回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 冒充身份教砌模型
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
可能因為果位成哥不停改 post 內容 之後又delete d 內容, 令人唔知道成件事. 點解會搞到阿ken度.

簡單講d timeline上主要點. .
佢post 完d 相有人出聲話d 相唔係佢(成哥)既. 佢就好勞氣咁質問人知唔知邊個同阿ken開only one hobby. 唔知就問下 阿勇/ 小龍/ 我(阿鬼)...(真係訓係度都中鎗). 因為佢認為佢只係用左"佢公司旗下技師既作品"
之後又指名叫星斗市民 (代工師傅/相片拍攝者) 有咩就去搵阿ken.....
之後阿ken 就係自己fb wall度指出 成哥 其實仲係佢師父, 而佢(成哥)係冇偷圖既意思, 同兩位當事人了解完發現只係誤會一場. 係佢(阿ken)作為中間人溝通出左問題, 而佢(阿ken)係公司負責人, 自然有責任出來澄清..

果時成哥就"第一次" delete 晒所有post既"意氣說話", 但d 相都仲係度. 而星斗就張 fb wall 有關呢件事既post lock左 (當時已經大把人食緊花生)
本以為事件會就此完結. 但幾小時後 成哥 再次係 discuss 既post 講出唔少意氣說話, 而且聯繫到 only one hobby 同 阿ken 度 "你唔使講咁x多啦, 總知有唔明就死去問呀ken啦"

而星斗因為咁就reopen 返fb 個post, 而且因為成哥不停edit discuss 既留言, 所以大家繼續聚左係fb度食花生+發表意見.
到最後就係大家而家見到既, 阿ken 係discuss 同佢fb wall度咁講, resign 左director 一職. 至於係唔係退股, 佢只講會作出安排.
當阿ken 決定resign 之後 成哥就 delete 晒discuss post 內, 包括相片既所有內容.

...... timeline 就咁發展.
點解阿ken 要出聲. 點可能唔出聲呢...

本帖最近評分記錄
MAHTC   2015-5-12 06:14 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
oppa1997   2015-5-12 05:18 PM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
oppa1997
平民

UID 59479
精華 0
積分 0
帖子 16
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-12-25
狀態 離線
原來是這樣, 師傅開左名要抓麻煩! 那我多事!! 如有得罪, 見諒!! Sorry!!!!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oppa1997 於 2015-5-12 05:24 PM 發表
原來是這樣, 師傅開左名要抓麻煩! 那我多事!! 如有得罪, 見諒!! Sorry!!!!

唔緊要, 因為d post delete晒, 根本follow 唔到整件事.
如果唔係由頭開始跟到尾. 根本唔會睇到前因後果.

我就出名pk + 8掛, 仲俾人一開始點左名. 所以先留意到件事姐.

本帖最近評分記錄
MAHTC   2015-5-12 07:25 PM  讚好  +1   wow~
Arnold   2015-5-12 06:57 PM  讚好  +1   你被點名出席嘛.更要follow實

路過既厚多士
頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線
回復 #43 VampireA 的帖子

我想問一條pk + 8掛問題.....其實你識唔識成哥架呢?

本帖最近評分記錄
MAHTC   2015-5-12 07:25 PM  讚好  +1   一絕

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2015-5-12 07:17 PM 發表
我想問一條pk + 8掛問題.....其實你識唔識成哥架呢?

其實我記人名好差. 我平時認人樣的. 所以彈個名出來, 我都唔知我識唔識的.
不過以呢個case 計, 就算我真係知邊個係"成哥", 我"之前"都唔知佢係only one 既股東之一.

本帖最近評分記錄
戰斧   2015-5-13 11:05 PM  讚好  +1   幾可亂真!XP
有heart人   2015-5-12 10:03 PM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
早年HKML 版聚, Ken 帶了隻大比例沙剎比到場, 和他到場有位黑實, 個子不高大的長者.

ken 對他頗恭敬的, 可能是成哥, 見他都有少少坋.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2015-5-14 11:38 AM 發表
早年HKML 版聚, Ken 帶了隻大比例沙剎比到場, 和他到場有位黑實, 個子不高大的長者.

ken 對他頗恭敬的, 可能是成哥, 見他都有少少镟氣.

我就冇咩印象了. 不過又唔係高登, 無謂好似要起底咁了.
而且今次都係令人覺得負面既事, 如果果位黑實既長者唔係成哥既, 咁又會要多次澄清了
個圈子唔係大, 會識既, 總有機會識到.

路過既厚多士
頂部
MAHTC
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27263
精華 5
積分 56
帖子 3949
成品數目 56 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-18
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2015-5-14 12:06 PM 發表

我就冇咩印象了. 不過又唔係高登, 無謂好似要起底咁了.
而且今次都係令人覺得負面既事, 如果果位黑實既長者唔係成哥既, 咁又會要多次澄清了
個圈子唔係大, 會識既, 總有機會識到.

你就有品地講無謂起人底, 但 "成成" 恐嚇已經起咗我底 lor...

好多人都話互聯網可以引出一個人既 Dark Side, 所以一代宗師上網會變成一個偷桃賊, 自大狂, 擺老闆款, 甚至出言恐嚇...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2015-5-14 03:16 PM 發表

你就有品地講無謂起人底, 但 "成成" 恐嚇已經起咗我底 lor...

好多人都話互聯網可以引出一個人既 Dark Side, 所以一代宗師上網會變成一個偷桃賊, 自大狂, 擺老闆款, 甚至出言恐嚇...

咁真係好無品~喎 老人家火起都幾可怕

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2015-5-14 03:16 PM 發表

嘩.. 乜條友咁cheap 呀.. 幾廿歲人, 仲成個高登仔咁....

路過既厚多士
頂部
Ribena
上尉
凍檸賓愛好者

UID 34307
精華 4
積分 41
帖子 1315
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-9
狀態 離線
我都有睇過佢嗰邊啲 post,嗰隻 Titanic 啲線成著菜咁
有人comment 吓就發難渣刪哂啲圖,佢都幾搞笑

Keep your feet on the ground.. and keep reaching for the stars
頂部