回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 學校定學店? 疑汪洋施壓:曾蔭權倡增收內地生,湊夠100 萬即可入中大
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-29
狀態 離線
學校定學店? 疑汪洋施壓:曾蔭權倡增收內地生,湊夠100 萬即可入中大

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
香港人食大陸人all既屎啦去, 學咩人入大學呀, 收皮啦

頂部
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
當你今日諷刺緊大陸人用錢係香港 "買" 學位時, 美加英澳d 學生早係廿幾年前已經鬧緊香港人同樣既事情~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線
連master同phd都係咁啦~ 收灑內地人先

都唔知係校長自己刷中央鞋定政府叫佢地咁做

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
收左高材生地變香港人材都還好丫
至弊人地當香港只係跳板...放眼歐美
留唔住ge人材

仲有香港院校對內地高材生標準不斷降低
只係當人地係提款機
攪學店咩

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m1grand 於 2010-6-30 11:04 PM 發表

本港有5,000名合資格升大學的預科生,因公營學額不足而無法讀大學,

Oversea大陸仔食學位可以食到美加英澳d 學生 無大學讀咩 ?
HK

你會唔會睇得香港大咗d~? 香港只係中國其中一個城市, 陸地面積仲細過深圳, 想同人地一個國家比~? 會唔會自大咗d~?

人地大陸 / 美 / 英 / 澳 / 加既人讀大學要穿州過省, 香港學生只係係自己城市打圈, d 學位俾大陸人霸哂就玩完~ 但, 又有冇諗過返大陸搵~?

大陸人要黎香港讀大學只因 "名牌" 效應, 當你發緊嘮叨話大陸人用哂d 學位時, 大陸學生亦會諗我讀書叻你地咁多, 但仲要付出比你地更多先有機會係香港讀大學...

結論係 : 你地香港人條命生得好, 係 "香港" 出世 (呢句野我以前返大陸做野時已經受過唔少)...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m1grand 於 2010-6-30 11:04 PM 發表

本港有5,000名合資格升大學的預科生,因公營學額不足而無法讀大學,

Oversea大陸仔食學位可以食到美加英澳d 學生 無大學讀咩 ?
HK

甘唔該你research下資料先, 就以澳洲呢度為例,本地有名既大學如UNSW(新南威爾斯), USYD(悉尼), 收外地生係高達5成, 呢度嘅教育輸出甚至被喻為澳洲經濟其中最主要既收入添, UNSW而家起得幾現代化設備不知幾完善, 資本社會就係甘架啦, 你哋區區兩成又算得係咩呀? 本地生唔係話無大學但反而要去D較偏遠既MQU(麥覺理)﹐UWS(西雪尼) etc... 離市中心個幾鐘頭車程我哋都冇怨, 根本唔明你哋有咩好嘈...

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m1grand 於 2010-7-1 09:52 AM 發表

香港大學(UGC Degree)入學率無大學=>Asso/HD/IVE/Top up

用一個城市黎比較一D國家既教育資源 唔該refer翻twinsa兄果段
p.s. 呢度部份大學(e.g. UWS)o係國際上認受性好低, 同讀Asso/HD/IVE/Top up事實上無咩分別.

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
m1grand
軍曹

UID 36624
精華 0
積分 0
帖子 343
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
高登蔣介石
上等兵

UID 38798
精華 0
積分 0
帖子 222
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-27
狀態 離線
內地高考加分氾濫 公平競爭免談

ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線
回復 #8 rohk2 的帖子

老實講句, 黎香港請master, phd 既大陸人都係勁料(起碼證書上), 而本地學生一般都叻既, 唔係去搵大錢就係出國讀, 所以就形成香港master, phd 赤化既現像。
而讀完master, phd 既大陸人, 都好自然咁走去外國, 呢一點同本地既master, phd生一樣, 因為香港只有炒家phd同公務員phd係有飯開, 其他phd唔走就一定仆街。
講多一句, 好多年前, 醫管局某部門既年會上, 其中一個高層發言, 所謂 phd, 全名是 "permanent head damage" 你話香港俾d咁賤視研究人員既柒頭head住, 讀phd係唔係比仆街更仆街?

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #17 高登蔣介石 的帖子

唔好以為大陸高考先至係咁!而家香港都已經超過祖國:

名校幼稚園--->名校小學--->名校中學一條龍。 個D仆街學校(幼稚園/小學)點去揀靚仔?係問佢老豆媽媽係唔係校友, 如果係, 又捐左幾錢俾間學校
OK, 就算俾你好彩係攪珠入到名校, 唔使靠關係, 十間直資九間收萬九幾蚊一個月學費, 真係無錢都唔好讀!
仲有, 所謂三三四, 有四分一既成績唔靠公開試, 係靠校內評審, D名校侍住自己多叻仔, 俾分俾到盡, 都無人懷疑;反之, 村校怕俾教署嘈, 都唔敢派grade。
呢d咪叫 "起錨"---返大陸食大陸佬痾d屎囉(遲咗就屎都無得食啦!)

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #15 m1grand 的帖子

香港人返大陸幫大陸佬打工實仆街啦!
點解要俾七倍人工你呢? 你老豆係高幹嗎? 你媽媽係王菲嗎? 係大陸, 關係就係一切!
你英文好, 大陸既官方語文係英文咩?國際視野?大陸佬抄野比你強一億倍!
做得海歸派, 唔單止屋企有錢, 仲要有面!你地班敗犬, 唸住香港撈唔掂返去大陸扮上菜, 仆街啦!

頂部