回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 75歲的嚴老伯,任職公廁清潔工,時薪只有7元!!!!!!!!!
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fourson 於 2010-7-14 04:28 PM 發表

不過有最低時薪既話,
你要人一個人頂兩份, OT都時計返最低時薪俾人,
分分鐘得不償失

好多讚成最低工資既人係缺乏商業/社會工作經驗,就以大家樂為例.

明明佢請五個人做清潔, 而家加左人工,只係請得四個,未四個做晒成間大家樂佢囉! 做唔切? 未請0個個做得切囉,that's easy.ot? 開玩笑啦...

再講得個實例.

我舊公司有百幾人請左兩個茶水阿姐,都ok 舒服有得坐吓抖吓. 後來因生意唔好要cut cost, 就炒左其中一個,另外一個就加少少俾佢, 但要佢serve晒百幾人,由開工做到收工冇得停.

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-7-14 04:40 PM 發表

好多讚成最低工資既人係缺乏商業/社會工作經驗,就以大家樂為例.

明明佢請五個人做清潔, 而家加左人工,只係請得四個,未四個做晒成間大家樂佢囉! 做唔切? 未請0個個做得切囉,that's easy.ot? 開玩笑啦...
...

在學術層面上, 最低工資係推翻左自由市場, 不可取的地方比可取的多
但是人工低的主要原因係因為壟斷/寡頭壟斷
自從市政開始外判自己的清潔
房屋署外判自己的保安
沙士之後私人屋苑對清潔的需求加大
果 D承包的保安/清潔公司開始發大了
以保安為例(小弟做過), 其實來來去去都係果幾間
在D公屋居屋領匯停車場etc,來來去去都係呢幾間公司做
不過呢d場對公司的服務質素其實都唔高
唔會比一個好高的價去買呢d服務
所以令寡頭壟斷做唔到聯手加價,(甚至要減價搶生意)
所以向人工埋手,聯手減人工,
勞工對工資不滿, 完全冇東家唔打打西家的本錢
另外, 一d對保安好睇重的地方,如機場,銀行,大地產商的豪宅商場
佢地有返自己的保安team, 外判商根本冇得玩, 相對人工較高
不過呢d場對自己的保安要求就高一d啦
可以講一句, 而家收緊低工資低技術的勞工要轉去呢類高工資的同行係有難度的
雖然上面的例子只不過是反映左自由市場的現實
但係外判公司透過剝削工人來做到盈,咁樣好冇社會責任囉
點解唔可以用提高服務質素來達到更高的盈利先?

果時討論最低工資, 有人講過最低工資就要加管理費
交開管理費的人一聽到時要點加點加就會話, 最低工資唔係唔得, 不過管理費唔好加咁多囉...
全香港邊個交得最多管理費先??

我的studio
脹爆Studio
頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-7-14 04:40 PM 發表

...

所以先要定埋最高工時 等d老闆無得走呢個位

下下咩'做左都無用" 唔通就可以坐度睇人死 睇下幾時死到自己?

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m1grand 於 2010-7-14 04:16 PM 發表
工會抗議大家樂剝削,新移民員工力撐老闆報警趕人

http://www.youtube.com/watch?v=eDpCIMAgwnI

「你地做自己嘢吖嘛,無理由阻住我地做生意」

「你地搞就去出面狗(搞),我地要就(做)生意, ...

或者咁講啦... 如果有人工加  相信冇員工唔讃成
只係有D員工更擔心$19人工都不保...  員工有佢道理
要抗爭咪出門口LO.... 冇問題  唔係人人要認同
始終有部份人係受欺壓 有人無奈接受 有人樂意接受
各有前因.....  

情况有D似早幾年有班學生抗議"敵視你"嘅Vender生產商刻薄工人
結果係"敵視你"無再向該工廠落單 ....
工人冇野做冇粮出 就怪學生冇事揾野黎做 管人閒事又攪到人冇工做.....

學生本身唔係政客 出發點亦唔係壊 但只係一腔熱血一廂情願 幫唔倒人
人地亦唔領情 最後亦只係: "始料不及" "不了了之"

定立最低工資係要保障時薪過低人仕 以前市道好 難請人 老細願意俾多少少
市場調節所以冇立法必要
依家市唔好 多人失業 同樣市場調節 人工再低都有 所以想立法

定左最低工資 有部份人係會受惠 同樣亦會有另一群人失業
原因以上網友都講左

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
cuteid14901it
二等兵

UID 35937
精華 0
積分 2
帖子 63
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2010-7-14 02:05 PM 發表

就係去到33蚊先會令到亞伯哩類人失業,
堂堂正正去攞綜援,
真真正正做一個快樂老人,
no need係d無良雇主面前無左人o既尊嚴.

佢早過左60, 都可以堂堂正正去攞綜援, 有分別嗎?

頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線
全港打工人士罷工,個個拎眾援,等d曲街老闆自己洗埋廁所
打份咁既死人工,仲差過眾援,政府都係想我地咁做姐
拎眾援冇骨氣?在這種社講骨氣仲要比人笑你白痴同你揮埋手

唉,
香港政府仲想俾600億起個濕9高鐵

-怨氣一post-

正經一想,政府取消番外判制度,已經明顯救到香港

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cuteid14901it 於 2010-7-14 08:36 PM 發表

佢早過左60, 都可以堂堂正正去攞綜援, 有分別嗎?

我o既意思係有d人會認為自食其力,
係溫水煮蛙o既情況下會接受非常低的工資,
e.g.$100>$60>$30>$15>.......................,
而無唸過人o既尊嚴有底線,
亦忘記了政府/有能者應保障能力低o既人.

頂部
Safeterence
曹長

UID 17462
精華 0
積分 1
帖子 443
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-19
狀態 離線
如果o個啲老細覺$33/hr人工太高俾伙記會令生意不保.....
我諗o個班老細應該考慮做番人地伙記去享受佢地所謂咁高嘅$33/hr人工!

頂部
高登蔣介石
上等兵

UID 38798
精華 0
積分 0
帖子 222
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-27
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高登蔣介石 於 2010-7-15 11:25 AM 發表
最低工資立法 商界揚言以機器取代

如果得就一早變晒機器啦

睇吓尼段解釋...

路人甲:「為甚麼你會覺得大家樂過得了這一關?」世民:「嚴格來說,世間沒有甚麼產品和服務,是完全沒有替代品。香港的人工成本,要是升到不合理水平,新的方法便會出來。要是請人洗碗不化算,便改用一次即棄的碗筷刀叉。你見過日本拉 麪店的無人運作自助售票機嗎?以大家樂的規模,引入這些改變,不會太困難。可是,那些小規模運作的食店,說不定會索性關門大吉算數。你說,這對大家樂來說,是盈警還是盈喜?」

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;coln_id=6348259

再者只要部份變做機器,己經有人失業啦!!

最可恨既係政客只講出故仔美好既一面( 貧窮人仕會揾多左), 但從來唔肯認會有人失業或者辛苦左, 或者每次有人提出尼種論點,就攻擊人....

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
sy_long93
壹等兵

UID 12529
精華 0
積分 0
帖子 184
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高登蔣介石 於 2010-7-15 11:25 AM 發表
最低工資立法 商界揚言以機器取代

立法會昨天下午開始辯論《最低工資條例草案》,百多名市民在大樓外請願,支持最低工資立法,並爭取時薪 33元最低工資水平。
「工人勝利公義勝利」
放大圖片
世界盃熱 ...

點解唔得?!?!

日本好多食店(尤其快餐店) 都淨係擺一兩部自動販賣機o係門口,
食客想食咩就自己禁, 食完又係自己執
真正請既只係一至兩個廚房,
咁唔知最後又係邊面利益受損呢??

仲有, 實施最低工資根本就係完全違反市場原則,
香港身為一個資本經濟體系, 人工係應該由market force 決定(即demand & supply)
實施最低工資同放棄資本經濟, 變做planned economy 有咩分別?!?!
同中國大陸又有咩分別

最後我想講,
大家認為老細計數會死錯人咩?
就好似fourson 兄咁講,
加左人工, 咪唔俾你ot, 但係又要做返兩個人既工作
唔得, 咪cut 你lor...

頂部