回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 睇世界盃 睇世界變
混合膠
上等兵

UID 39857
精華 0
積分 0
帖子 253
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-17
狀態 離線
睇世界盃 睇世界變

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

大吉利事, 呢張圖只有德能一個仲響度...

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
香港球壇邊有希望?WC都唔係普及文化!!

2014 我活過
頂部
混合膠
上等兵

UID 39857
精華 0
積分 0
帖子 253
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
無計啦....依家什麼都要錢...

依家下次 london olympics 都俾 i k寶買o左, 咁我地2012咪要俾錢先可以support 我們的中國?

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
何B今次(今年)都仲有在RTHK講世界盃足球旁述

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-6-30 10:15 AM 發表
何B今次(今年)都仲有在RTHK講世界盃足球旁述

邊砌模型邊聽都幾過癮的說
成班主持有見地,最緊要夠寸嘴

我的studio
脹爆Studio
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-6-29 02:28 PM 發表

大吉利事, 呢張圖只有德能一個仲響度...

真係...大吉利事, 張相係幾耐之前的?

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-6-30 10:23 AM 發表

邊砌模型邊聽都幾過癮的說
成班主持有見地,最緊要夠寸嘴

me too~~ me too~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
根本係fifa睇錢份上姐,4年得1次,而加唔搵等幾時呀? 係甘PK架啦!
我成日覺得,無錢落袋,班友唔通同你地做義工咩?
包括果班fifa管理層,點解甘抗拒科技檢測入球等等,喂!有左科技,班球証點做蠱惑呀?
無得做手腳,點收錢吖?

頂部
亮瑜
壹等兵

UID 38627
精華 0
積分 0
帖子 169
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2010-6-30 06:12 PM 發表
根本係fifa睇錢份上姐,4年得1次,而加唔搵等幾時呀? 係甘PK架啦!
我成日覺得,無錢落袋,班友唔通同你地做義工咩?
包括果班fifa管理層,點解甘抗拒科技檢測入球等等,喂!有左科技, ...

你...... 太陰謀論啦

雖然我都覺得係

頂部
Geth-N7
上等兵

UID 39420
精華 0
積分 4
帖子 238
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-8
狀態 離線
我屋企冇覆蓋, 有錢都冇得睇, 就算有覆蓋都唔會畀錢睇廣告!

其實特區政府蠢死姐! 佢應該買個權番黎畀所有台播, 黎一次官民勾結, 人人有波睇, 肯定冇人反對& 民望敢昇, 果 D咩咩20幾幾方案, 肯定大把人支持喇, 洗乜攪咁多大龍鳳又上街又大便論!

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Geth-N7 於 2010-6-30 06:42 PM 發表
我屋企冇覆蓋, 有錢都冇得睇, 就算有覆蓋都唔會畀錢睇廣告!

其實特區政府蠢死姐! 佢應該買個權番黎畀所有台播, 黎一次官民勾結, 人人有波睇, 肯定冇人反對& 民望敢昇, 果 D咩咩20幾幾方案, 肯定大把人 ...

你呢個CASE...可唔可以作為代表,向法庭申請禁制令,禁止有線再去伸辦任何國際性體育賽事既轉播權呢....

頂部
亮瑜
壹等兵

UID 38627
精華 0
積分 0
帖子 169
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-6-30 11:26 PM 發表

你呢個CASE...可唔可以作為代表,向法庭申請禁制令,禁止有線再去伸辦任何國際性體育賽事既轉播權呢....

之前奧運有線已經中左一次 不過有線又係真金白銀買應該都無佢法

頂部
b303
壹等兵

UID 12363
精華 0
積分 1
帖子 148
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-15
狀態 離線
回復 #1 混合膠 的帖子

好貼.. 多謝c 兄分享^^

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
http://www.mpfinance.com/htm/Finance/20100701/News/ec_eca1.htm

QUOTE:
明報財經網-新聞-經濟新聞-重點新聞-世界盃投資大 有線發盈警-20100701

【明報專訊】有線寬頻(1097)投得世界盃等多項國際賽事的獨家播映權,不過,未見其利,先見其害。有線發出盈利警告,預期截至今年上半年會錄得虧損。有線解釋投資成本跟收入的入帳時間,存在很大差異。有分析員指出,由於競投體育節目要先付鈔,一段時間之後才會有收入,未必容易計算出最終能否封掉「蝕本門」。

有線寬頻昨發通告,指截至今年5月底,首5月的未經審核管理帳項初步評估,預期截至今年6月30日的上半年業績,會錄得虧損。有線解釋因大幅增加頂級體育節目的投資,為訂戶帶來世界盃、冬季奧運會、歐洲聯賽冠軍盃等賽事,上半年的訂戶人數及收入錄得令人滿意的增長。但有關投資的經營費用及收入,在帳項內的確認在時間上存在很大差異。另外,有線亦將會確認一項電影基金投資,引致的非經常性虧損。

指財務狀况仍穩固

有線指財務狀况仍然穩固,並形容目前處於上佳形勢,可以順利渡過當前困境,中期業績預期於今年8月公布。有線早前公布09年度業績顯示,收費電視用戶達100萬,同比增加9%,但整體仍錄得約4090萬元虧損,而08年則出現1.1億元虧損。有線寬頻昨收報1.19元,升1.7%。

有線主席吳天海6月初表示,由於世界盃的效應,每日新增1000個客戶,上半年整體用戶料可增加數萬戶。

有券商分析員指出,「電視台幾年前就開始爭奪國際級體育節目的播放權,但未必知道賽事進行時的經濟環境如何,所以好難決定成本與收入會否平衡。」他指此問題對收費電視台影響較大,因為免費電視台有較固定的觀眾量,但收費電視台的訂戶流動較大。他指本港有多間收費電視台,競投節目時可能搶高價錢,成本與收入的預測更困難。

學者:為留客電視台被迫競投

中文大學市場學系教授冼日明稱,即使面對蝕本危機,收費電視台也「被迫」要競投高成本的體育賽事,「你唔競投,人家都會投,為免流失客戶,便一定要參與」。廣告也是電視台收入來源,但他指收費電視台的觀眾有限,廣告收入比免費電視台遜色。他認為收費電視台買入高價體育節目吸客,固然可要求客戶簽長期服務合約以「翻本」,但競投成本始終難以控制。他指收費電視更重要是製作自己的特色節目,可以控制成本,也可以留住客戶長期支持。

(明報記者陳健佳報道)

頂部