回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 老鬼砌模型!
jackyccchan
平民

UID 56445
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-2-27
狀態 離線
老鬼砌模型!

想問下這裡有無師兄年過四張?好想懷舊一下!”現代模型”、銅鑼灣摩頓台及灣仔興記、銅鑼灣及灣仔環球、筲箕灣、康怡及健威的精藝 ...等等!

以前模型鋪可以開盒慢慢睇!當時環是讀中學,買一盒模型都要睇幾次,買用品、工具?一把較剪幾枝水彩筆就開心死了!模型油得幾種,現在有金屬有舊化又電導又乜又乜,我最記得當時有位大師好似叫溫潤霖,他經常有作品去現代模型。

不過雖然過了幾十年,但功力就此終如一.....屎!

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 在線
以前坊間邊有咁多資訊, 所以如果唔想中伏, 最好就打開盒模型, 睇過先決定買唔買, 當年有些模型店, 如果你有意向買, 在counter佢都會開盒俾你睇

現在上網就幾乎乜資訊都有, 連未賣街試模的樣品照都可能有得睇定先, 當年每年的年頭出本(日本廠)的年鑑, 都心思思想買黎睇下今年有乜新模型會出, 果種情懷現在搵唔返了

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4302
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
灣仔環球買精密模型雜誌,灣仔興記最多嘢買,可惜價錢較高讀緊書無錢,買嘢多數在筲箕灣模型閣,皇后大道東,價錢較平又就腳。

以前我最鍾意去銅鑼灣朝拜裝甲騎兵情景,站在門口睇好耐,而家按一下掣,無限模型成品照片供觀賞......

頂部
RoyFocker22
曹長

UID 53337
精華 0
積分 3
帖子 416
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2013-6-5
狀態 離線
當時同兩個朋友仔 灣仔搭叮叮去銅鑼灣 搵恩平道環球 探險咁 去到見到啲作品 真係好震撼 到現在都好懷念

頂部
空想之達人
二等兵

UID 13282
精華 0
積分 1
帖子 78
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
狀態 離線
當年窩環帶畀我最多美好回憶,款齊,平,展示製成品手工精細,仲有"精密模型"補購,熟口熟面各具個性嘅長青店員...

但當年嘅龍頭今日已面目全非,要用標天價再折(但仍貴過街價)嘅下三流打盲毛方式經營,賣唔出嘅貨又雜又亂冧到天花咁高,稍為認真少少製作嘅模型製成品更加係零,稚嫩店員亦對模型以至所售貨物缺乏認識⋯好唏噓。

本帖最近評分記錄
autohung   2015-8-15 04:24 PM  讚好  +1   具參考價值
戰斧   2015-6-5 08:43 PM  讚好  +1   
master_roshi   2015-6-4 08:43 PM  讚好  +1   
nano   2015-6-2 11:23 PM  讚好  +1   我的心聲。
FFF   2015-6-1 07:24 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線
為什麼你們的世界, 香港島有共多嘢 " 模型鋪" ?

因"沒有土地" !! 係咪要鍊到爆.... 講完

ie. 懷念英國給我的生活標準

頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4302
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
回復 #6 kck22 的帖子

而家的世界有網購,幾乎咩都可以自已買到,以前只能夠望住模型雜誌流口水......除非好有錢,才有能力去賊船之類訂貨......十幾廿算

頂部
HighLamb
軍曹

UID 18711
精華 0
積分 0
帖子 332
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 空想之達人 於 2015-6-1 06:45 PM 發表
當年窩環帶畀我最多美好回憶,款齊,平,展示製成品手工精細,仲有"精密模型"補購,熟口熟面各具個性嘅長青店員...

但當年嘅龍頭今日已面目全非,要用標天價再折(但仍貴過街價)嘅下三流打 ...

以前窩打老道間環記係隔離渣打銀行個位,地方係大過而家環記個位的,再早一期嘅環記就係亞皆老街怡安閣。
另外重有天光道興記,除咗模型,重有氣槍賣。

頂部
Ribena
上尉
凍檸賓愛好者

UID 34307
精華 4
積分 41
帖子 1315
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-9
狀態 離線
軍事區大把老鬼

Keep your feet on the ground.. and keep reaching for the stars
頂部
elephant
壹等兵

UID 43093
精華 1
積分 7
帖子 163
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-29
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jackyccchan 於 2015-6-1 01:20 PM 發表
想問下這裡有無師兄年過四張?好想懷舊一下!”現代模型”、銅鑼灣摩頓台及灣仔興記、銅鑼灣及灣仔環球、筲箕灣、康怡及健威的精藝 ...等等!

以前模型鋪可以開盒慢慢睇!當時環是讀中學,買一盒模型都要睇幾 ...

當年精藝d模型係可以放係枱面開盒睇,哩樣係跟咗環球果套...
溫公同陳生好肯教人,想當年,小弟日日著住校服走落去(足足浦咗廿幾年),跟佢地兩老學咗唔少嘢....

頂部
jackyccchan
平民

UID 56445
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實我唔sure那個是溫大師,是否有白頭髮有啲似鄧光榮果位?果陣時睇到佢油啲士兵真係勁!幾十年前他以經好似用油彩去油。

頂部
jackyccchan
平民

UID 56445
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我最記得精密模型有一期好像是拿破崙騎着一隻白馬的鉛兵及一期改裝消防車,他白手遊油消防的徽號。

頂部
jackyccchan
平民

UID 56445
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
現在很後悔搬屋時,把所有精密模型掉晒!也好像把童年時回憶也掉晒!請問有冇師兄有一兩期精密摸型的珍藏,影張相來憑弔一下

頂部
dhkg003
平民

UID 53215
精華 0
積分 2
帖子 40
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-24
狀態 離線
各位老鬼好 !

吹開舊屎香港區模型鋪, 我是由上環大新百貨公司-玩具部開始買1/25美國模型車砌的.

九龍區是當年旺角美美百貨公司-玩具部佬蕭買的, 即康田的前身,

當年砌模型要偷偷摸摸, 經常俾老豆老母丙, 結婚後又要俾事頭婆丙!

幾十年來都冇停過砌, 但出品只有每年兩三件, 都是收藏多.

91年GULF WAR 後由砌車轉了專砌現代 SOFT SKIN 才開始去精藝買, 但當年精藝

很多老翻補品,

現在砌模型真幸福,有網上資訊不須像當年要買模型書睇, 又可直接網上訂購.

失業後以為可以專心砌收藏品, 但又開始有白內障, 又手震, 所以現在又轉回砌

車了.

頂部
jackyccchan
平民

UID 56445
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
真係大師兄!你講的百貨公司聽都未聽過!但蕭生我就剛剛認識,話說小第可以再玩模型,也全靠他的AV vallejo 油,因為無味所以老婆唔返對了。
灣仔賣$30一支,他才賣$19.5一支。
原來他也是高手!

頂部
dhkg003
平民

UID 53215
精華 0
積分 2
帖子 40
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jackyccchan 於 2015-6-2 02:50 PM 發表
真係大師兄!你講的百貨公司聽都未聽過!但蕭生我就剛剛認識,話說小第可以再玩模型,也全靠他的AV vallejo 油,因為無味所以老婆唔返對了。
灣仔賣$30一支,他才賣$19.5一支。
原來他也是高手!

其實佬蕭係完全冇砌模型架, 當年佢在美美百貨公司玩具部做部長負責訂貨的, 主要是美國模型, 如: 利華, AMT, IMC 等,

因為當年除了百貨公司賣模型外, 冇獨立賣模型的舖, 上環的大新百貨公司主要賣英國模型如AIRFIX 等, 日本百貨公司

是賣日本模型的.

後來佬蕭離開美美與兩位公務員合伙在油麻地開康田, 相信係香港首批的獨立模型舖. 以前模型舖的店員都會砌模型的,

所以多野講, 但現在的只是售貨員, 所以冇野講.

至於精藝是較康田後一期的模型舖, 主要是拿破崙兵及軍事(尊德會), 因為當年有位大師專砌兵情景的醫生. 相信是老板

之一, 這位大師是砌海防博物館開館時的77事變情景的.

頂部
cocoaman
平民

UID 14976
精華 0
積分 3
帖子 29
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
狀態 離線
我都係四張幾, 我係土瓜灣區長大, 所以去得最多係天光道間興記, 呢間俾我最多回憶唔係D模型, 而係D周邊玩具, 好似扭計骰, 卡片遊戲機, 整蠱人既小玩意…….. 都算係走在當時時代尖端, 而最令小學時期的我最感興趣的, 必然係乳房門鈴......依家真係諗起都流口水~~~~~~

至於模型, 唔知點解果時佢地好多無盒的平價模型, 一袋袋咁掛係度賣, 價錢當然平過有盒果D啦, 果時我仲讀更小學, 無咩錢, 但都幫襯買過幾盒無盒的日本武士刀同無盒的跑車模型

頂部
cocoaman
平民

UID 14976
精華 0
積分 3
帖子 29
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
大約十二, 三年前, 自己搬左去佐敦道住, 有時都會去白沙道間興記行下, 但唔同以前的感覺了, 佢地主力賣搖控車, 鐵飛機及鐵車仔, 模型種類唔多......但我好中意星期六下午去, 果個時間入去, 佢收音機播住平時唔會聽的港台D無聊節目, 加上間舖 "有陣味", 無錯, 係一陣舊式模型舖既味道, 夾埋成個感覺好舒服~~~

頂部
cocoaman
平民

UID 14976
精華 0
積分 3
帖子 29
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
講返窩打老道老環我都有D回憶, 果時我讀中一, 又係果句...."無麥錢", 有次儲左三幾十蚊, 為左慳錢, 我由土瓜灣住所經何文田 "行路" 去老環, 買左盒超超時空要塞模型, 當時佢地係用纸包而唔係用膠袋的, 到返屋企時, 行到依家房屋暑個位時忽然落雨, 果陣又唔興用背包環保袋.......結果成盒野 "梅" 哂............

頂部
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線
為什麼你們的世界, 有 "荔園".

鏈 "荔園"  o都有 "模型比賽" - 超時空要塞模型 比賽  ?
成 200 人砌"超時空要塞"-砌o都 "鬼5馬6"

現在消失左,因"沒有土地" !! 係咪要鍊到爆.... 講完

頂部