回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 30元的精彩
阿拉巴姆
上等兵

UID 2017
精華 0
積分 5
帖子 222
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
狀態 離線
30元的精彩

也許是心態老了,開始想當年了...

某天走在街上﹐心血來潮地突然想起︰唔....好像這陣子只留意HG及MG,前些日子的SD武者那些系列好像給忘了...對不是有新系列推出嗎...唔...去公司附近那兒看看吧(公司在長沙灣,反正都是去那間福X的)
剛進店,琳瑯滿目的貨架上的SD系就進了一大批新貨(嗯...太久沒來了...:P)習慣上都是在貨架瞎搗一陣才考慮目標,到下了手買了三國伝的某一款新產品後,三十五元正,返正都是差不多,之前風評都好像都不錯,不管了。
經過開盒...拆袋...昅說明書...好....開始有點奇怪的感覺...跟以前有不少的不同,反正買了不管了,但再「添食」後,發覺,以前的頭盔部份有些變了面罩,偷膠位多了,貼紙少了(雖然轉左自己上色好耐),顏色分件少了,可以玩的方式和電鍍件....更不用提了...好像都不見了,電鍍件機乎價不過百不見,偷膠位多得有點兒過份(呀!影相個位師真抵讚,避得幾好),可以玩的GIMMICK更不大(最多就係叫你買多兩三隻可以變下個膞頭....唉...),貼紙和分色件都少了不少,齋砌好像...有點兒那個....總之...有點新不如舊..

自己本身是由武神輝羅鋼編踏上模型路的,那時可以玩的總好像比現在多,記得那時買來的模型,說明書是要「咪」的,看少一個步驟都有危險,但還是十分高興,三十來元一盒小玩意,做功不差,每盒都有它的特色,兒時不能奢侈買噴槍等高價玩意,又不懂用噴罐,那時貼紙絶對是好朋友,雖然和盒子外的完成品還有差距,但完成總有一種滿足感,武鋼編的電鍍亦是不得不提的好,多色電鍍,那時的天零買回時,真的「嘩!!」了一聲(雖然唔係三十零蚊),但不少三十來元的都有電鍍,兒時不知天高地厚,總覺得懂「閃」的便是「型」,閃卡、閃粉.....

回頭....快十五年了....第一盒獸破到現在....SD武者/高達,那一代到這一代,各自各精彩,但...對自己來說那三十元的精彩好像己經不再...

特別的月份,特別的ICON
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
十五年前三十蚊同依家既三十蚊緊係唔同啦.. 果時麥記一個餐都唔洗廿蚊, 依家廿五,廿六蚊先得呀...仲要呢十幾年油價升, 匯價又升.... 哥仔, 如果你十五年前生左個仔, 佢今年已經讀緊中4啦... 過多年如果佢犯法既, 可以當成人去審添啦..
睇開d啦...

路過既厚多士
頂部
after80ss
少校

UID 40994
精華 0
積分 0
帖子 2409
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-6-9
來自 貧窮線之下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿拉巴姆 於 2010-8-15 02:48 AM 發表
偷膠位多得有點兒過份(呀!影相個位師真抵讚,避得幾好)...

用來影相果件模型其實已經補曬D偷膠位

頂部
dobs
上等兵

UID 15210
精華 0
積分 0
帖子 298
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線
同商業照片認真,你就輸了。

咦,嗰條好冇人性,專追啲细蚊仔嚟咬個噃?
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
如果當年廿幾蚊本 sd 列傳漫畫 , 今期三國傳已標價$38 , 過海買日文漫畫更70幾

你識去福X買sd 算平了, 記得去年復出 列傳d 旺角價

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-8-15 04:32 AM 發表
十五年前三十蚊同依家既三十蚊緊係唔同啦.. 果時麥記一個餐都唔洗廿蚊, 依家廿五,廿六蚊先得呀...仲要呢十幾年油價升, 匯價又升.... 哥仔, 如果你十五年前生左個仔, 佢今年已經讀緊中4啦... 過多年如果佢犯法既 ...

其實 BB 戰士已經變相加咗價...

以前 300yen 有電鍍有彈簧, 跟住變相加到 500yen 先有電鍍件... 到咗而家彈簧取消了, 電鍍要 600yen 先有 (仲會氧化)...

以前 BB 武者隻隻唔同, 仲有隻 "寵物" 伴隨可以變唔同形態, 而家三國d 頭 / 身 / 腳時時共用, 砌法公式化, 拎走d 甲後跟本好難分出邊個打邊個, 冇哂自我特色, 砌一隻等同砌咗十隻, 變形~? 冇800~1200yen 唔駛諗, 創作誠意欠奉, 令以前玩開 BB 既舊人提唔起勁再儲落去...

最後, 早前見 Post 有隻特別版 "劉邦 (劉備) 高達", 個個回 Post 只係講隻限定版係劉備換甲云云, 但好似冇人記得 "劉邦" 同 "劉備" 其實係兩個唔同年代既歷史人物... BB 三國殺死 BB 戰士外, 仲殺死埋中國歷史...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-8-15 02:09 PM 發表

其實 BB 戰士已經變相加咗價...

以前 300yen 有電鍍有彈簧, 跟住變相加到 500yen 先有電鍍件... 到咗而家彈簧取消了, 電鍍要 600yen 先有 (仲會氧化)...

以前 BB 武者隻隻唔同, 仲有 ...

歷史晨早俾人扼殺左啦

好似一騎當千咁

轉虧為"型"
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-8-15 02:51 PM 發表

歷史晨早俾人扼殺左啦

好似一騎當千咁

其實......早在明朝既三國演義都已經扼殺左三國既歷史......

頂部
manho020
上尉

UID 27014
精華 0
積分 8
帖子 1143
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-12
來自 新自護
狀態 離線
哈哈,最近好多人都開始想當年了~~

頂部
Freddieso
上尉

UID 29709
精華 1
積分 55
帖子 1783
成品數目 55 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2010-8-19 09:58 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Freddieso 為MSN好友 通過MSN和 Freddieso 交談

QUOTE:
原帖由 manho020 於 2010-8-19 11:10 AM 發表
哈哈,最近好多人都開始想當年了~~

人口老化, 呢度都開始老化
加上呢家D小朋友边有咁好心机砌模型. 要玩就買fix 玩,留返D時間上網同打机

頂部
marcochifung
少尉

UID 21053
精華 0
積分 6
帖子 643
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-10
來自 他方
狀態 離線
發表於 2010-8-19 05:40 PM  資料  短消息  加為好友  添加 marcochifung 為MSN好友 通過MSN和 marcochifung 交談

QUOTE:
原帖由 Freddieso 於 2010-8-19 11:16 AM 發表

人口老化, 呢度都開始老化
加上呢家D小朋友边有咁好心机砌模型. 要玩就買fix 玩,留返D時間上網同打机

我一定會keep住買模型,因為我想見到既高達係永遠唔會有fix等等(o個D全部係我自己幻想中既機體)
我阿媽好在一點,論功行賞 唔似而家D細路咁,係又買唔係又買

頂部