回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 失火心痛-甘小文《至GOAL無敵》
tonychan1024
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 460
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-20
狀態 離線
回復 #19 timng 的帖子

講明先,純粹係為駁而駁,
咁畢加索啲畫又有冇基本繪畫、畫掃描等基礎呢?

頂部
zeruel
曹長

熱讚榜勳章  
UID 45529
精華 0
積分 73
帖子 401
成品數目 73 件
閱讀權限 10
註冊 2011-2-3
狀態 離線
肥胖四,绍牙真,四方果,老鼠笼
都是原创,风格独特,怀念太公报

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonychan1024 於 2016-6-27 07:47 AM 發表

絕對係有,唔洗駁,唔識就話人地無繪畫基礎,就無得講

頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
素描 之所以"常"被認為 是基礎、是功底,係因為素描是最容易
說明:機理、光影、比例...等 的[技法]之一,只是[表現]手
法之一種;再講 素描本身都分有 幾種、幾派的...,不是藝術的[原]
亦不是藝術的[宗]。

歐洲好多畫家都無學過 素描,石像、雕像、水池、教堂..一直在他
們的生活堛幫秕堙A從小 能看能摩能觸。
無用鋼筆、無排缐、無用綱纸就唔係漫畫家 ?用毛筆、圭筆就無
基礎?唔入流 上唔到埸面?

執著堅持在自己領域 你理得佢係:有一日過一日、定混吃等死。
時間、作品 就証明了"他能活",也應該得到 尊重。

甘小文是一位香港漫畫家

still blank...
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonychan1024 於 2016-6-27 07:47 AM 發表

畢加索未畫抽象画之前係有段長時間画寫實 , 佢嘅素描仲有小量存世 ,
學院派係乜 ? 皇家美術學院又係乜 , 知就唔會攞黎駁 , 起碼會知道"素描"係乜意思 ,
而唔會以為攞枝筆掃掃下所以叫"掃描"....

真唔好以為世界公認嘅画家係連基礎都無 , 尤其果個年代 ...

事實香港係好多漫画從業俾人叫做漫画家 , 大部份係唔敢自認又唔否認只係暗暗沾沾自喜
即係依家有人砌隻MG跟住話(自己)  : "我地係藝術家/模型家! "
好似我舊老細講 : "呢d係外行人睇野同內行人睇嘅分別 !"

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
叉燒丙
壹等兵

UID 34041
精華 0
積分 5
帖子 157
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-5
狀態 離線
漫畫家是一類以從事漫畫創作為生的人。他們靠創作的漫畫作品在刊物上發表以及出版相關產品所獲得的報酬來維持生活,並為創作下一部作品打下物質基礎。由於漫畫有傳統漫畫和現代漫畫的區別,所以也有專門從事傳統漫畫創作和現代漫畫創作的漫畫家。

傳統漫畫家以專門繪製傳統漫畫為主。由於傳統漫畫繪製簡單,在繪畫上的要求不高,所以繪畫傳統漫畫的人很多。但也不能把所有繪製過傳統漫畫的人都稱為傳統漫畫家,因為這其中不少人只不過是因為一時興起才創作的。只有那些一生從事傳統漫畫創作工作的人才能稱為傳統漫畫家。但由於傳統漫畫的商業性不強,畫家本身很難從中得到太多收益,無法保證正常生活的需要。再加上傳統漫畫日漸衰落,真正符合傳統漫畫家標準的人非常有限。然而正是這些人,在經濟收入微薄的情況下,仍然堅持創作,致力於傳統漫畫這門藝術的發揚。

現代漫畫家以專門繪製現代漫畫為主。雖然現代漫畫在繪畫質量和內容取材方面要求比較高,但在其漫畫產業的帶動下,漫畫家的收入有很好的保證,因此不斷有人投入到這其中來。其中,把創作現代漫畫作為主要收入來源的漫畫家稱為職業漫畫家,把創作現代漫畫作為兼職或業餘愛好和興趣的漫畫家稱為業餘漫畫家。由於漫畫產業的完善,這兩類漫畫家均能受到同等的待遇,因此也保證了現代漫畫的創作人員不會枯竭。

有冇參考性?

頂部
creative
壹等兵

UID 41617
精華 0
積分 0
帖子 126
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-2
狀態 離線
讲咁多做乜,画咗咁多年漫画,仲要坚持不停咁创作仲唔叫漫画家叫做乜野?虽然去果d公仔非常之贱樣,但係系佢一手一腳创作嘅,你估佢果D公仔,个个人劃得到啊!我本人觉得甘少文绝对係漫画家,成唔成功系另外一个问题,当年蜡笔小新,啲人够话d公仔好核凸又容易劃,点解日本仔果d就叫漫画家,佢唔系呢?一个有创作有坚持画咗咁多年漫画家嘅唔系叫漫画家叫乜!

頂部
tonychan1024
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 460
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-20
狀態 離線
回復 #25 oj 的帖子

我真係冇你地咁識睇畫,只係覺得,畢加索H成名抽象畫,放棄一切寫實畫H標準,結果被世界公認係抽象派大師。
一定要識掃描、基本繪畫至係可以做畫家?
記得在紐約Metart博物館看過一幅淨色H畫(好似係紅色),全幅畫只係一隻顏色,冇掃描、繪畫可言。
我理解H藝術,唔係局限在固有的框框。其創作只要有一定數量H人會欣賞,就係藝術。創作者可以稱“家”。

頂部
creative
壹等兵

UID 41617
精華 0
積分 0
帖子 126
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-2
狀態 離線
我地依家讨论嘅标题係:究竟甘小文系唔系一个漫画家。至于佢果D系唔系艺术就系另外一样野。

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonychan1024 於 2016-6-27 09:04 PM 發表
我真係冇你地咁識睇畫,只係覺得,畢加索H成名抽象畫,放棄一切寫實畫H標準,結果被世界公認係抽象派大師。
一定要識掃描、基本繪畫至係可以做畫家?
記得在紐約Metart博物館看過一幅淨色H畫(好似係紅色) ...

artist  藝術家  同 painter 畫家 係有可以有分別的.    藝術家唔洗一定係畫家來的.  我讀大學時都識得一個讀緊art既同學, 佢既作品全部都係strips來. 每次會用唔同組合既顏色. 而每件作品都有佢想表達既事/情. 但會唔會叫佢d 作品做"畫 painting" 就未必了.  所以外國人有時會用"your piece" "your work" 來代替 "your painting"

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 creative 於 2016-6-27 10:12 PM 發表
我地依家讨论H标题係:究竟甘小文系唔系一个漫画家。至于佢果D系唔系艺术就系另外一底央C

寫作人 vs 作家..... "家" ...用家字, 係俾面俾個尊稱... 根本就冇一個"客觀評審"去評定邊個有資格.

路過既厚多士
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6624
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
根本一開始大家ge標準巳經唔同,點解咁都可以拗咁多嘢出嚟 ,明明大家當初係志同道合想欣賞同交流模型技巧先入嚟呢度,唔知幾時開始就耐唔中有d阿邊個邊個痾個同模型唔拉更ge舖屎出嚟,就引到一個2個爭辯不休,之前大家客客氣氣,開口埋口ching前、大哥後果d融洽ge相處氣氛又搞到僵晒,跟住就有人出嚟話呢度d人越嚟越唔nice,而痾完屎果d人就食花生睇大龍鳳,唔知各位大哥有冇呢d感覺

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6624
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
香港地乜都叫做‘家’,出兩本旅遊書教人食買玩又話係作家,旅遊專家,寫黻迅齯S係馬評家,教骾師奶買仙股果d又係股評家,d奀星大銀幕做過鴭@喱啡又話係‘artist’,似乎大家都將『家』用得太濫了
係咪稱得上『家』,視乎你用乜嘢去衡量,有d人會用成就去量度,例如黃玉郞同馬榮成就一定係香港代表性ge漫畫家,分別代表咗70同80年代ge畫壇,但其實黃玉郞都一樣冇學過畫畫 ,另一種用風格嚟品評就正如九龍皇帝曾灶財,70年代大家都覺得佢亂寫一通,當佢係癲佬,但後生一輩睇慣咗有感情又變咗係藝術,講返甘小民,我覺得佢係屬於睇慣有感情果類,未到殿堂級,但又係好多人ge笑聲回憶,因而得到好多人愛戴同尊重,所以就算同樣係『家』其實都係唔同班啫,大家唔使咁認真

本帖最近評分記錄
timng   2016-6-29 04:45 PM  讚好  +1   有point!
嘍囉熊   2016-6-28 11:16 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
原來從事漫畫"創作"為生的人 堅持咁多年不停咁"創作"就係漫畫家 !
勾頭風位嘅助理/學徒都係漫畫家 ! 欣儀係歌唱家

成班漫畫家 !
http://gameover.com.hk/?p=255564
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1

頂部
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2016-6-27 11:45 PM 發表
香港地乜都叫做‘家’,出兩本旅遊書教人食買玩又話係作家,旅遊專家,寫黻迅齯S係馬評家,教骾師奶買仙股果d又係股評家,d奀星大銀幕做過鴭@喱啡又話係‘artist’,似乎大家都將『家』用得太濫了
係 ...

所有而家大家都齋買唔砌亦可自稱為"收藏家"

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2016-6-28 03:01 PM 發表

所有而家大家都齋買唔砌亦可自稱為"收藏家"

真係聴聞過... 一買幾盒同款街貨mg... 租成大個倉..
d價值觀係咁..

本帖最近評分記錄
littlemomo   2016-6-28 06:18 PM  讚好  +1   你都係舊模拍賣家啦

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
littlemomo           2016-6-28 06:18 PM          讚好          +1           你都係舊模拍賣家啦
唔好玩我 ! 沽名釣譽留返俾d井抵嘩

路宿者夠係收藏家 畫花巴士寫粗口 , 街邊"到此一遊"又係藝術家....
更難為係有盲從認同照單全收

頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
我唸甘小文本身介意出書銷量多過大家當唔當去係漫畫家.

我m覺得 HKML 越來越少人講模型, 越來越多人鍾意捉人錯處.

巳經唔似幾年前我認識嚚袛瞻F

本帖最近評分記錄
k濤   2016-7-28 12:16 PM  讚好  +1   幾乎係小圈子,成黨成派
fockelo   2016-6-29 05:52 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部