回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 本人中5會考後之路...想請教大家,唔該
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線
唔好讀工程ar.........
畢業出黎搵得1萬
以前engineer入面最好既civil E 都因為大學某d政策既改變搞到9左

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GaryMok 於 2010-7-24 10:03 AM 發表
唔好讀工程ar.........
畢業出黎搵得1萬
以前engineer入面最好既civil E 都因為大學某d政策既改變搞到9左

今時今日
一萬叫合格,有交代啦....
再講同一個DEGREE同一個PROGRAM, 勤力同唔勤力的同學起薪點都可以差好遠

睇下樓主係英中定中中啦....
我果年係母語教學實施前一年, 學校仲有中文班,英文班(小弟英文)
一眼睇盡中文同英文教個底差幾遠
中文班的同學CE炒英文都有16分, 學校照收比機會佢地RE TAKE
佢地唔係唔勤力, 但係中果年都係要講拜拜
而小弟只係普普通通, 做下功課溫下書,做下練習
在教得好好的MISS指導下AL英文都合格(CE都係得個E仔)
預科果兩年, 我真係HEA到冇人有, 所以得中英文合格...最後又係ASSO...
ANYWAY, 我想帶出的係如果樓主讀中中, 上到AL英文會追得好辛苦囉

我的studio
脹爆Studio
頂部
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-19
來自 hk-lstlkkc
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-7-24 10:18 AM 發表

今時今日
一萬叫合格,有交代啦....
再講同一個DEGREE同一個PROGRAM, 勤力同唔勤力的同學起薪點都可以差好遠

睇下樓主係英中定中中啦....
我果年係母語教學實施前一年, 學校仲有中文班,英文班(小弟英文) ...

小弟真係讀緊中中....小弟的英文水平都係一般,只可簡單對話......d人講得快,深,就可以ko我..........
我個間d呀sir miss教得好差,只係要學生合格就夠.......唔想高分.....我都係自己努力

毒撚一條...
頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
GaryMok
上尉

UID 2425
精華 0
積分 9
帖子 1117
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-7-24 10:30 AM 發表

咁即是英文中學D人會好D?
小弟英文中學,平時CE英文閱讀理解做得叫順利,無咩話下唔到筆咁(不過都有唔識ge題目),呢個程度去到AL英文會點?? (其實AL英文讀咩?==)

AL 英文其實同CE分別唔大 (你睇下pastpaper咪知點考law)
只係d人勁左 ( 最差個批都上唔到中6啦) 變左到CE 英文羅D,羅E 做炮灰, 羅F羅U

有個講法唔知你地有無聽過, 如果你AL好似CE咁讀法 (一樣咁勤力) 就要預左跌2個grade (A變C)
如果你AL照正常情況比CE努力一點, 就預左跌1個grade
AL要比其他大部份人努力, 全力以赴讀到最好先可以keep住個grade唔跌

頂部