回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 本人中5會考後之路...想請教大家,唔該
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-19
來自 hk-lstlkkc
狀態 離線
本人中5會考後之路...想請教大家,唔該

本人今年會考
對自己升到中6,只有6-7誠的把握
由於本人在未會考之前對自己信心十足,所以沒有報任何課程做後備,ive都無.....
現在不知如何是好.....
我想讀‘副學士先修課程’但不知現在可否再次報名.....
真係如果8月4日放左,ko左我.....我應該重有咩可以報讀,可唔可以提供一些意見

唔該......

毒撚一條...
頂部
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我呀哥個D FD話讀IVE冇物用.....所以我先想講副學士..再希望可以盡力讀上大學
我唸我最多都有17,18分左右
最少應該都有10分左右
私校有冇用??有冇d私校介紹?

毒撚一條...
頂部
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-7-23 07:27 PM 發表

你理科還是文科?
現在可以報副學士的呀!

我讀商科的....有冇d about商科的副學士介紹?

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-7-23 07:38 PM 發表
IVE揀得岩,又讀得「高分」既, 好易上返大學..

真係唔係咁想讀ive......

毒撚一條...
頂部
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2010-7-23 10:42 PM 發表
咁樓主點解咁唔想讀IVE呢?
因為呀哥個FD?

唔好咁諗啦
自己有咩興趣,就去揀相關的野
大部份的科.都會同大學有連接
只要你揀到岩自己的科.上到大學的機會就會高好多
如果只係因為呀哥個FD而影響左自己的選 ...

其實我都想讀ive的工商管理和會計的課程
但是我想問如果真係放榜個日先去報,ive個邊重會唔會收?

QUOTE:
原帖由 佐木一狼 於 2010-7-23 09:15 PM 發表
老實講, CE無返17,8分, 都係做炮灰

咁如果諗IVE/副學士先修呢, 我唔建議商科喇
連城大BBA都爭崩頭, 仲會咁好比你升上去?

唔通修讀一d工程學個d?

毒撚一條...
頂部
terrykafai
上等兵

UID 26214
精華 0
積分 2
帖子 270
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-7-24 10:18 AM 發表

今時今日
一萬叫合格,有交代啦....
再講同一個DEGREE同一個PROGRAM, 勤力同唔勤力的同學起薪點都可以差好遠

睇下樓主係英中定中中啦....
我果年係母語教學實施前一年, 學校仲有中文班,英文班(小弟英文) ...

小弟真係讀緊中中....小弟的英文水平都係一般,只可簡單對話......d人講得快,深,就可以ko我..........
我個間d呀sir miss教得好差,只係要學生合格就夠.......唔想高分.....我都係自己努力

毒撚一條...
頂部