回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 廣東粵語已到生死存亡關頭喇!!!
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2010-7-11 10:21 AM 發表
香港攪既歌唱比賽,而家都係唱國語歌多...........自己人都唔支持本地方言.....

咁係現代Canton-Pop作得唔好姐

我依然都覺得陳百強,BEYOND等等都好正的說

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-7-11 11:44 AM 發表

咁係現代Canton-Pop作得唔好姐

我依然都覺得陳百強,BEYOND等等都好正的說

作曲作詞寫得唔好係一個問題,但當廣州話及繁體字文化退減,當然無好的根基.

頂部
Seen
壹等兵

UID 4189
精華 0
積分 3
帖子 112
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2010-7-11 11:39 發表
香港攪既歌唱比賽,而家都係唱國語歌多...........自己人都唔支持本地方言.....

比较讽刺的是有很多广州人说的普通话比北方人说的还要标准,香港歌手和台湾歌手唱的国语歌比北方人唱的还要好听

頂部
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seen 於 2010-7-11 02:14 PM 發表

比较讽刺的是有很多广州人说的普通话比北方人说的还要标准,香港歌手和台湾歌手唱的国语歌比北方人唱的还要好听

北方人唱的歌倒是少留意.北方是否指京腔?無辦法,權力在那裡,那裡就是標準.歷史都係.

頂部
Fung-Fung
壹等兵

UID 2213
精華 0
積分 0
帖子 124
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-23
來自 沙田!!!!!!!
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seen 於 2010-7-11 02:14 PM 發表

正確既普通話應該係北京普通話` 正常人說話都會有一些鄉音` 就算係廣東話香港同深圳講嫁廣東話都唔同!!咁邊個係正確?邊個係錯?
廣州人同北方人唱歌邊的好聽, 我地唔可以去批評`因為我地從細開始就聽開廣東歌
香港歌手and 台灣歌手`都係以愛情唱為主`歌詞比較平凡`比較柔和

其實我係支持全中國都係播普通話....時代改革,普通話已經同英文排齊,過多十年`你可以唔識英文,不過一定要識中文`

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
不過我最憎係簡體字放棄了傳統的"像形像聲"規律.

e.g.爱字中間沒有了"心", 如何有真心真誠的愛,
又e.g.厂字, 試問一間大屋裡沒有東西, 即"設備"如何生產.

不過我又同意亦有簡得來又實用的e.g.
e.g. 尘即"塵"字, 小型的"土"就是"麈"了.

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Fung-Fung 於 2010-7-11 11:30 PM 發表

正確既普通話應該係北京普通話` 正常人說話都會有一些鄉音` 就算係廣東話香港同深圳講嫁廣東話都唔同!!咁邊個係正確?邊個係錯?
廣州人同北方人唱歌邊的好聽, 我地唔可以去批評`因為我地從細開始就聽開廣東 ...

時代改革值唔值得犧牲咁多野@@
十幾億人都容納唔到幾種語言?

好明顯係因為廣東+香港經濟好, d政治人物唔順超(中央從來都係北方佬多)
驚過多幾年你地有自己一套唔聽話姐, 咁就思想控制定你先

如果為左統一, 方便, 時代改革 依d因素, 係改都改d得幾萬, 幾十萬人用緊既小數族裔語言先啦
幾時輛到成億人用既廣東話

頂部
edwinfan
中尉
~絢香AYAKA~

UID 452
精華 0
積分 2
帖子 830
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-25
來自 Bay Area...CA
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ichijo 於 2010-7-11 10:47 AM 發表

聽講廣東話好似有七個音調,普通話四個,有好多字在普通話中一樣音,又有好多繁體字更唔知點讀.

幾年前去大陸買雜誌,現代艦船,或軍艦書,無人明白,後來知道普通話要讀現代"見"船,或軍"見"書,因為簡 ...

艦 字比較特別,粵音lam,日文音kan,日文無m尾所以一律變化為n尾,語言學者推論出上古漢音為"klam",呢個就係上古漢音複輔音論(當然仲有其他論據,總之艦字離唔開k/l聲母接-am)
艦字普語語音jian應該係有邊讀邊所致,監字普語語音jian(可能北方外族冇戰艦,所以見到個字就有邊讀邊 ) 監字j聲母係g/k聲母顎化結果,但係好早之前監字旁既字已經分化出k同l尾,普語有保留到部分結果,例如藍,檻,濫從l聲母(普粵都係);鑑,監從j聲母(g/k顎化),點解艦字會歸入j聲母而唔係l聲母就真係唔知點解,所以個人亂估係北方外族無戰艦,見字就有邊讀邊

經光影噴塗美輪美奐的 RX78
頂部
BIGBOSS
二等兵

UID 2955
精華 0
積分 0
帖子 66
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
來自 南方的舞厅
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-11 11:48 PM 發表

時代改革值唔值得犧牲咁多野@@
十幾億人都容納唔到幾種語言?

好明顯係因為廣東+香港經濟好, d政治人物唔順超(中央從來都係北方佬多)
驚過多幾年你地有自己一套唔聽話姐, 咁就思想控制定你先

如果為 ...

正解!搞咁多小動作都系為最終目的而服務,過程同結果根本唔在乎。

頂部
edwinfan
中尉
~絢香AYAKA~

UID 452
精華 0
積分 2
帖子 830
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
講到普語,從語言學來講絕對係漢語語族最退化既一種分支,係簡單語音系統外族人強姦漢語既結果
點解話退化?主要原因係因為普語大幅簡化中古漢語語音,造成大量漢字同音化,搞到權力,權利不分,性慾,信譽同音
原因
顎化聲母:g/k/h聲母歸入j/q/x聲母(只保留部份)
n/m尾同化為n尾(同日本漢字音一樣,越南韓國都識保留漢字m尾,說明北人連外族越韓都不如 )
t/p/k尾入聲消失(日本仔都識用tsu尾表現t尾,ku尾表現k尾,促音用於字間去表示入聲,今次d北人連日本仔都不如,說明北人漢化程度連周邊日家都不如,因為以前日韓越都係尊崇漢文化,北方韃子就恣意踐踏漢文化,所以學漢語既結果不如日韓越,造成漢語語音流落國外/淪為方言而不見於官方方言既奇怪局面,今日北人就接左清狗之手,繼續打壓正統漢文化 )

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
所以中國人成日都要"禮失求諸野"囉!
e.g.建"志蓮靜院"都要走去日本韓國取經.

清代後更加引入日文漢字,
e.g.浪漫.

QUOTE:
原帖由 edwinfan 於 2010-7-12 12:33 AM 發表
講到普語,從語言學來講絕對係漢語語族最退化既一種分支,係簡單語音系統外族人強姦漢語既結果
點解話退化?主要原因係因為普語大幅簡化中古漢語語音,造成大量漢字同音化,搞到權力,權利不分,性慾,信譽同音:e ...

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
http://www.youtube.com/watch?v=Emib72RH-CI
廣州電視台都串下嘴

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
http://gcontent.oeeee.com/d/ba/d ... oto/1b2/587136.html
http://gcontent.oeeee.com/9/ad/9 ... log/89a/b53716.html

廣州年輕人: 廣府話起錨,煲冬瓜收皮     

(起錨hit到番大陸? )

頂部
阿烏
上尉
前教皇~薜安

UID 17716
精華 0
積分 16
帖子 1389
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-23
來自 China
狀態 離線
其實語言用來溝通,有用的話投放資源去學,都好正常,香港人都學左咁耐英文.....用番祖國大語言溝通合理非常,覺得自己既方言有價值,

有意義就應更研究其歷史文化背景......而唔係用地道俗語粗言去偏低其他方言,你估得廣東人識捉字虱咩......

模型硬漢,一代型男 : 人肥志短..........
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2010-7-12 07:42 AM 發表
其實語言用來溝通,有用的話投放資源去學,都好正常,香港人都學左咁耐英文.....用番祖國大語言溝通合理非常,覺得自己既方言有價值,

有意義就應更研究其歷史文化背景......而唔係用地道俗語粗言去偏低其他方言, ...

新聞話係快閃活動黎...
唔係文化研討會

頂部
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線
細細個比人誤導以為廣東話好俗所以唔寫得出黎
相反普通話講既同寫差唔多所以斯文d

大左先知其實我們講開又無得寫個d字分分鐘歷史仲耐過耶穌

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-12 11:33 PM 發表

X10000000000

頂部
edwinfan
中尉
~絢香AYAKA~

UID 452
精華 0
積分 2
帖子 830
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-12 11:33 PM 發表

其實書面語同口語不對既現象中古時代已經有,因為周朝時已經奠定左以雅言(周代官話)為寫作既規矩,之後中古漢語歷經重大改變,但書寫語言基本不變
到清末先有白話文運動,就係提倡書寫口語,可惜因為北京話係首都語言,所以以北京話作為書面語標準,所以對非北京話使用者黎講書面語同口語依然不對
所以書面唔寫廣州話唔係因為廣州話俗,而係因為首都唔係廣州,而操官話地區既人民就好幸福地可以我手寫我口

講到廣府話既歷史,其實唔算耐,同耶穌比仲差得遠
廣府話最遲定形於南宋,同中土人逃避蒙古人侵略 係珠璣巷settle 形成廣府民系有好大關系
講歷史的話客 閩等語言更加早,廣府話其實都算係幾遲下,雖然早過清朝先定形既官話好多
不過廣東原住民本有古越語,所為外來者既廣府話都雜有古越語成分,果 D先係真係好有歷史既部分

頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 edwinfan 於 2010-7-13 07:54 PM 發表

其實書面語同口語不對既現象中古時代已經有,因為周朝時已經奠定左以雅言(周代官話)為寫作既規矩,之後中古漢語歷經重大改變,但書寫語言基本不變
到清末先有白話文運動,就係提倡書寫口語,可惜因為北京話係 ...

er~
Ching所講同我所知/學過有d出入?!

如果哩條link(http://tieba.baidu.com/f?kz=240010109),
所講係o係秦漢引入南蠻之地,
咁秦朝應係公元前221年左右,
真係有可能"耐過耶穌"wor!?

2來因國語/普通話/北京話簡單易學易用,
字不多,變化少,
就容易做到我手寫我口,
有利傳播全國,
所以被當時民初政府立為"國語",
可是亦是其弱點表達方式不多,
不能字字到肉,
e.g.過癮, "絕"核, 抵死, "澤洗"等等.
又e.g.現時新人類的潮語都有些來自/借用"古粵語",
e.g. 呬>hea無所事事浪費時間 , 囧>胡杏兒面相字等等,
"佗地"更是反清志士的口頭禪.

最後,
如果對"國語/普通話/北京話"有考究的話,
它的根基是"胡人"方言,
根本不是"漢語",
如果硬要用外語作現今中國普及語文,
不如用"英語"好過,
起碼"走進世界".

頂部
edwinfan
中尉
~絢香AYAKA~

UID 452
精華 0
積分 2
帖子 830
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2010-7-14 12:04 AM 發表

er~
Ching所講同我所知/學過有d出入?!

如果哩條link(http://tieba.baidu.com/f?kz=240010109),
所講係o係秦漢引入南蠻之地,
咁秦朝應係公元前221年左右,
真係有可能"耐過耶穌"wor!?

2來因國語/普 ...

篇文錯
秦漢引入果種叫古越語,同廣府話相去甚遠
廣府話係宋代移民帶入
從音韻分析就知廣府話係中古漢語直系後代,同上古漢語(秦漢)並無連系,歷史上比閔客要遲

頂部