回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 版聚作,影X無名火
kpm132002
二等兵

UID 2026
精華 0
積分 4
帖子 90
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
來自 孤單的一角
狀態 離線
唔好再講d什麼不駛理其他人既廢話喇

你出街gel頭gel比自己睇??

你著件令d既衫比自己睇??

你整件模型整得好都唔止一個人去欣賞啦

如果真係唔駛理其他人既感受 咁我諗你都睇破紅塵囉

唔好意思 我表達能力有d問題 如果唔明就揣摩下我講緊咩啦

已加入噴筆行列=.=
頂部
p仔
上等兵
現在成了收藏家

UID 1300
精華 0
積分 3
帖子 216
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-2-16
來自 網路
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 熒惑 at 2006-2-6 07:21 PM:

我手掃的
但效果也不比噴的差太遠
$200以經算多了
我而家用既工具加埋係$50以下
我覺得技術唔好唔係問題
人品唔好先係大問題
D成品欠佳就賴工具同賴改造part唔係hg mg 手辦等貴價品
其實呢D只不過 ...

都有道理.....
幾張沙紙,膠水,銼.....
都可以44正正做到隻b記模型la
b記的野駛唔駛skill 見人見智la...
樓主比的心機la,你e+ 比人feeling 係玩玩下,so 比的心機la

頂部
rexlee
上校
舊化狂人

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-27
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
其實真係想問好耐, 大家到底要d咩工具先可以砌野? 我去年玩電擊時都只係得幾樣工具:

筆刀: $16
五金銷三把銼: $10
筆地: $12
幾張沙紙: $10
同一支single action嘅星星槍: $420 (唔關打磨事!)

果四十幾蚊都買唔起嘅話真係唔知講咩好, 一盒HG都可能唔止囉, 不過工具唔夠的確係一個一流嘅籍口~

[ Last edited by rexlee on 2006-2-6 at 07:45 PM ]

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部
andykwok007
中尉

UID 3448
精華 0
積分 4
帖子 764
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-17
來自 hk
狀態 離線
我用D筆都係$9  4支,
其實悟需要貴,
只係需要你努力!

頂部
熒惑
上尉

UID 7312
精華 0
積分 4
帖子 1460
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-14
來自 鬼眼狂刀
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2006-2-6 07:42 PM:
其實真係想問好耐, 大家到底要d咩工具先可以砌野? 我去年玩電擊時都只係得幾樣工具:

同一支single action嘅星星槍: $420 (唔關打磨事!)

果 ...

斜剪鉗  界刀
鋸片
鑽咀幾支加一個索頭
幾張沙紙
AA膠o者o里大支裝
筆地(好少用)
星星細油筆

唔好以為我改野用好多電動工具
我係全人手造的  包括鑽孔

好多時人們會認為參加比賽或做得出D自制件既人用既工具一定係高級野
其實只不過係手工上的問題  唔關工具事

問世間情為何物 直教人生死相許 天南地北相飛客 老翅幾回寒暑 歡樂趣 離別苦 就中更有癡兒女
頂部
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by rexlee at 2006-2-6 07:42 PM:

果 ...

筆刀: $16<------------------------我都無,我用十蚊4支cutter。
五金銷三把銼: $10<----------------亞王你買貴o左啦。
筆地: $12<------------無買,我自己整乞兒灰補o野~~~~(所以補得差)
幾張沙紙: $10<---------------呢樣就差唔多。
同一支single action嘅星星槍: $420<----------------o華!!!!!!名牌呀

其實玩得再cheap 都得。
高達,細心齋o拍加畫線都已唔錯 (樓主d tr1 都係o甘啦)

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
熒惑
上尉

UID 7312
精華 0
積分 4
帖子 1460
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 鬼眼狂刀
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by andykwok007 at 2006-2-6 07:54 PM:
我用D筆都係$9  4支,
其實悟需要貴,
只係需要你努力!

邊度有咁平既筆賣?我都想去入貨

問世間情為何物 直教人生死相許 天南地北相飛客 老翅幾回寒暑 歡樂趣 離別苦 就中更有癡兒女
頂部
saviour-sean
上尉
回歸潛水行業...

UID 1936
精華 2
積分 46
帖子 1093
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 你屋企
狀態 離線
發表於 2006-2-6 07:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 saviour-sean 為MSN好友 通過MSN和 saviour-sean 交談
wa!!估唔到chaos2004兄every post都係有咁大嘅回響!!請容小弟係到講幾句:
老實講, 我都曾經回過chaos嘅post, 但係佢個種態度的確如之前嘅前輩們所講係好差, 我都差d想話佢。
而有人話買硬直lee d便宜模型砌黎pratice, lee點我好支持, 因為我以前到係咁做, 但係以前d post已經有人講咗lee點, 咁佢重係用hg改, 敢問各位支持佢唔好理人講嘢嘅, 佢有冇接納人地嘅意見呢?
而買工具lee樣都係, 用gundam marker上色係冇問題, 我都係咁用, 但佢就懶marker lee樣個樣, 如果gundam marker真係咁差, why我最初咩都唔識, 只知上色lee點黎油隻1/200 hazel, 都比幾位網友讚上色幾好呢?(唔係話自己砌模型好好, 我都好屎)所以工具係冇影響, 最大問題係你嘅態度and技術, 請你自己真係聽一聽人講嘢, 買隻硬直返黎試吓, 買隻硬直點都唔會好大影響ja, 整得衰都唔會話咩, 而態度方面就唔好下下都串串供, 亦都唔好自視過高, 更加唔好大言不「暫」(唔識打)
而我工具都唔係好貴:
筆刀---------$30左右(係uml見平入咗, 一set係幾把刀, 不過唔見咗幾把)
畢地---------$25
鋤-----------$10幾(係鴨寮街買)
手讚---------$15左右(都係鴨記買, 計埋d讚嘴應該廿幾, 我得四枝)
gundam marker--------$9(係uml見平, 死入爛入入到有成set)
噴鑵---------$25

[ Last edited by saviour-sean on 2006-2-6 at 08:16 PM ]

頂部
熒惑
上尉

UID 7312
精華 0
積分 4
帖子 1460
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 鬼眼狂刀
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by littlemomo at 2006-2-6 07:56 PM:

筆刀: $16<------------------------我都無,我用十蚊4支cutter。
五金銷三把銼: $10<----------------亞王你買貴o左啦。
筆地: $12<------------無買,我自己整乞兒灰補o野~~~~(所以 ...

我以前真係齋砌上色的
工具係指甲鉗同支油筆
指甲鉗用屋企的
所謂既油筆只不過係支叫歸筆的毛筆當時3$支
換句話說就是以前做學生時
造模型的工具係用得3$

唔知樓主可否用同樣的工具做到相同效果呢
要求很低了  我技術好極有限的

頂部
蕉仔
少尉
老手

UID 2045
精華 0
積分 6
帖子 566
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-16
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by saviour-sean at 2006-2-6 19:59:
wa!!估唔到chaos2004兄every post都係有咁大鵀^響!!請容小弟係到講幾句:
老實講, 我都曾經回過chaos鮥ost, 但係佢個種態度的確如之前麉e輩們所講係好差, 我都差d想話佢。
而有人話買 ...

噴罐25$??????!!!!!!!!你係邊度買呀??????我係環球買都要35$喎!!!!!!!!!!!!

只求有一好作品。
頂部
saviour-sean
上尉
回歸潛水行業...

UID 1936
精華 2
積分 46
帖子 1093
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 你屋企
狀態 離線
發表於 2006-2-6 08:18 PM  資料  短消息  加為好友  添加 saviour-sean 為MSN好友 通過MSN和 saviour-sean 交談

QUOTE:
Originally posted by 蕉仔 at 2006-2-6 08:15 PM:
噴罐25$??????!!!!!!!!你係邊度買呀??????我係環球買都要35$喎!!!!!!!!!!!!

廣華街後面間玩具店(廣華醫院對住衛理道口個度)
另外深水埗天悅下層間模型店都好似係賣$25(唔記得啦, 假期之後都冇去睇)

頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
看了這麼多頁...
加上今天的經歷,
有點感想:
還記得aisa cup...
我找了好幾位學生...
要求他給我看看他的作品,
看看自己的眼光...
他們拿出來的
可算是不大美觀...
但當時的他們, 已是盡了所能
我決定把我技術教與他們
並借出我的二線用具
教他們補夾口, 上畢地, 視覺上的用色手法(例:乜色配乜色會奪目d)上色等...
他們得獎,
我滿心歡喜...
今天, 他們(冠軍的)送了一份我禮物(100元書券)
使我感動不已,
這點心意, 反映他們認同當日我所教的...(鬧到他們狗血淋頭)

現在我看到樓主製作中的作品
只要再努力點
把各部件處理得好一點
上色時小心處理
若是噴罐的
薄薄的慢慢噴上油漆
若是手油的
多買一支慢乾劑,
使筆痕減少
慢慢的試, 一步步來
當然, 現時香港即食文化的風氣,
確使年青人們(或是模型人們)要盡快完成
迎接下一個的大改造工程
我所看到的他, 是不為也, 非不能也
這亦是有些網友看不過眼的原因
所以,
我有一點小建議

在每一件作品加添自己的新技術(當然以基礎的出發)
例如第一作要補夾口,
第二作要練手油...
之後是用噴罐,噴筆..滲線,小改造,大改造,由零開始手作等...
也許未有噴筆再身旁
但這可不是最基礎的...
逐步來是我的方針...
希望意見會合你用...

砌模型是易學好但難精, 看到別人的上品可好好學習,
從而明白自己的不足
看到人們的作品(各方面)也比自己差時
卻要明白他們也許是剛開步,
需要支持同鼓勵
我在你的身上,
也學會了設計機體的改造方案,
努力加油...

頂部
polky
壹等兵

UID 4919
精華 0
積分 3
帖子 166
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-22
來自 hk
狀態 離線
發表於 2006-2-6 08:20 PM  資料  短消息  加為好友  添加 polky 為MSN好友 通過MSN和 polky 交談
i think 環球 is the most expensive

頂部
第二使徙
壹等兵

UID 5302
精華 0
積分 0
帖子 116
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-7
狀態 離線
好老實....有幾多人好似佢咁....
會不斷post佢自己作品出黎....
當中有好,有唔好....
又有幾多人...會咁有創意....咩都試下...
係就係技術唔好(我比佢更差)...
但係....都係因為有"創意",先會有"嘗試"....
有"嘗試"先會衍生出"失敗"同成功....
好似佢呢隻咁....有邊個好似佢咁...係膊頭寫字....
係親手落筆(如果冇睇錯的話)....
假以時日....佢都可能會成為高手....
期待佢呢隻作品啦~

頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 第二使徙 at 2006-2-6 08:24 PM:
但係....都係因為有"創意",先會有&q ...

得閒有時間搵佢d post睇下,你會明我地點解咁話佢,
我想話你知,hkml一路都唔會歧視新手同技術差既會
員,總之,我可以話你聽,我地唔係一開始就鬧佢......

怒發衝冠,憑闌處、瀟瀟雨歇。抬望眼、仰天長嘯,壯懷激烈。三十功名塵與土,八千里路雲和月。莫等閒、白了少年頭,空悲切。
頂部
番茄揚
少尉

UID 1956
精華 0
積分 0
帖子 508
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-31
來自 Quark 夸克
狀態 離線
發表於 2006-2-6 08:45 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 番茄揚 為MSN好友 通過MSN和 番茄揚 交談 ICQ 狀態
筆刀-------$30成批
畢地-------$19(好似....)
砂紙-------$2張(有3張)
鋤----------親戚送
模型膠水------$15
顏色,thinner-------唔想數同計..........雖然好少..........
模型毛筆-----------$30以內
計埋百幾蚊啦........
買少盒hg or mg有哂........

chaos2004兄,咪話我話您,您係想認認真真咁做好d0既,唔想俾人小0既,就的起心肝去搞.
您唔係技術未夠,係您無心,無耐性啫.講真,打磨要0既技術唔係太高(個人認為),最緊要您有無耐性去磨,去執啫.您有耐性,肯俾心機,唔好話打磨,上色都可以做得好好.
您成日話人地話您,您做得好人地會話您??人地話您都係想您改啫.您0既然都知道自已己d嘢唔得,咁點解唔去改呢??
俾d信心,俾d心機,您實得0既!!
您0既創意係好好架,不過係您無俾心機做啫,您肯俾心機0既,一定可以做出令人"嘩"一聲0既作品~!!
加油啦~!!

錢唔係萬能,但係無錢您會好頭痕~
頂部
番瓜
二等兵

UID 5570
精華 0
積分 0
帖子 69
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-18
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 第二使徙 at 2006-2-6 08:24 PM:
但係....都係因為有"創意",先會有&q ...

大家都係唔想見到chaos兄砌開晒D模型,然後"痴"埋一堆,之後又唔慢慢噤執返好佢,放埋一邊,又砌過第二件模型 jer

頂部
proud
上尉
ho..ho..ho.....^.^

UID 3558
精華 0
積分 0
帖子 1148
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-19
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by saviour-sean at 2006-2-6 07:59 PM:
wa!!估唔到chaos2004兄every post都係有咁大嘅回響!!請容小弟係到講幾句:
老實講, 我都曾經回過chaos嘅post, 但係佢個種態度的確如之前嘅前輩們所講係好差, 我都差d想話佢。
而有人話買 ...

saviour-sean兄,  講番個寫法給你知 "慚" 字!  

[ Last edited by cym on 2006-2-6 at 09:31 PM ]

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 熒惑 at 2006-2-6 08:13 PM:

我以前真係齋砌上色的
工具係指甲鉗同支油筆
指甲鉗用屋企的
所謂既油筆只不過係支叫歸筆的毛筆當時3$支
換句話說就是以前做學生時
造模型的工具係用得3$

唔知樓主可否用同樣的工具做到相同效果呢
要求 ...

其實指甲鉗有時也挺不錯的
我依加都係用指甲鉗...  

不過嘛...
我始終都係覺得樓主勇於嘗試係好既
但係都搞好個表面功夫先啦!
一陣改到出黎靚靚, 但係表面功夫做得唔好就會令到一番心血附諸流水...

(小弟冇資格講咩...只是給一點意見罷了)

[ Last edited by nishi on 2006-2-6 at 09:16 PM ]

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
rexlee
上校
舊化狂人

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1340
精華 11
積分 121
帖子 5724
成品數目 121 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-27
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by littlemomo at 2006-2-6 07:56 PM:

筆地: $12<------------無買,我自己整乞兒灰補o野~~~~(所以 ...

衰鬼, 我果支420蚊星星的確係名牌, 不過420蚊係槍連pump嘅single action 至cheap果支黎ga, 人地剩係個pump都唔只囉~

Our FB: https://m.facebook.com/profile.php?id=307092459301591&ref=bookmark
頂部