工感受?

等新投資者都係借口啫,仲有咩人肯用亞視個名 ...

錢無頂洗的腦殘才俊吧----> 死士家族"死智盲"(highlight 字眼不適用)

頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 平民
狀態 離線
做trainee時都試過被拖糧,所以好明白固中感受,不幸中之大幸係辭工後一年先追得返欠薪,都算個老細有良心,而我知當時間公司已執咗

若然亞視係老細爭權而唔出糧的話,就真係不智了。
就算是旦一個爭贏,班員工會點睇個老細,有誰仍然甘心留低做,有新人會願意加入?
兩個老細爭玩具,變咗大家都輸

光速入貨,龜速製作!
頂部
未來
上尉

UID 5080
精華 0
積分 24
帖子 1965
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-28
來自 Future
狀態 離線
有冇牌都係一樣唔睇因為真係冇野睇

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JBear 於 2014-12-30 08:19 PM 發表
做trainee時都試過被拖糧,所以好明白固中感受,不幸中之大幸係辭工後一年先追得返欠薪,都算個老細有良心,而我知當時間公司已執咗

若然亞視係老細爭權而唔出糧的話,就真係不智了。
就算是旦 ...

我一入去做果陣見十位九空 , 都覺奇怪 , 無糧出就表示連找街數都有問題 , 舊數未淸d公司唔會再接你order , 更加難做 !

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 未來 於 2014-12-30 08:30 PM 發表
有冇牌都係一樣唔睇因為真係冇野睇

依家重有冰個睇電視丫 ? 我係老餅我都唔睇啦 !

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JBear 於 2014-12-30 08:19 PM 發表
兩個老細爭玩具,變咗大家都輸.

兩個老細都唔係本地人, 點會理你生死.

再講, 電視台本身都唔係佢地既"本業", 只係投資工具.

路過既厚多士
頂部
eriol
上尉

UID 24255
精華 0
積分 14
帖子 1193
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
狀態 離線
發表於 2014-12-30 09:57 PM  資料  短消息  加為好友  添加 eriol 為MSN好友 通過MSN和 eriol 交談
我諗亞視最多人睇果個時段一定係六合彩搞珠同賽馬直擊

大家可以叫我∼∼L∼∼

http://hk.myblog.yahoo.com/eriol92335414/
頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 平民
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oj 於 2014-12-30 08:43 PM 發表

我一入去做果陣見十位九空 , 都覺奇怪 , 無糧出就表示連找街數都有問題 , 舊數未淸d公司唔會再接你order , 更加難做 !

師兄, 咁你甩咗身未?

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-12-30 09:19 PM 發表

所以喱兩條蛋散被稱為無良僱主的話, 真係實致名歸!!

QUOTE:
原帖由 eriol 於 2014-12-30 09:57 PM 發表
我諗亞視最多人睇果個時段一定係六合彩搞珠同賽馬直擊

係囉, 但現在有尐投注站內會有電視睇埋賽馬, 足球, 又有免費wifi冷氣享用, 氣氛又熱鬧, 真係好過喺屋企睇!

光速入貨,龜速製作!
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-12-30 09:19 PM 發表

呢單"投資"真係難以理解, 明明就係爛到唔爛的攤子, 依家葉家寶都仲話有十幾個投資者有興趣接手, 咁我覺得佢地唔係白武士, 而係死士

都唔明有什麼"投資回報"? 可能係向土共買個免死金牌, 下次捲入貪污案可免疫?

本帖最近評分記錄
Devil   2014-12-30 10:41 PM  讚好  +1   改造恰到好處

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
執粒後 now 同 cable 做

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2014-12-30 10:15 PM 發表

呢單"投資"真係難以理解, 明明就係爛到唔爛的攤子, 依家葉家寶都仲話有十幾個投資者有興趣接手, 咁我覺得佢地唔係白武士, 而係死士

都唔明有什麼"投資回報"? 可能係向土共買個免死金牌, 下次捲入貪 ...

"回報" 唔係只有錢呢一樣野既. 肥黎一樣"投資"左好多錢係泛民身上呢..

本帖最近評分記錄
松尾明   2014-12-31 08:52 AM  讚好  +1   咁肥佬黎傻的又另計~

路過既厚多士
頂部