回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 政改表決議員正反名單
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-29
狀態 離線
梁文道:和內地朋友說香港政改

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
千期唔好搞錯,做得公眾人物冇錯係預鷩H時俾人獢A但絶對唔可以隨便璊H,華叔俾一個普通街坊咁咒,大家或者會覺得氣憤,但未必會譁然,但身為議員,對一個政敵咁講洁A大家真係覺得冇問題?
叫人‾峞A只係謾罵,正如佢一向肆意叫人地做鷹犬,走狗,從來都冇人屹佢,但今次係詛咒,恕我見識少,中外咁多個國家o既議會,有邊個國家o既議員會有咁o既質素?建制派又好,中方官員又好,同所謂民主派交惡多年,都唔會口出毒言,就算磉\‾峈G D,都係只街頭市民,佢身為一頭領頭羊,夠膽帶幾千人圍呢度圍果度,叫高官道歉果陣就聲大大,而家自己失言就千般狡辯,左閃右避,向一位前輩/老人家/癌病患者講句道歉有幾難?難得過仲有咁多後生仔高度肯定佢呢d『敢言』『硬朗』ge作風?
佢就爽呀,冇妻冇兒,真係永遠都禍不及妻兒謘C
撫心自問,如果今次係劉肛華、曾肉成咒華叔,大家係咪會用同一個標準去支持出口傷人者無需道歉,抑或又拉幾百人玩晒馬,玩圍政要人辭職下台?

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-6-25 12:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
入得黎吹水區就預左見到哩d post,你就反而叫人唔好吹水講返模型~
我只係講個膠字都算俾晒面la,難道你想聽癌上腦~

頂部
nat99
二等兵

UID 6114
精華 0
積分 0
帖子 56
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-6-25 01:24 PM 發表
入得黎吹水區就預左見到哩d post,你就反而叫人唔好吹水講返模型~
我只係講個膠字都算俾晒面la,難道你想聽癌上腦~

係吹水區係咪唔可以講模型?
我叫人講返模型有冇錯?
你有乜資格話我膠?
你仲講到自己有理,仲講自己算俾晒面??????

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 2010-6-25 01:10 PM 發表

問題係當權者邀請民選議員去傾
唔係因為佢叫 馮檢基 唔係因為佢叫 何俊仁
係因為佢地係可表決政改方案嘅立法會議員
佢地係由人民選佢入去
就應該向人民交待番傾左咩  

李柱銘當年以議員身份去美國篤香港, 佢返黎都冇交代...

毓民, 長毛 卿姐上年去台灣同高官會面, 佢地返黎又有冇交代~?

交代唔交代只係每個議員自己判斷, 唔通開會時唔夠 Point 俾人窒瘀咗又出黎同大家講 ma~?

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-6-25 12:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
原來你著眼錯同冇錯
之前咁多位音樂家都只係吹水區討論下羅莉ja~但係點解俾人ban ac?
小佢果一班人又有咩資格話佢?

你係咪未用腦就開始問問題?
我都冇話唔可以講模型,只係話吹水區唔一定要同模型有關
仲有你開始發覺哩個係模型網ga吹水區喇可!?
你勸人唔好吹水講返模型托ar?咁開哩個區做咩?

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2010-6-25 10:03 AM 發表

又唔需要咁灰

有點覺得香港是「無得救」的地方

出賣中國人的, 從來都是中國人..

呢個民族真係非常「強大」..

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-6-25 01:17 PM 發表

咁功能組別 建制民主黨既真面目呢?

無佢地d人會睇得咁清?

無佢地頂住中央 香港會唔會一早變左中國既一個市?

佢咁鬧華叔唔係無道理 雖然係惡毒d
但佢地講呢句同佢地一向鬧建制無恥 向"輕"姐講 ...

功能組別就一早由民主黨/前線等等民主派人士搞清楚真面目,唔關社民連事,功能組別(部份)唔係由高鉄開始先咁無恥,好多人係由港英年代做到而家的......

至於建制民主黨既問題,就..

而家唔係有2012雙普選同普選聯兩個選擇,60席直選同35(+5?)席直選選擇;而係唔變同普選聯兩個選擇,30席直選同35席直選+5席接近直選既選擇,有d政黨寧願維持唔變,仍然係直選:功能5:5比, 民主黨就選擇寧願小變, "直選":功能6:4比.

如果個方案係建制提出,民主黨讚成,你就可以話佢係建制民主黨, 但而家個方案係普選聯提出, 開頭成班建制,左仔西環都反對的,只不過最後中央接受先成班人反口,關建制乜事? 民主黨今次做法可能啱,可能錯,但話佢地係建制,出賣港人,只係扣帽子,等同d維園阿伯同左仔話martin去美國講多句就係漢奸一樣.

至於怪佢地同中央溝通,我只可以好多年輕人實在太唔理智了. 如果冇中央拍板,香港一定冇可能有雙普選. 正如上面所講普選聯方案,中央接受,成班建制即刻轉軚. 如果中央唔接受雙普選,今次普選聯方案過唔到,到時建制同民主派比例一樣,  2017/2020 結果只會又得個桔, 就算中央講過2017/2020 普選又點,共產黨反口係有一件好奇既事咩!

政治從來都係妥協, 一邊大棍(社民連), 一邊蘿蔔(民主黨),先會有成果. 如果只有一樣,係乜都爭取唔到.

再者,錯就話人錯,話人錯係邊,鬧人cancer上腦又有乜道理呢?

今次事件最可惜既係社民連/長毛做左一個好錯既示範,教錯左好多年輕人......

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
nat99
二等兵

UID 6114
精華 0
積分 0
帖子 56
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-6-25 02:01 PM 發表
原來你著眼錯同冇錯
之前咁多位音樂家都只係吹水區討論下羅莉ja~但係點解俾人ban ac?
小佢果一班人又有咩資格話佢?

你係咪未用腦就開始問問題?
我都冇話唔可以講模型,只係話吹水區唔一定要同模型有關
仲 ...

你又扯開話題,
而家問題係你無lala話我膠.

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線
我覺得長毛鬧反口華事件俾人過份炒作,
目的係轉移視線, 唔好同我講佢幾十年來為民主又乜又乜,
在情你可以話佢付出左好多,
在理係佢違背左承諾,
如果你公司有一個做左幾十年既老伙記虧空公款,
係咪又可以話無論如何佢都為公司獻出左幾十年而免責丫?

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-6-25 01:17 PM 發表

咁功能組別 建制民主黨既真面目呢?

無佢地d人會睇得咁清?

無佢地頂住中央 香港會唔會一早變左中國既一個市?

佢咁鬧華叔唔係無道理 雖然係惡毒d
但佢地講呢句同佢地一向鬧建制無恥 向"輕"姐講 ...

97年7月1日開始,香港就已經係中國o既一部份,唔理你願唔願意接受都好,呢個係客觀事實,唔會因為有冇邊個政黨出現而改變。
至於璊H有冇道理,同點樣瘣N兩回事,絶對唔係『雖然惡毒d....』就將佢變得理直氣壯。差人捉重犯,輕度暴力同打到殘廢係兩回事;阿媽教仔,打屁股同吊起薔揚齯@樣;老師告誡學生,連〝蠢過隻豬〞呢d說話都嫌語氣重,華叔只不過同佢理念唔同隉A有冇必要加上一個咁惡毒o既詛咒呀?總唔能夠因為認同出發點而罔顧所使用o既手段!
如果佢咁都話好小事,咁唐早逝講句條條fing有乜咁大不了呀?雖然係輕佻d......

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-6-25 02:33 PM 發表

功能組別就一早由民主黨/前線等等民主派人士搞清楚真面目,唔關社民連事,功能組別(部份)唔係由高鉄開始先咁無恥,好多人係由港英年代做到而家的......

至於建制民主黨既問題,就..

而家唔係有2012 ...

仲有真係靠社民聯頂住中央,使香港唔使變左中國既一個市?

公民黨呢? 李卓人呢?  martin呢? 由89年到尋日既民主黨呢?支聯會呢?李國能呢? 幾百萬香港人呢?

香港既民主運動唔係由社民聯開始的.

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 02:46 PM 發表
我覺得長毛鬧反口華事件俾人過份炒作,
目的係轉移視線, 唔好同我講佢幾十年來為民主又乜又乜,
在情你可以話佢付出左好多,
在理係佢違背左承諾,
如果你公司有一個做左幾十年既老伙記虧空公款,
係咪又可以話 ...

摰藎捸A而家係R家富同逃緊生話佢過份,要求佢道歉,反而建制派冇人出過聲,咁你話轉移乜洬O?邊個係炒作黑手呢?而且政客o既一舉一動,有邊樣唔俾人炒作,佢第一日從政咩 如果想平息有心人o既炒作,情願唔情願都好,堂堂正正講句對唔住,即刻可以封住人地把口,重新集中視線,有幾難?佢係冇政治智慧定係冇政治胸襟?火遮眼衝口而出,講完又唔忿巢,咪一味死撐,好正常隉A好多人都係咁謚捸C

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
其他人我唔知, 但我信華叔lor. 人地都fight o左幾十年lu, 唔通你話中央依家請氣功師幫佢醫病??
長毛又係....唔同意見姐, 駛唔駛咁咒人? 唔通人地又咒你"脫髮"等你無o左個"生招牌"? 社記真係....

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 03:44 PM 發表
其他人我唔知, 但我信華叔lor. 人地都fight o左幾十年lu, 唔通你話中央依家請氣功師幫佢醫病??
長毛又係....唔同意見姐, 駛唔駛咁咒人? 唔通人地又咒你"脫髮"等你無o左個"生招牌"? 社記真係....

人地都fight o左幾十年就可以違背承諾?

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 03:53 PM 發表

可能我個人比較現實.....
我覺得, "追求什麼" 和 "可以得到什麼" 係2件事來的, 例如: 你叫公司加大家人工, 加到20k一個月. 公司話, 20k一定無, 15k就有....跟住大家都堅持, 結果當然係加唔到. 好多個月後, 最後如果你同事同boss講, 先加到17k得唔得? boss話ok, 你會唔會話個同事係反骨?違背承諾?

ps: 仲有, 我覺得, 政治係無對或錯, 只有 你buy定唔buy. 好似如果我去選議員, 我話要求人人唔交稅, 可能我會高票當選, 但係無稅收, 政府又何來收入?

當然依個係我自己意見, 無話一定是對的. 大家可以交流一下

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2010-6-25 04:24 PM 發表

可能我個人比較現實.....
我覺得, "追求什麼" 和 "可以得到什麼" 係2件事來的, 例如: 你叫公司加大家人工, 加到20k一個月. 公司話, 20k一定無, 15k就有....跟住大家都堅持, 結果當然係加唔到. 好多個月後, 最 ...

最慘依家無爭取到17k,只係有班初頭話堅持到底既同事回價到15.5k就收貨

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-6-25 03:53 PM 發表

人地個 point 係社記冇品咒罵人~

至於是否違背承諾~? 而家已經行前咗一小步 la~  只係有人不停講其實可以一步登天, 你信~? 我就唔信 la~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-6-25 04:03 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 nat99 於 2010-6-25 01:16 PM 發表

你又扯開話題,
而家問題係你無lala話我膠.

無扯開話題,膠係用黎形容你行為~
就好似去吸煙區叫人唔好吸煙,原則係冇問題,但係就係膠ga行為~

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:

就當佢係違背左承諾,大家可以指責佢既不是,可以話佢背信棄義...但"cancer上腦"就實在太離譜,呢 d 字眼絕對吾用得...就算對方係大奸大惡,殺人放火,就算對方幾咁滅絕人性都好,呢 d 說話係吾應該講.....就算周街 d 人都係咁講.

呢個先係重點!!

LHPP . VCR .兔
頂部