回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 請廣傳! 大陸咩都假之香港巴塞遇上假波
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
請廣傳! 大陸咩都假之香港巴塞遇上假波

轉貼自: http://www.goalgoalgoal.com/thread-291063-1-1.html

早兩天有一 post「動向盃足球賽, 東方是原來被做出局的 」, 樓主只是曖昧地用個「做」字 , 卻無正面卻任何說明 。剛發現明報有另一「做」, 這次卻是赤裸裸地說眀香港巴塞如何被「做」!

原文有兩篇另加一短片 , 我只節錄部份以饗各位 G-3 友。
作者 : 張堅庭 - 著名電影導演
提要 : 青島市綠茵足球俱樂部舉辦了全國少年足球邀請賽,今年是第二年舉辦,也邀請了香港巴塞隊,我們九歲以下和十一歲以下的小隊友都來了。

足球教練毒打小孩 http://happypama.mingpao.com/cfm ... 00815/celb/osa1.txt
1/ 上半場,金水區小學贏了一球,但休息時,坐覑抽煙的教練突然摑了四個小朋友一巴掌,左右開弓,嚇我一跳,贏了也「開拖」,輸了不斬人嗎?...... 其後賽果很正常,他們輸了四比一。當我方追平一球,孩子們只想覑待會被人打時,該如何閃避,敗局正在迎接他們。離開時他沒動手,回到房間就不得而知了。

2/ 我觀賽時,家長們起哄,原來有一少林武僧模樣的教練叫球員一字排開 ...... 只見家長急忙掏出攝錄機拍到的動作如下 ...... 有五六個巴掌拍不到,先一個右伸腿打下陰側,轉身又起腳踢右腳脛,站定左右再向二人左右一巴掌。後來發現打漏了一人,踏前一步,一個菱角拳重敲小朋友,當中有個女孩,兩下耳光走不了,再看武僧教練,叫閃開的列隊再抽幾下,大會主持勸他才停手。  
http://www.youtube.com/watch?v=gfeOh84JZG8

3/ 賽事也不專業,場地的界線是黃色裝箱膠紙貼上,我細仔被絆倒幾次,七人場不標準,連球證也是業餘的,大會解釋因本地賽事裁判被打,工會罷工,才用業餘。

當說謊成為習慣http://happypama.mingpao.com/cfm ... 00815/celb/osa1.txt
4/ 我們已有心理準備對手作假 ...... 他們最高的後衛和我們的,足足差了兩呎有多,體重也差不多重了我們的一倍,而整體平均高度差距有一呎多 ...... 我和領隊跟大會負責人理論,按身形和面容他們的球員起碼大我們的隊員兩至三年,對方心虧,只派出三名高大球員,上半場輸了三比零給我們,但下半場竟又明目張膽地全部換上高大球員,被他們扳回二球,我們最後死守維持勝局 ...... 但我看不過眼說他們虛報年齡,對方家長竟想兇我,我只問了一句﹕你希望你的孩子在謊話中學習成長嗎?......大會負責人說,你們都贏了比賽,還要爭什麼,我們說爭取公道,公正,公義,我們像其他球隊不發聲,習慣了就大家都造假。

5/ 一名女家長說﹕「在中國,誰不這樣的。」我們大聲回答﹕「香港就不是這樣的。」

以上這些就是我們常說的中港文化差異 !

頂部
alexhamasaki
壹等兵

UID 29318
精華 0
積分 13
帖子 167
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-9
狀態 離線
唉,睇完都唔知講咩好.......
基本上89之後都對大陸心淡
當然唔係一竹扞打一船人,
但我諗上面連所謂嘅領導人都大話連篇嘅時候
平民百姓又點會唔係咁吖
PS:小弟好慶幸自己喺香港出世,長大

頂部
BIGBOSS
二等兵

UID 2955
精華 0
積分 0
帖子 66
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
來自 南方的舞厅
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexhamasaki 於 2010-8-17 11:10 PM 發表
唉,睇完都唔知講咩好.......
基本上89之後都對大陸心淡
當然唔係一竹扞打一船人,
但我諗上面連所謂嘅領導人都大話連篇嘅時候
平民百姓又點會唔係咁吖
PS:小弟好慶幸自己& ...

你都咁心淡,咁我呢个生活系大陆2X年既人情何以堪?

頂部
ch1983ho
少尉

UID 30120
精華 0
積分 24
帖子 696
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-1
狀態 離線
回復 #3 BIGBOSS 的帖子

BISBOSS兄,其實小弟都好想瞭解一下, 國內人對共產黨既想法係點..
因為起香港, 看事件可以比較全面一點.(暫時係..將來唔知..)
8964, 舟曲泥石流(有報導指因地方過度伐木及豆腐渣題霸造成)
四川汶川地震,上訪者被毒打,強姦,新彊騷亂,毒奶粉, 煤礦爆炸.水災雪災..
起碼都唔係單單從中央台口中報導..網絡被過濾, 領導人被偉人化, 神化等..

以上種種都令本人十分反感.. 中國現今既政黨, 同以往歷史既帝制又有何分別??
排除異已, 造假, 貧富縣殊. 根本倒退回封建制度.. 更甚..

回到大陸連YAHOO, FACEBOOK, TWITTER YOUTUBE,乜都上唔到..只有官方的QQ, 百度..叫什麼互聯網??
呢D唔係叫內聯網咩?

現今執政黨將人當係什么? 一個以權為本唔係以人為本既政權 , 到底是好是壞??

我真係好想好想聽聽師兄大哥, 起國內忌諱既意見..
如果唔方便POST出來, 你可以PM我.. 我真係好想聽聽

頂部
ot
壹等兵

UID 2873
精華 0
積分 3
帖子 195
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
發表於 2010-8-18 08:35 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ot 為MSN好友 通過MSN和 ot 交談 QQ Yahoo!
唉,尼d野大家心照啦,大陆老百姓的想法基本同你一样既,只系无能为力而已。
唔好讲得太激了,咪先连hkml都封埋,我地就无得上来了....................

[url]http://i13.photobucket.com/albums/a294/nightingaleo/2279720214122_56325_f1c0b24c4ea3e57.jpg[/url]
頂部