回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 電腦問題急問!
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-13
來自 N.Y.
狀態 離線
電腦問題急問!

我的電腦是3年前砌的,顯示卡是8600GTS(DDR3),但是前兩天顯示卡壞了,想換過張,有朋友介紹我用GTX 460(DDR5)...

請問我本身的顯示卡是DDR3,現在換DDR5會不會有問題?

バンダイのプラモは化け物か?!
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
ddr3 vs ddr5 只係用既ram 係邊隻姐, ddr5當然快過ddr3啦..

真正concern既野係 你張motherboard 插唔插到GTX 460...

8600gts 係 pci-express (pci-e) 而 gtx 460 應該都係 pci-e 2.0

所以就要睇返你張motherboard support 到唔到  pci-e 2.0 既卡..

路過既厚多士
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
那除了這方面還有甚麼要注意嗎?比如說power supply,cpu 之類?

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Figuration 於 2010-7-14 05:56 AM 發表
那除了這方面還有甚麼要注意嗎?比如說power supply,cpu 之類?

power supply通常唔成問題, 除非你個火牛本身好低功率
通常display card都唔關cpu事

頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
我的mother board是 nForce680i LT SLI 不行

死火...如果要換我要連mother board都要換...但是想要買8600gts就連官網都沒貨...是不是不再生產了

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Figuration 於 2010-7-14 04:46 AM 發表
我的mother board是 nForce680i LT SLI 不行

死火...如果要換我要連mother board都要換...但是想要買8600gts就連官網都沒貨...是不是不再生產了

唔好講8600gts, 基本上想找張pci-e 1.x 既卡同找張agp8x 既差唔多, 有, 但真係好少.

唔上成set 買就隨便找張 1.x 既頂住先.. 始終2.0都出左兩年幾三年了.

路過既厚多士
頂部
DSOA
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23054
精華 3
積分 138
帖子 3870
成品數目 138 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-7
來自 Lonely Planet
狀態 離線
視乎樓主的用途......不打機平平地三幾百 一張 card 都得
或係 $ 5xx~7xx 一張 GT240 已經快過 8600GTS

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
急就去電腦場直接睇啦

GTX 460 新出都應該幾貴
http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-460-gf104-fermi,2684-14.html

GTS 250 見抵d
http://www.gpureview.com/GeForce-GTS-250-card-606.html

Max Power Draw:        150 W

http://www.youtube.com/results?search_query=GTS+250&aq=f

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-7-14 02:52 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-14 04:44 發表

power supply通常唔成問題, 除非你個火牛本身好低功率
通常display card都唔關cpu事

千期唔好咁講
DISPLAY CARD對火牛有限制嫁
GTX460好大食,應該食過百W電
86GTS大約食75W,差好遠
官方都要求最低既火牛要550W(唔好買到咁岩550W,隻牛長期FULL LOAD好快死)
樓主最好CHECK清潔自己隻火牛幾多W
同埋CPU同DISPLAY都好有關
唔好話無關,張DISPLAY拉唔拉得起好睇粒CPU
我自己有張96GT用係P4到玩GTA4完全係死晒,畫面全部唔得,P4完全拉唔起張96GT
到依家換左Q9550張96GT就用得好好,完全發揮到出黎
樓主最好CHECK清楚晒D野先好換= =
如果唔係等於晒錢

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-7-14 02:58 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
另外PCI-E 1.1係用到PCI-E 2.0既卡
PCI-E 1.0就唔得啦

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
我的motherboard是 nForce 680i LT SLI,我不知道是不是 PCIE1.1...

頂部
古風戰士
上尉

UID 23873
精華 0
積分 8
帖子 1764
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-3
來自 中西區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Figuration 於 2010-7-14 09:26 PM 發表
我的motherboard是 nForce 680i LT SLI,我不知道是不是 PCIE1.1...

可以係1.1,可以係2.0,你塊mb係在2006年尾至2007年頭出o既,仲要係for extreme gamers
無咩可能仲用緊2003年的pci-e 1.0a,所以可能係2005年出的1.1
而pci-e 2.0係2006年12月幾發佈,所以都可能係2.0

General
Unilateral
Neuro-link
Dispersive
Autonomic
Maneuver
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
對阿,早上有人告訴我所有nvidia 680i motherboard 都可以跑PCIE2.0

還有,請問有人知道為甚麼我用網盤(例如 MU,FS,MF)下載東西,過了倒數,按了download之後要等差不多一分鐘才開始跳出視窗下載?有人說我不夠記憶體(我2G)...但是我以前dell的電腦只有300M記憶體,但是一按就彈出來下載了

頂部
古風戰士
上尉

UID 23873
精華 0
積分 8
帖子 1764
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-3
來自 中西區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Figuration 於 2010-7-15 04:18 AM 發表
對阿,早上有人告訴我所有nvidia 680i motherboard 都可以跑PCIE2.0

還有,請問有人知道為甚麼我用網盤(例如 MU,FS,MF)下載東西,過了倒數,按了download之後要等差不多一分鐘才開始跳出視窗下載?有人說我 ...

應該係網絡問題,佢個server可能有好多人用時連緊線,所以慢啲

General
Unilateral
Neuro-link
Dispersive
Autonomic
Maneuver
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
應該不是,因為我做過實驗

我懷疑可能要到BIOS調整

頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
另外請問有人知道為甚麼我明明是3G RAM,但是到MY COMPUTER看的時候只顯示2.5G...

我到BIOS看過,明明就顯示了 TOTALL 3G 多...而且就算XP的最大顯示也是3.25G...為甚麼我只會顯示2.5G

頂部