回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 睇完新聞透視民主黨講既野<政治野不喜勿入>
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
睇完新聞透視民主黨講既野<政治野不喜勿入>

如果真係如佢地所講既, 覺得唔係冇道理, 既然香港不能獨立為一個國家, 就係要響中共統治下生存, 咁今次既方案都唔係冇進步, 我亦都同意"溝淡", 一步一步食佢既功能組別, 但同時我覺得左派對正下藥, 可能又會適得其反, 所以民主黨如果真係要好似佢地而家既目標, 要做既對策先至岩岩開始...

雖然我都唔同意今次民主黨的做法, 我都覺得需要抗爭, 但既成事實, 就放長眼睇下啦

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
始終有一樣野係真 ---- 政治現實

路過既厚多士
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-7-1 07:11 PM 發表
始終有一樣野係真 ---- 政治現實

係, 要面對現實, 我地而家係"中國香港", 唔想, 但都要接受, 而家起碼都叫有得你選

不過響局外抗爭既一定要支持下去, 如果冇左呢d聲音就會俾局內既權貴為所欲為

頂部
RX-78-1
壹等兵

UID 18782
精華 0
積分 2
帖子 142
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-18
來自 HK
狀態 離線
個人認為果 D大聲但冇point的議員若可像民主黨一樣坐下,改善方案,現在的政改方案必定更好

頂部
tsz1117hk
上等兵
骰。魔

UID 13485
精華 0
積分 10
帖子 215
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-26
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-7-1 06:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tsz1117hk 為MSN好友 通過MSN和 tsz1117hk 交談
我算係一個九十後....
我只係覺得好多人都想一步登天....

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
坦白講,如果個方案係直選增加5席,功能組別減少5席,我覺得民主黨無問題
但係依家咁既方案,同原地踏步相差無幾,所以2012佢應該會失去很多

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RX-78-1 於 2010-7-1 06:09 PM 發表
個人認為果 D大聲但冇point的議員若可像民主黨一樣坐下,改善方案,現在的政改方案必定更好

呢個世界, 未曾發生過有"制度"可以逆轉係冇經過"暴力"呢個階段... 當權者/既得利益者又點會乖乖放棄手上利益

所有既所謂談判都只係利益交換姐..

弱肉強食, 適者生存 都係大自然既真理..... 而"非暴力" 係人類文明下既產品... 前提係要有"文明"既支持下先有站腳處...

而中國有兩句說話: 先溫飽而後廉恥 .... 溫暖思淫慾....

所以當權者要保住自己地位就要飯人地食, 但又唔可以俾飽飯人地食....

今日民主聲音比早幾年早十幾年都高都只係依家"唔夠飯食"...

制度唔會帶來幸福, 會帶來幸福既, 係"好"既領導者....

路過既厚多士
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-7-1 08:05 PM 發表

呢個世界, 未曾發生過有"制度"可以逆轉係冇經過"暴力"呢個階段... 當權者/既得利益者又點會乖乖放棄手上利益

弱肉強食, 適者生存 都係大自然既真理..... ...

無錯,歷史上好多專制都係由暴力所推翻,你唔係諗住用路易十六、尼古拉二世可以有偈傾掛?
只是人民有無咁既勇氣連條命都唔要走去做姐
香港,無飽飯食既人重未係大多數,

但係縱容利益者不被監察既係邊個?
講和諧理性討論既好多都唔明白無飽飯食既慘況,但係香港如果去到咁既景地就返唔到轉頭

而且呢個政改好多話起左錨,係,無錯,個錨係拉起左,但係個引掣無著到姐
好似有一集"賭神"咁,公海都無出到

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-7-1 08:05 PM 發表

弱肉強食, 適者生存 都係大自然既真理..... ...

制度唔會帶來幸福, 會帶來幸福既, 係"好"既領導者....

為可要等一個"好"既領導者出現?
不如大家選一個"好"既領導者出來還實際.

如果一定要等不如等一個"神"出來,
一勞永日.

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線
民主黨主席何俊仁等人在遊行出發前,不斷播歌及高叫口號,並呼籲支持者不要與反對者衝突。民主黨元老司徒華帶病,坐輪椅參加七一遊行。他身上穿了一件T恤,上面寫著「不到維園非好漢」的大字。

他表示,批評民主黨出賣民主的人,沒有政治智慧,他反問可以「賣得幾多錢?」及「出賣了誰?」有旁人稱:「出賣了我們。」司徒華隨即反駁稱:「你是豬定是狗?可以賣的嗎?」雙方對罵令現場氣氛僵硬。

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-7-1 06:26 PM 發表
坦白講,如果個方案係直選增加5席,功能組別減少5席,我覺得民主黨無問題
但係依家咁既方案,同原地踏步相差無幾,所以2012佢應該會失去很多

同意,
民主黨根本就無爭取過咩野,只係同阿爺講過數,比些少條件,交換支持呢個共產黨提出的方案而已。
不過大家一直覺得阿爺無得傾,而加竟然有渦,有些意外甘解姐!

華叔今次好明顯就係要突破形勢,因爲5區公投係社民連同公民黨提出,如果佢地跟章,就顯得自己下下落後於人,
所以另起爐灶,唔跟!

華叔早兩日係陶傑度,話無支持過5區公投,只不過提出唔會成功,質疑成效,不如實質D等等,
講講下提到“道德高地”四個字,我就知道條友一直都介懷比社民連搶先提出,好似大哥之位被奪而怒火中燒,
睇到華叔個人心胸都係一般而已......  

總之民主黨變成兩不像,2012可能得到多D中間甚至偏保守的選票(話唔埋冇添),但堅持爭取民主的票,就自然會走了。
做過反骨仔的,話自己下次唔會架啦,比次機會!仲有冇人信呀?睇下自由黨就知啦,老襯!
民主黨的時代任務已經完畢,可以收皮啦!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2010-7-1 08:00 PM 發表

為可要等一個"好"既領導者出現?
不如大家選一個"好"既領導者出來還實際.

如果一定要等不如等一個"神"出來,
一勞永日.

選??? 咪講笑啦... 依家只有d "九流政治玩家", 一個好既領導者唔係易出現....

當然"選"絕對好過 "指派"... 起碼叫自己choose, 衰既都係自己choose

路過既厚多士
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-7-1 08:53 PM 發表
民主黨主席何俊仁等人在遊行出發前,不斷播歌及高叫口號,並呼籲支持者不要與反對者衝突。民主黨元老司徒華帶病,坐輪椅參加七一遊行。他身上穿了一件T恤,上面寫著「不到維園非好漢」的大字。

他表示,批評 ...

當年田北俊出賣董建華,只係話見五六十萬人上街,群情洶湧,怕出事至話反對23條,條友自知出賣自己友係唔岩,都唔會甘寸,
華叔而加....... 唉......... 人老左, 就.........

頂部
wolfe
軍曹

UID 31527
精華 0
積分 0
帖子 313
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-7-1 08:33 PM 發表

無錯,歷史上好多專制都係由暴力所推翻,你唔係諗住用路易十六、尼古拉二世可以有偈傾掛?
只是人民有無咁既勇氣連條命都唔要走去做姐
香港,無飽飯食既人重未係大多數,

但係縱容利益者不被監察既係邊 ...

後生仔,你捱過文革?定係大躍進?使乜咁灰呀?
做香港人好惨咩?你用緊部腦幾多錢呀?最近幾時出街食過飯呀?最近幾時鬧過香港政府同共產黨?有冇人威脅你唔准鬧吖?
香港嘅現在及可見既將來都唔會同"專制"一詞扯上關係,"暴力所推翻"等用詞更用唔著!
一次"政改"通過就冇晒光明?咁其他東南亞、南美州同中歐既國民未己經係行屍走肉?
身在福中不知福!

頂部
高登蔣介石
上等兵

UID 38798
精華 0
積分 0
帖子 222
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-27
狀態 離線
疑似___系列~司徒華反問選民是豬還是羊,賣得幾多錢

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
高登蔣介石
上等兵

UID 38798
精華 0
積分 0
帖子 222
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-27
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wolfe 於 2010-7-1 10:21 PM 發表

做香港人好惨咩?你用緊部腦幾多錢呀?最近幾時出街食過飯呀?最近幾時鬧過香港政府同共產黨?有冇人威脅你唔准鬧吖?
香港嘅現在及可 ...

請睇清楚我講咩,我係話香港無咁既情況係因為無呢d專制、食唔飽既情況,而且情況未去到惡劣既地步
你、我唔係神,難保他會點,要抽水既都睇清楚我講咩

我上兩代就係捱過文革,死既死、打把既打把、跪玻璃既跪玻璃,妻離子散既到今日都唔知佢去左邊
但係廿年多前又發生不遜色於文革,呢種咁既政權,可以保證到d咩?
竟然以個人見解,解釋普選
如果唔係有香港呢個地方,我上兩代人一早死Q晒,我成日都同朋友講,如果唔係有香港,我50年前就死左,雖則我有一段時間先50歲

我諗你反而係未感受到文革所遺留既後果,後生仔

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wolfe 於 2010-7-1 09:03 PM 發表

香港嘅現在及可 ...

要鬥低處未算低?? 唔係最衰就應該收聲乖乖坐係度等衰既來臨????

人類有進步就因為"不安現狀", 有爭取"更好"既態度...

路過既厚多士
頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高登蔣介石 於 2010-7-1 10:46 PM 發表
疑似___系列~司徒華反問選民是豬還是羊,賣得幾多錢

(明報)2010年7月1日 星期四 15:25
民主黨 元老司徒華 帶病,下午現身維園 出席民陣的七一遊行 。他反問指摘民主黨出賣的人,「賣得幾多錢?」

司徒 ...

點解一時又羊一時又狗既
http://hk.news.yahoo.com/article/100701/4/ixyt.html
不過點都好,禮義廉都多得白鴿黨同佢分擔下

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
byg_zam
中校

UID 2015
精華 0
積分 1
帖子 3090
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
狀態 離線
今日買左件禮義廉T