回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 今晚打老虎 - 1/35 Tiger late production ( p.55 執執執 )
  本主題由 KC 於 2007-1-19 01:38 PM 加入精華 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-2-9 05:06 PM 發表

我所講果2x6個方型小底座,應該係穿過防磁,向後凸出的,為何仍未裝上?
唔通老兄想張佢地真接貼上防磁上?

幣, 唔知係咪大家有 d 誤會呢 ?   唔太明白個問題添.

我既成品係會有埋個保護罩 ( 好似呢幅相咁 ), 只不過係影相既時候無裝 ( 又係因為懶 ) , 同埋將會分開上底色, 所以無上到就影左相.

唔知咁樣係咪解答左個問題呢 ?  ( 係幅相度, 基本上只係有粒'的' 係突出黎俾人見到, 所以有便既野有 d 偷懶....    )

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kwonghyk 於 2007-2-9 08:22 PM 發表
louis兄你呢份蝦片係咪都會用足八成

點解會八成 ?   說明書寫幾多咪砌幾多囉.  國產 p/e 砌完之後, 仲要返 check 一下淨低幾多件, 有可能佢 d 說明書有錯漏...   

今次龍記後期虎本身都有 p/e 跟, 所以我會混合埋 voyager 個套一齊用.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  唔該哂關 sir 同馮兄.  我應該明白你地所講既問題了.  我又再睇返龍記份 manual 同模件, 發覺佢個塊薄既裝甲 (大塊o個塊) 係膠件注模既時候, 真係有 2x3 既方型腳位. 當然係 p/e 入面就無.  所以我都無留意到呢個問題.  

我有多少少問題想問下. 兩塊裝甲 ( 一塊大, 一塊細 ) 會係塗防磁之前已經裝上車身, 定係之後先至裝架 ?

因為 cavalier 既防磁本身有 d 地方已經幫我開左窿 ( 例如泥擋接合處, 排氣管 ) , 咁我就無為意 排氣管裝甲呢個問題.  如果係塗防磁之前已經將裝甲上左, 咁我會成份連防磁 cut 返佢出黎, 藏返兩塊裝甲. 如果係塗防磁之後先至裝, 咁樣就 cut 返 d 排氣管裝甲出黎, 然後係防磁度開 d 窿做返 d 腳位 ?   咁樣諗法 o岩唔o岩 呀 ?

另有一個問題, ( 好多問題, 真係唔好意思 ) 實車中, 兩側裙腳同車身係點樣連接架 ? 有無 d 相可以睇到佢地既結構 ?  謝謝.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kwonghyk 於 2007-2-10 06:10 PM 發表

咁咪變左隻[披住鐵皮的貓],我淨係見到塊蝦片上面密密麻麻嘅扣呀,零件呀,就已經頭赤,你竞然可以成塊食晒真係服左你

金光閃閃既裸照最 sexy 呀..    其實我整蝕刻都唔叻, 眼又矇, 手又震.   只係拚死勁咁慢慢整咋.  初時一個扣都整成個鐘架...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔該哂關 sir.  明白哂了 !

側裙方面.  我係唔知道水平面個 d 'lup' 位同柳釘底座有乜關係. 係咪用黎對位架咋 ?

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
情人節小小進度, 用左多多時間, 多多精神, 做出黎既少少效果

lower hull 既車身部份已經完工, 今日終於開始做 upper hull.  咁就做左兩個月   鋼鑬完全採用左 voyager 既蝕刻同 copper wire, 紋理同細緻度上面比起龍既原裝套件好.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
車頭部份亦都係全採用 voyager 既  pe 配件. 泥擋 同 翼子板 (內地同好好似係咁叫), 最費工時. cavalier 防磁紋同車身既接合位亦都用混合膠執漏一下.  組裝各樣隨左費工時外, 大致無乜問題 ( 唔見左一粒件, 眼利既師兄可以係相中搵下 ) , 而家我只係想到一個問題.  車頭大燈係會有一條電線連住 upper hull, 但係因為我 plan 左車頂可以揭開, 正頭痕緊可以點攪...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
條黃金裙除左出黎.   上完底色先至裝上車身, 同排氣管裝甲一樣.

裙腳用返龍記原裝配件, 雖然設定上面差左一摺, 同 detail 無 voyager 既好. 但係勝在摺好哂, 等我少一個大麻煩.  摺呢 d 又長又窄既 p/e, 無 wittmann 套架生真係攪唔掂.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2007-2-14 10:56 PM 發表
望見家鄉

望到少少喇... 不過似近實遠.  upper hull 多野攪.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-2-15 10:31 AM 發表
前擋泥板,左邊無o左個扣,右邊個扣安裝位置亦有問題...
努力!!!

拿拿拿, 高手真係高手.  咁快講到個答案   左邊個扣一鉗起就彈走左 搵左好耐都搵唔返 .  今晚再試一試搵下, 大掃除後想搵都難.  真係唔得, 可能自己搵 d 膠片 cut 返個出黎.

關於安裝位置問題, 我都覺得有 d 奇. voyager 出o個個扣咁鬼長, 個勾跟本唔可以係外面扣住.  要諗諗計.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2007-2-15 10:38 AM 發表
天呀...
好靚的說...
多間大廠的parts也用上...
加埋自己的心機...
好可怕...

好可怕既係我既手工太肉了. 相比起班狗民 d 自製 parts 我都係入門階.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-2-15 11:11 AM 發表

依條裙腳你都夠膽上, 好野~~

我就係唔敢用 voyager 個套. 1mm 既濶, 3-4 cm 長既位, 摺完再摺, 真係唔識攪.   龍記原裝個套雖然裙腳底少左一摺, 但係成件幫你 cut 好, 摺好. 我磨一磨即刻用得, 絕對係低風險做法.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-2-15 10:41 AM 發表

唔知老兄係唔係講緊果個貴價摺PE座呢?
我就覺得佢唔值! 摺細PE部份根本無用,只有後面摺長PE部份有D用。
小弟就自製左一個工具專摺長PE,成本幾十蚊咋!! 遲D影張相post上黎。

係呀, 成6舊幾水, 真係唔捨得買.  如果摺細 p/e 好似工具扣, 我用鉗仔都攪得掂. 但係一到 d 大型既 p/e, 好似 fender 咁, 真係變左高風險動作.  

等你 post 你個 set 自製器材上黎偷下師先.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LinusPoon 於 2007-2-15 10:46 AM 發表
...睇尼E隻完美虎豬年可以面世喇

豬年就實得既.  肉唔肉就唔知喇.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-2-15 11:21 AM 發表

可以用把細鋼尺壓住件蝦片, 跟住用膠紙痴住張 cutting mat 度, 然後用長刀片摺佢, 攪掂

謝謝 joe sir. 以前都試過, 但係效果真係一般.  事關 cutting mat 本身係'林林'地, 一受力就會 'lup' 落去. 摺出黎可能中間會有彎曲問題.  我都試過直接係檯面摺, 但係用網尺加膠紙碼死佢, 好似點都唔夠實, 尤其係得 1mm 濶個 d 角位,  一走位就...

可能係我功夫未夠...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-2-15 11:13 AM 發表

可唔可以咁呢??

應該係呢個方法可以平衡到美觀及可行性. 返去再度度先, 應該要自製一條電線, 好過用龍記個條, 佢個條太硬身, 屈唔到.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔該想問下各位師兄, 有無一 d 後期虎引擎倉蓋同進氣口倉蓋既相呀 ?  最好有開同合既型態. 謝謝.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  謝謝馮兄的圖片, 真係幫忙不少

有個問題.  滅火器應該係點樣安裝在車身上面架 ?  龍記原裝係有兩條約 1mm 圓 bar 垂直咁將滅火器舉起.  voyager 說明書無特別指引去改呢一part. 我又覺得怪怪地.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
年三十晚做個 update 先.  先祝各位新既一年萬事如意, 心想事成.

全活動倉蓋 ( 包括引擎倉蓋及兩側進氣口倉蓋 ).  第一次學人玩手鑽. 用 0.5 mm 鑽咀將引擎倉蓋, 倉蓋扣, 及兩側進氣口倉蓋扣鑽孔 ( 進氣口倉蓋原件已經設為半可動, 唔駛鑽 )  中間塞入鐵線做軸心, 入門級改造, 無乜問題.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
但係裝到上車身既時候, 發現左一個不可解決既問題.  兩側進氣口閂埋既時候, 竟然同 vp 內構既水箱水喉頂住, 令到車身拱起左    我諗到一係將進氣口 cut 薄, 一係將水喉切去, 但係兩樣都會同實車有大出入.  結果.... 我使用左最簡單既解決方法 ......  保持張開狀態.....   大大們有無其他方案可以俾我參考下, 唔該哂..

另外, 仲想問一問, 最尾一幅圖中, 個左右兩邊個可以活動既扣, 可咪咁樣用黎頂起個蓋架 ?   先謝喇.

頂部