回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 僱主聯倡最低工資23.4元
joy
壹等兵

UID 4600
精華 0
積分 0
帖子 142
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-13
來自 AEUG
狀態 離線
究竟要有幾多福利,先算係一個福利社會呢?條水評線應該點定呢?本人認為現時香港是偏低的(醫療除外)!
北歐國家福利是很高,但歐洲其他國家只是一般,另外經濟增長漫,主因是歐洲經濟早巳和飽,發展空間很小,跟福利多少沒必然關係。

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-6 11:08 PM 發表

絕對唔係啦
香港嘅社會保障制度係全球範圍只屬於一般水平
歐洲既社會保障制度先係數一數二
不過又顯生出另一個問題, 就係福利社會養懶人(極端講法), 搞到歐洲經濟停滯不前
所以我都唔同意香港搞咩 ...

頂部
Freddieso
上尉

UID 29709
精華 1
積分 55
帖子 1783
成品數目 55 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2010-7-7 07:26 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Freddieso 為MSN好友 通過MSN和 Freddieso 交談

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-6 11:08 PM 發表

絕對唔係啦
香港嘅社會保障制度係全球範圍只屬於一般水平
歐洲既社會保障制度先係數一數二
不過又顯生出另一個問題, 就係福利社會養懶人(極端講法), 搞到歐洲經濟停滯不前
所以我都唔同意香港搞咩 ...

一個"好"字不只在於數字上衡量保障或福利比別國多幾多/好幾多, 還要平衡各方面的利益.
極之同意你嘅講法過猶不及. 太好養懶人, 太差餓死人. 重點係"平衡" , 同世界和平一樣都一個難以實現的夢想.

我無心針對你的言論, 只係你開題幾好.大家討論討論.

如有冒氾, 多多包涵

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
合理既工資係工人應有既權利, 唔係僱主既施舍

僱主創業果時, 應該要考慮在內

如果僱主連最低工資都比唔起, 不如收檔

頂部
byg_zam
中校

UID 2015
精華 0
積分 1
帖子 3090
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 好平 於 2010-7-7 07:53 發表

負擔唔起唔比係一回事,負擔得起唔比又係另一回事

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 好平 於 2010-7-7 09:11 AM 發表

咁未即係更多人冇樣做....

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
其實小弟都唔係好讚成最低工資,
(我當然唔係老板階級, 只是打工仔一名).

香港已回歸中國應該要有一套完整o既社福政策,
再唔可以像港英植民政府那麼短視,
只在原有福利上修修補補,
這樣才可令香港健康地, 長遠地發展下去.

e.g.制定一個基本家庭生活開支計算方法,
低於某%就由政府稅收來補貼(高於當然要交稅),
失業者超出一段時間(e.g.3個月),
就由政府(勞工處)主動出手幫佢搵工,
再做唔長就由政府(社福)按排去做社會服務,
直致找到合適長工為止.

當然有好多野要配合,
e.g.稅收, 人口登記, 工業政策等等都要重新一拼考慮/計劃過.

以上可能只是很簡陋的初始想法,
但可能不用再有其他煩瑣福利開支,
e.g.公共房屋, 綜援等等,
用生活補助去代替大量現有煩擾繁複的部門及人手.

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #25 erick 的帖子

我覺得呢個係一個整體性既問題.
收入多左, 市民既支出都會提高, 僱主都係會搵多左錢

立法最受影響既, 都係D無良僱主(以工資看)

頂部
wolfe
軍曹

UID 31527
精華 0
積分 0
帖子 313
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-3
狀態 離線
Support the talk between 27 to 30, otherwise it would be meaningless.

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 好平 於 2010-7-7 02:14 PM 發表
我覺得呢個係一個整體性既問題.
收入多左, 市民既支出都會提高, 僱主都係會搵多左錢

立法最受影響既, 都係D無良僱主(以工資看)

反而我覺得唔係無良僱主, 佢地無良因為佢地自己揾到錢唔益d僱員,而家都係叫賺少d.

我怕最慘既係個d有良僱主,即係寧願自己賺少d都想請多個人,等人家有飯開. 當有左最低工資之後,計唔掂條數自然要炒人,最終成為'無良僱主'.

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-7-7 02:51 PM 發表

反而我覺得唔係無良僱主, 佢地無良因為佢地自己揾到錢唔益d僱員,而家都係叫賺少d.

我怕最慘既係個d有良僱主,即係寧願自己賺少d都想請多個人,等人家有飯開. 當有左最低工資之後,計唔掂條數自然要炒 ...

我唸有良係好少數

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
ahb0
軍曹

UID 18482
精華 1
積分 7
帖子 313
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2010-7-7 11:36 AM 發表
其實小弟都唔係好讚成最低工資,
(我當然唔係老板階級, 只是打工仔一名).

香港已回歸中國應該要有一套完整o既社福政策,
再唔可以像港英植民政府那麼短視,
只在原有福利上修修補補,
這樣才可令香港健康地, ...

咁...請問點解要政府或納稅人補貼那些做生意既人呢?.......咁又請問 "錢從可來" 呢?
要補貼咪即係要加稅囉......咁俾足工資既商人,一方面又要付出高工資,一方面又要交稅,咁係唔係對佢地好唔公平呀?
又另外,那些無良戶主理所當然咁可以壓低工資啦...因為佢地可以同工人講,少左既政府會俾返你..............

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-7-7 02:52 PM 發表

我唸有良係好少數

人總會有善有惡, 唔好諗到老闆一定係無良的.....

最低工資亦都有另外一個問題..

就當係33文個鐘, 一個月(26日)每日8個鐘就係大約7000文到, 如果要請清潔保安,你會請個阿伯定請個年青力壯?

頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
回復 #32 erick 的帖子

老闆唔一定係無良<~非常AGREE , 但一個有良心既老闆一定唔會出基本生活都唔夠既工資水平

所以推出最低工資外, 仲要其他方面既配合先可以

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-7-7 03:08 PM 發表

人總會有善有惡, 唔好諗到老闆一定係無良的.....

最低工資亦都有另外一個問題..

就當係33文個鐘, 一個月(26日)每日8個鐘就係大約7000文到, 如果要請清潔保安,你會請個阿伯定請個年青力壯?

佢想請年青力壯都要睇有冇人肯做,
始終清潔保安都係一d冇乜進升機會既工,
如果真係又後生仔去做都唔係問題,
外國都好多後生仔倒垃圾架啦,
大家都要搵食, 唔通後生仔失業大家就會覺得安心d?

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ahb0 於 2010-7-7 02:54 PM 發表

咁...請問點解要政府或納稅人補貼那些做生意既人呢?.......咁又請問 "錢從可來" 呢?
要補貼咪即係要加稅囉......咁俾足工資既商人,一方面又要付出高工資,一方面又要交稅,咁係唔係對佢地好唔公平呀?
又 ...

我不知如何解釋才令你明白以下的想法/思維.

QUOTE:
e.g.制定一個基本家庭生活開支計算方法,
低於某%就由政府稅收來補貼(高於當然要交稅),
失業者超出一段時間(e.g.3個月),
就由政府(勞工處)主動出手幫佢搵工,
再做唔長就由政府(社福)按排去做社會服務,
直致找到合適長工為止.

小弟都明你o既意思,
由美蘇對抗時代開始,
"共產主意"理論上o黎講係公平d同優勝d,
但為可"資本主意"後來勝出,
就係用制度/法例/人性去自我完善,
有一個好重好的主子,
就係來自宗教原意洗腦>"有能力o既人(得益者),有義務去照顧無能力o既人".
(施比受更為有福)

這正正把侵略性很強的資本主意,
反了過來更人性化.

但若果要一個有能力o既人為社會付出多一點是無理的話,
以上我的理據就不成立了.

頂部