回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [戰機] 挑戰黑鳥
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2011-1-27
來自 阿克西斯
狀態 離線
挑戰黑鳥

新過麊熒s手又來試試的舊模. 今次玩隻黑鳥仍利華的84年的模版......
先來個素組....   的位呢.....好多的唔.....
[localimg=400,300]1[/localimg]
[localimg=400,300]1[/localimg]
[localimg=400,300]4[/localimg]
由于全是突線,故全隻重新刻線
[localimg=400,300]5[/localimg]
[localimg=400,300]6[/localimg]
同時,油鱆漱H仔及機艙....
[attach]397634[/attach]
[attach]397635[/attach]
乾掃及消光后
[attach]397636[/attach]
[attach]397637[/attach]
暫時進度係咁多,做得越來越慢
最后比張相大家估估是什麼?
[attach]397638[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
Kaku   2012-10-11 01:14 PM  讚好  +1   加油!
multi_crab   2012-8-2 05:45 PM  讚好  +1   努力!
cko   2012-8-1 09:24 PM  讚好  +1   加油~~~
b8808800   2012-8-1 09:09 PM  讚好  +1   細節處理顯心思

請叫我馬沙,但從未砌過馬沙機体
頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線
先來個素組....   的位呢.....好多的唔.....
[attach]397639[/attach]
[attach]397640[/attach]
[attach]397641[/attach]
由于全是突線,故全隻重新刻線
[attach]397642[/attach]
[attach]397643[/attach]

頂部
jasonlau2005
中尉

UID 11513
精華 1
積分 7
帖子 948
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-7
來自 大埔
狀態 離線
發表於 2012-8-1 03:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jasonlau2005 為MSN好友 通過MSN和 jasonlau2005 交談
好大工程...兩隻人仔唔錯! 新手想問凸線轉凹線有咩技巧? 用咩mask位?

頂部
shark999
上尉

UID 35370
精華 1
積分 24
帖子 1047
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-18
來自 金黃色的大地
狀態 離線
又一毎傁的.......

學下細部追加同移花接木
頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4302
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
真係無法想像磨走突線,再去刻線的工程有幾可怕........仲要係飛機

頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jasonlau2005 於 2012-8-1 03:46 PM 發表
好大工程...兩隻人仔唔錯! 新手想問凸線轉凹線有咩技巧? 用咩mask位?

對我來講真係好大工程   你睇我的圖,有黃色油鶞,其實係幫我刻線的. 做法好簡單,先用鰝o去油的線位(油隍熙ㄤL問題,我用之前溝多鱆漯o來用),之后磨走突線,咁樣你會見到黃色部位中間有條黑線ga la. 再之后用番domo 帶及刻線筆(有人用蝕刻片)就容易好多.

本帖最近評分記錄
戰斧   2012-8-3 11:34 PM  讚好  +1   具參考價值

頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
原來係有秘技刻線 , 學到野了

ガラスの夜空 君を映すとき
叶わぬ夢数えて 眠れない夜
頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線
好似有師兄估最后黑七七的照片是什麼? 等陣開估

經過一個多星期的努力,又有的新進度,首先刻鷑鱄悸瑤u,好似都還可以
[attach]398135[/attach]
[attach]398136[/attach]
兩個進風位的前端太鈍,用aa+爽身粉弄尖;同時亦開始加燈
[attach]398137[/attach]
效果好似都ok
[attach]398138[/attach]
開估: 上次張照片就是駕駛艙
[attach]398139[/attach]

另,想問下有冇師兄知道黑鳥有冇柳釘位?找過好多照片都無覺得/睇唔倒有....
如果有的話,請提供照片,先謝過.

繼續....努力刻線中........

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2012-8-10 07:08 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談

叫我亞正得勒, 我老豆唔識應你~~
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
1/72 機跟足哂同真機咁多窩釘,  到時唔知係睇架機 定係睇 窩釘... ...少量適當就住, 就ok

ガラスの夜空 君を映すとき
叶わぬ夢数えて 眠れない夜
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
依家我都好少見有人肯成架機凸線雕凹線 ,
見唔少人直言係為簡單易砌去選擇某牌子嘅飛機...
所以見倒樓主嘅post就好醒神

比起Revelx上世紀出產嘅SR71, 呢盒絕對係珍品

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線
忙髐@輪終於有進度啦. 首先唔該Ching "b8808800" 比的reference.

"oj  發表於 2012-8-11 01:40 AM
依家我都好少見有人肯成架機凸線雕凹線 ,
見唔少人直言係為簡單易砌去選擇某牌子麰蜀...
所以見倒樓主鮥ost就好醒神"  

唔想的,但無一隻平的黑鳥係凹線的 .....

個機底好難整,砌唔埋啦,唔齊邊,唔平啦......卒之用鬫n多aa膠先攪好....
[attach]400906[/attach]
[attach]400907[/attach]
黑鳥本身應該叫做好,刻好所有線及適量的柳釘位(我覺得),現在欠少少整理
[attach]400908[/attach]
[attach]400909[/attach]
[attach]400910[/attach]

頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線
同時亦整髐l機
[attach]400911[/attach]
[attach]400912[/attach]
不過,處理其他細部件時發覺好麻煩,為何噴射口內側有水口位的
[attach]400913[/attach]
的機輪處理亦有問題.......
[attach]400914[/attach]
最后,又比張圖估估我跟住做勿?
[attach]400915[/attach]

頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線
呢几個星期都好忙,到現在才有少少更新.........
部黑鳥己經叫做完工,攪埋的weathering就ok. 跟住開始攪個地台, 先來照片睇下
[attach]402642[/attach]
[attach]402643[/attach]
[attach]402644[/attach]
感覺好似越玩越大

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Aznable 於 2012-10-8 12:02 PM 發表
呢几個星期都好忙,到現在才有少少更新.........
部黑鳥己經叫做完工,攪埋的weathering就ok. 跟住開始攪個地台, 先來照片睇下

感覺好似越 ...

勁喎~~  自製四聯裝40mm博福斯高炮

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
Kaku
上尉

熱讚榜勳章  
UID 4026
精華 7
積分 12
帖子 1375
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-27
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-10-11 01:13 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Kaku 為MSN好友 通過MSN和 Kaku 交談
真係好心機!

http://hk.myblog.yahoo.com/man-kaku
144 Sazabi 10%
144 自製 NEMO 5%
144 HGUC MK II 0.6%
144 ZAKU III 10%
144 自製太陽之牙
頂部
multi_crab
上尉

UID 16940
精華 0
積分 5
帖子 1118
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-16
來自 大埔
狀態 離線
唔知你睇過未

http://youtu.be/9VQkXZQYSK0

http://youtu.be/-1250fZuhUg

http://hk.myblog.yahoo.com/multi_crab
頂部
Aznable
壹等兵

UID 45397
精華 1
積分 21
帖子 117
成品數目 21 件
閱讀權限 10
來自 阿克西斯
狀態 離線

QUOTE:
松尾明  發表於 2012-10-11 09:57 AM
勁喎~~  自製四聯裝40mm博福斯高炮

嘩,松兄,咁你都能從一舊野看出佢係"四聯裝40mm博福斯高炮"
你張圖同我M個張差不多, [attach]404387[/attach], 不過,這高炮是不是有很多種?[attach]404389[/attach]呢種又有的唔同. 不過都係唔理啦,差不多就算了

QUOTE:
Kaku 發表於 2012-10-11 01:13 PM
真係好心機!  

多謝 Kaku大神支持, 其實你個的作品先至係好心機.

QUOTE:
multi_crab 發表於 2012-10-11 03:23 PM
唔知你睇過未
http://youtu.be/9VQkXZQYSK0
http://youtu.be/-1250fZuhUg

'

回Crab兄,未睇過,好正wor,收藏先. 不過找到過類似的照片,我好喜歡黑鳥開動的一刻個引擎
[attach]404390[/attach]

又有少少update, 學人造個deck.......攪到唔知似勿
[attach]404388[/attach]

又要向各師兄求救,想找的CV11的deck 及船頭/尾的近距離的照片,先謝過!

頂部