回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 政改表決議員正反名單
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2010-6-25 05:34 PM 發表

就當佢係違背左承諾,大家可以指責佢既不是,可以話佢背信棄義...但"cancer上腦"就實在太離譜,呢 d 字眼絕對吾用得...就算對方係大奸大惡,殺人放火,就算對方幾咁滅絕人性都好,呢 d 說話係吾應該講.....就算周街 ...

重咩點呀又?
政改影響既人多定長毛品格影響既人多?
唔該你睇清楚個topic先啦
"政改表決議員正反名單"

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-6-25 05:13 PM 發表

人地個 point 係社記冇品咒罵人~

至於是否違背承諾~? 而家已經行前咗一小步 la~  只係有人不停講其實可以一步登天, 你信~? 我就唔信 la~

行前咗一小步?
我見到既係連民主黨都進步到好似共產黨咁黑箱作業
而宜講野已經進步到民建聯既方式
擺明係行前咗一大步啦

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 05:36 PM 發表

重咩點呀又?

其實有不同的意見是一定的, 在政治上更是. 更加唔可以話誰是誰非, 因為社會每日都在變.
但如果所有事都"只有我說是對", 其他不同意見的就"叫人去死", 我相信現時只有北韓才可以做到.

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 04:24 PM 發表

可能我個人比較現實.....
我覺得, "追求什麼" 和 "可以得到什麼" 係2件事來的, 例如: 你叫公司加大家人工, 加到20k一個月. 公司話, 20k一定無, 15k就有....跟住大家都堅持, 結果當然係加唔到. 好多個月後, 最 ...

咁你睇下點解最底工資最高工時既方案成日被否決啦

======================================
基本法附件一: 香港特別行政區行政長官的產生辦法
七、二○○七年以後各任行政長官的產生辦法如需修改,須經立法會全體議員三分之二多數通過,行政長官同意,並報全國人民代表大會常務委員會批准。

基本法附件二: 香港特別行政區立法會的產生辦法和表決程序
三、二○○七年以後立法會的產生辦法和表決程序

二○○七年以後香港特別行政區立法會的產生辦法和法案、議案的表決程序,如需對本附件的規定進行修改,須經立法會全體議員三分之二多數通過,行政長官同意,並報全國人民代表大會常務委員會備案。
==============================

But NOW
行政長官提出=>人民代表大會常務委員會同意 =>立法會全體議員三分之二多數通過=>報全國人民代表大會常務委員會備案。

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 05:47 PM 發表

其實有不同的意見是一定的, 在政治上更是. 更加唔可以話誰是誰非, 因為社會每日都在變.
但如果所有事都"只有我說是對", 其他不同意見的就"叫人去死", 我相信現時只有北韓才可以做到.

過多幾年大家都俾人和諧晒既時候就唔會有呢d事架啦
By the way, 我講既野係"政改先係main point" 有冇錯先?
你有冇試過火遮眼時叫人去死or叫人x街or咒罵人先?

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 05:36 PM 發表

重咩點呀又?

呢個thread既題目係「政改表決議員正反名單」,第一帖內容係一份名單,我係第二帖已經回左.
政改影響既人多定長毛品格影響既人多..., 因為我從來無打算拎呢兩樣野黎比較,所以我冇實質數據係手,你有冇?
至於我係第八十帖既回覆,係回應你響第75帖,回應網友gashapon 在第七十四帖既發言.而並非回應第一帖.

LHPP . VCR .兔
頂部
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-29
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2010-6-25 06:02 PM 發表

呢個thread既題目係「政改表決議員正反名單」,第一帖內容係一份名單,我係第二帖已經回左你.
政改影響既人多定長毛品格影響既人多..., 因為我從來無打算拎呢兩樣野黎比較,所以我冇實質數據係手,你有冇? ...

真係搞笑, 要數據,
用下腦計啦, 政改影響全香港人(>7000000), 長毛果句害左你定你家人? 我唸只有司徒華一個有資格話自己係受害者
仲有你當呢個只係一個名單就證明你係幾咁膚淺
唔明既自己參考2008年立法會選舉民主黨參選者既政綱

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 05:57 PM 發表

過多幾年大家都俾人和諧晒既時候就唔會有呢d事架啦
By the way, 我講既野係"政改先係main point" 有冇錯先?
你有冇試過火遮眼時叫人去死or叫人x街or咒罵人先?

兄台無需太嬲,呢一屆政府已經話到明推俾下一屆政府研究功能組別存廢問題
到2012,睇下傾2017會點就知,反正差2年

不過我只係知,政府做野,如果依家只係行咁少步,到左2012,係唔會行出好大步(你睇05年同今日既方安就知,唔係民主黨方案基本上一模一樣),
而且行咁大步阿爺唔鍾意邊個負責
可能到時只係再加5席,民主黨就回價加10席,咁又變左45個直選同45功能組別

港人治港....

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-6-25 06:12 PM 發表

兄台無需太嬲,呢一屆政府已經話到明推俾下一屆政府研究功能組別存廢問題
到2012,睇下傾2017會點就知,反正差2年

不過我只係知,政府做野,如果依家只係行咁少步,到左2012,係唔會行出好大步, ...

到時要睇阿爺心情了

余若薇:點解(為什麼)會拖這麼久,還有普選不能給了夢想,好象發夢才有,這是《基本法》莊嚴的承諾,我們爭取的是我們每人應有的權利。1993年港澳辦主任魯平在《人民日報》有篇專訪,他說,香港最後達致立法機關、議員全部直選產生。他說07年以後議會的組成是由香港自己確定,只要三分之二的議員通過、行政長官同意、人大常委備案,因為香港如何發展民主是我們自治範圍里的事,中央不會干預。

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 06:08 PM 發表

真係搞笑, 要數據,
用下腦計啦, 政改影響全香港人(>7000000), 長毛果句害左你定你家人? 我唸只有司徒華一個有資格話自己係受害者

這並不搞笑,如果真係要比較,當然要拎出數據...就如特首同余若薇既辯論,特首話政改好多市民支持,但又拎吾出實質數據,那只是空談.
我冇數據,所以問下你, 如果你冇,講句冇就得喇...
其實吾明點解你要拎呢兩樣野黎比較,兩者有甚麼關係?? 是不是因為政改影響的群眾多,個人品格影響力較少,所以便可以出口傷人麼??

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 06:08 PM 發表

真係搞笑, 要數據,
唔明既自己參考2008年立法 ...

我不是想挑起罵戰, 但我想問: >7000000是怎樣來的? 是否你覺得全香港市民和你一樣想法?
(我自己雖然不太like這個方案, 但起碼我現在是真的有2票, 不是還只是空談呢)
我的重點是: 請不要強加個人的意願在別人上, 不然政府也不用每天在叫"起描"了.數據是能提供最客觀的分析 (投票也是一樣, 就是把各人的意1收集起來, 看看方向是怎樣)
大家交流一下

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 06:24 PM 發表

我不是想挑起罵戰, 但我想問: >7000000是怎樣來的? 是否你覺得全香港市民和你一樣想法?
(我自己雖然不太like這個方案, 但起碼我現在是真的有2票, 不是還只是空談呢)
我的重點是: 請不要強加個人的意願在別 ...

唔理咩想法, 政改都影響左佢地 (我冇話好定壞)
而家反而係你強加個人的意願在我身上

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2010-6-25 06:24 PM 發表

這並不搞笑,如果真係要比較,當然要拎出數據...就如特首同余若薇既辯論,特首話政改好多市民支持,但又拎吾出實質數據,那只是空談.
我冇數據,所以問下你, 如果你冇,講句冇就得喇...
其實吾明點解你要拎 ...

你繼續自己強詞奪理啦
你話係重點丫嘛, 有咩theory或數據support呀又

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 06:24 PM 發表

我的重點是: 請不要強加個人的意願在別 ...

不好意思,打斷一下,你的另外一票是經篩選先可以投,姐係議員選左一批,如果假設全部都係"禮義廉"既候選人,你都無得揀,一係棄權
而且政府的數據一直都不客觀

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:

真係搞笑, 要數據,
唔明既自己參考2008年立法會選舉民主黨參選者既政綱

請別出口傷人,話人膚淺,第一帖的確是一份名單,至於這份名單背後代表了甚麼,反映了些甚麼,我在這個thread沒為此發言,並不表示我看不明白.

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-6-25 06:29 PM 發表

不好意思,打斷一下,你的另外一票是經篩選先可以投,姐係議員選左一批,如果假設全部都係"禮義廉"既候選人,你都無得揀,一係棄權

佢地果 D人根本就冇了解過個"改良"方案
你話佢有三票佢仲開心, 理得果三票係有咩限制

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 06:26 PM 發表

唔理咩想法, 政改都影響左佢地 (我冇話好定壞)
而家反而係你強加個人的意願在我身上

而家個政改只係暫時方案, 仲未去到普選最後方案, 未到最後未知結局~

而長毛言論, 點睇都一定係錯, 無用爭議~ 而家佢拒絕收回言論, 就係有錯唔認, 錯上加錯~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-29
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-6-25 06:29 PM 發表

明白和同意你的說法. 所以希望多d其他人可以參與, 唔好只係"禮義廉" 同"白鴒"玩 (佢地每次都派好多人參選的)

頂部