回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: Reborn 1/100 算不算是 Gunpla 中的失敗商品?
chsimon
平民

UID 53793
精華 0
積分 4
帖子 19
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-7-17
狀態 離線
Reborn 1/100 算不算是 Gunpla 中的失敗商品?

從價錢 品質 人氣 對象 四方面來說

品質 :外觀不錯  但結構只有HG
          級數  以夜鶯為例稍為複雜的特徵都省去 有趣的是 Mk III 和迪哲是由阿久津重新設定 老一輩未必接受

價錢  這值得商榷  以mk III 為例定價 3500 円 看似實惠 但假如Mg是5000 円 只相差1500 円 又如何?
        以 Exia 為例 Mg 3800 円 HG 2300円 相差1500 yen
        OO raiser Mg 6500 yen HG 5000 yen 兩者分件質素差很遠
        簡單來說 Re100 定價依然過高 或者是人氣不足有關

人氣 當年 Seed 受歡迎  1/100 才大行其道 到了 OO 已大不如前 Age 更取消了 RE100 以冷門MS為主
       連最經典的夜鶯 今時今日也熱潮冷卻 mk III 和GPO4 更不能想象

對象  RE100 主要針對老一輩fans 他們有消費力 但也有要求 RE 100 未必能滿足他們 不過我也承認有部分fans無要求
        但求就手 只是為數不知多少  

其實 RE 100會否成功不重要 最大問題是 RE 100跟 MG 共用資源 即是有 RE100便無MG
下年上半年只有兩隻正式發售 實在令支持者感到無奈
而且MG一下子少那麼多 很容易被市場忽略而邊緣化
(其實網限也有影響 這也是MG要面對的另一問題)

或者RE100 可能是Bandai對高檔模型失去信心和日本經濟差所衍生出的產品

本帖最近評分記錄
stuka   2014-12-30 12:14 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
Mafty
中尉

UID 27720
精華 0
積分 24
帖子 793
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
來自 Joker太陽星團
狀態 離線
對於長期fans, 無骨架係好事

我只著重外形, 可動同骨架對我黎講越簡單越好

re100專出冷門機, 吸引die hard fans有佢市場, 同mg根本性質唔一樣

本帖最近評分記錄
seedgun   2015-1-23 11:42 AM  讚好  +1   
char   2015-1-23 09:06 AM  讚好  +1   中正要害
GARY...   2015-1-7 03:13 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
DSOA   2014-12-28 12:53 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
namieleo   2014-12-28 12:23 AM  讚好  +1   具參考價值
VampireA   2014-12-27 10:55 PM  讚好  +1   

*時間太少,想頭太大 ,火頭四起*
頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mafty 於 2014-12-27 10:11 PM 發表
對於長期fans, 無骨架係好事

我只著重外形, 可動同骨架對我黎講越簡單越好

re100專出冷門機, 吸引die hard fans有佢市場, 同mg根本性質唔一樣

同意, MG屬成本太高, 冷門機出根本無商業開發條件. 笨大有心開個新系列已好難得. MG中都大有失敗的例子.

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chsimon 於 2014-12-27 07:39 PM 發表
人氣 當年 Seed 受歡迎  1/100 才大行其道 到了 OO 已大不如前 Age 更取消了 RE100 以冷門MS為主
       連最經典的夜鶯 今時今日也熱潮冷卻 mk III 和GPO4 更不能想象

就以呢個論點就可以知道樓主唔係"老餅/老鬼"了.

再講. 你睇下日本又好, 香港又好, 台灣又好. 有幾多人(以比例計)砌完一隻件, post 完成品 (甚至係 齋啪) 時, 會拆晒d 甲再影三幾張相.

擺pose, 硬直, 拆甲... 就睇下d 人post 相出來時係點, 就可以睇下模型友真正既想要既野.

骨架, 同當年第一盒mg 既賣點, 變成今日只係可動性下既副產品了.
mg z 2.0, nu & sazabi ver ka, 到 pg unicorn, 骨既目的都唔係俾人拆甲來"展出", 而完全為變形, 爆甲為目的.
而有人為左拆甲下無野好展示而投訴嗎?!

冷門野, 肯出仲想點呢... 唔通陸續出冇錢搵既產品唔等快d破產?!

本帖最近評分記錄
seedgun   2015-1-23 11:43 AM  讚好  +1   具參考價值
lastman   2015-1-23 11:39 AM  讚好  +1   具參考價值
BlueJean   2015-1-9 08:36 PM  讚好  +1   中肯有point!!!
GARY...   2015-1-7 03:37 PM  讚好  +1   具參考價值
matleung   2015-1-6 10:56 AM  讚好  +1   

路過既厚多士
頂部
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線
如何定義>>失敗商品  
人比人,比死人
同mg比? 為什麼不同1/100"OO"比

頂部
MAHTC
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27263
精華 5
積分 56
帖子 3949
成品數目 56 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-18
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
洛克希德
軍曹

UID 1018
精華 0
積分 15
帖子 338
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-7
來自 澳門
狀態 離線
發表於 2014-12-28 10:28 AM  資料  短消息  加為好友  添加 洛克希德 為MSN好友 通過MSN和 洛克希德 交談 ICQ 狀態
RE 價錢平同模型處時間少o左... 而且 RE 唔會比骨架局限, 模型可朔性更高!

本帖最近評分記錄
robotkel   2014-12-28 11:36 AM  讚好  +1   超同意
頂部
嘍囉熊
少尉
學徒ソ熊貓熊

UID 51048
精華 0
積分 21
帖子 623
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2012-12-12
來自 平民
狀態 離線
多口一搭,請勿介意

RE失敗與否,睇將來消售情況就自有定論。

而我欣賞的是,用少咗膠骨架可以環保咗尐之餘,成本少咗又肯平尐益街坊,都算有良心啦。

多種唔同構造的產品,來迎合唔同喜好的客仔,廣開客路,這種營商之道係好正常。

玩模型最大的樂趣,就係將自己的創意無限發揮,不會被基本條件所束縛。這是我睇到師兄師姐的作品所得出的感受。

本帖最近評分記錄
MBF-P0X   2014-12-31 12:16 PM  讚好  +1   同意之極

光速入貨,龜速製作!
頂部
namieleo
壹等兵

UID 54213
精華 0
積分 4
帖子 102
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-8-12
狀態 離線
我就唔介意d骨有幾detail。 反正好多砌模型既人都唔會噴油。 外甲夠靚最多噴層消光已經ok. 砌得叻既師兄, 想加幾detail都得。  ^^"
如果豬標04早d出RE我都未必會買首辦砌, 件少d無甘煩

本帖最近評分記錄
seedgun   2015-1-23 11:44 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線
唔駛砌骨真係多謝都黎唔切

本帖最近評分記錄
lastman   2015-1-23 11:41 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
BlueJean   2015-1-9 08:42 PM  讚好  +1   道出心聲 ^^
GARY...   2015-1-7 03:39 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
jztang
平民

UID 52767
精華 0
積分 0
帖子 14
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-21
狀態 離線
Bandai only cares about 1 thing - Profit...

How to ensure profit? Makes and remakes items people wants to buy - "RX-78-2..." Other methods? Eliminate its competitor (officially, it has no competitor in the Gundam market) by making the same kits - RE was born...

Other the last year, I have learned that Bandai targets Chinese manufactures. All RE kits are designs that has popularity due to their designs buy not necessary market to gain profit. That's why Bandai never made them into their product lineups. However, once Chinese manufactures start making them, Bandai reacts by making the same kit...

頂部
someup
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 39529
精華 8
積分 58
帖子 2307
成品數目 58 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-10
狀態 離線
其實對副骨興趣不大,反而裡面冇骨改裝更容易……

誰迫使我冷漠 誰勾起我共鳴
頂部
ccpbobby
二等兵

UID 35227
精華 1
積分 8
帖子 90
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2009-7-9
狀態 離線
其實好多人都唔鍾意副骨,外型夠既其實無骨都無所謂

頂部
fmaj7
壹等兵

UID 20194
精華 0
積分 0
帖子 145
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-21
狀態 離線
有冇副骨無所謂,不過唔知點解自己都係鐘意能打開駕駛倉,感覺較真實及完整

本帖最近評分記錄
zeruel   2015-1-6 02:25 PM  讚好  +1   同感
頂部
mark2
少校

UID 10369
精華 0
積分 3
帖子 2609
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-30
來自 將軍澳
狀態 在線
Mark III 出啦,不用砌GK 啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
小櫻
壹等兵

UID 31004
精華 0
積分 2
帖子 183
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19
來自 友支町
狀態 離線
依家嘅RE... 結構未同初期MG差唔多...

骨架... 主要用嚟增加活動能力同精密感...

但個人覺得... 高可動骨架反而仲難擺到一個四四正正嘅pose... 而且關節太多更容易鬆...

老實講... 依家啲MG... 開始進入惡性循環... 整到咁復雜把托?... 反而與得AGE系果幾隻簡化得嚟又不失強度同活動能力仲好...

仲有... 高精密MG導致愈出愈大盒... 要花太多時間砌同時又要煩搵地方放...

對小櫻喱啲開唔到噴槍... 只唯有齋啪手油補色嘅人嚟講... RE做到好嘅分色分件容易砌... 活動能力高又扎實就已經算係買得過喇...

小櫻上

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
失吾失敗...未出吾敢講,對我黎講吾叫做失敗... 有得砌冷門機吾洗砌手辦
類似呢種系列,BANDAI以前都嘗試過...隻重戰機MK II出得幾靚仔吖...

LHPP . VCR .兔
頂部
chsimon
平民

UID 53793
精華 0
積分 4
帖子 19
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-7-17
狀態 離線
咁講法 Real Grade 尼D全獨立骨架 加細size 肯定係失敗中之失敗

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chsimon 於 2015-1-6 06:58 PM 發表
咁講法 Real Grade 尼D全獨立骨架 加細size 肯定係失敗中之失敗

其實RG套骨都唔係好掂

頂部
warten
壹等兵

UID 47313
精華 0
積分 0
帖子 141
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-8
狀態 離線
1/144用上骨架,我個人覺得適合設於百式、拜亞蘭等等機体,而其他機体反而次要,外觀為先。
另外笨大肯出冷門系RE,已經係好大改進,好事!起碼唔使買咁多貴手辦。

頂部