回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 新手砌RC211V 06'
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線
新手砌RC211V 06'

第一次認真去砌一部模型, 之前都砌過RC211V, 但係就粗製濫做,今次玩埋PE, 希望砌出黎可以合格, 更希望各位師兄賜教下比D意見!另外小弟無噴槍, 請問有冇其他方法做到死氣喉舊化效果呀?唔該晒各位師兄!

依架係之前嘅劣品!

今次砌依架!

今個星期開始做外殼, 但係死氣喉喉碼彈弓都未裝,最頭痛係無噴槍,唔識點做死氣喉舊化效果!

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-10 02:32 PM 發表
又有高手出沒喇~~~!!!!

請問條喉係用咩油噴???
好銀啊~~~

電鍍粉

不過依隻粉最唔好就係唔可以上光油,一上就啞晒,聽D師兄講耐左會氧化,不過千X達老細話依隻係第二代,無咁易氧化, HKD98!

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-10 02:45 PM 發表

E?
會唔會整個D 周圍係???
如果唔上得光油,透明色會唔會都唔上得呢?
D舊化色其實可以用噴透明色做成
或者CM有出過水貼....但我未試過.....

都唔會整到周圍都係,用棉棒點小小粉就夠,然後用棉花卒,兩三下就"令"晒,一盒有排用,說明書叫先用黑色打底再上粉,我覺得黑加透明黄出黎效果仲"正"!!!用嘖礶嘖死氣喉舊化效果唔係太得,無乜霧化效果, CM水貼太假啦,唔想用!!!唔知仲有乜計?另外卒完再上透明色係得嘅,但係要好輕手!

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-10 03:01 PM 發表
掂呀! 死氣喉的消青效果噴筆係最好的, 代替辦法暫時諗唔到, 試吓用極稀的琺瑯透明油逐少逐少筆塗, 好似油兵仔錦, 漸變的邊位用thinner濕掃來blending, 唔知得唔得呢?

多謝師兄提供,依兩日試下先

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 03:24 PM 發表
好精細o既成品要向C兄學習,學習

唔好玩我啦師兄!睇完你嘅作品,我直情自愧不如,師兄你架車嘅腳搭上面D紋係點整架,原裝個腳搭全光身,一D質感都冇!

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 03:44 PM 發表

吾好咁客氣,大家交流下
腳搭上面D紋製作方法好簡單, 用studio 27-rc211v 03 etched parts貼在原裝parts、然後倒模便成、材料係旺角中旅對面二樓舖可以找到

唔係好明倒模係點,師兄可唔可以詳細D教下我,另外S27份etched parts貴唔貴呀?

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 04:00 PM 發表

倒模係用原件製作AB模具,然後用PU膠注入模具倒出覆件、幾好玩架詳情可以睇下王子老師o既AB模教學同埋商戶亞糊o既網頁S27份大約130左右
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

唔該晒師兄,不過啱啱睇完亞糊個綱, 發覺CM有出GP用嘅resin腳搭,"正", 啱晒我D懶人, 希望佢怏D到貨!!!

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝牛兄指點,你同刀鋒兄簡直係我偶象!

頂部