回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [裝甲騎兵] 科幻新手 學人砌狗 - 第 781 樓 [騎呢] 哥有頭盔啦
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2006-12-10 02:01 PM 發表

o夷,o甘都比你睇穿
我真係

諗緊想買隻狗

比高犬

好鬼鐘意

應該係相當有特色既機體...momo兄快 d 開波砌一隻喇

LHPP . VCR .兔
頂部
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-10 02:27 PM 發表

針對scope dog而言...
基本上係既,但前臂重有「衝擊拳頭」(即前臂突然伸長),係埋身戰用既...
個別既型號會有其他武器,例如紅肩部隊咁,響腰間兩邊及肩部會有飛彈發射器之類...你可以睇睇c sir狗神整緊果隻,對比一下小弟果隻,就可以了解,狗基本上只係得一支槍,但可以附加其他武器裝備...或者「專用機體」,例如粉紅色既野狗,strike dog, rabidly dog,都加左爪,機關炮響手臂...

scope dog~~~~紅肩部隊紅色既野狗~~~~~~,strike dog, rabidly dog~~~~好多狗名,仲多過寵物城,我學極都唔識

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線
王小虎你可以係度上堂先,再有唔明會有狗迷答你
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 0128&highlight=

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tomcat1 於 2006-12-10 10:47 AM 發表
嘩.快到咁....12月尾都交到貨啦

偶像話我可以出年12月尾交貨 仲有咁多時間, 抖翻 3 5 7 個月先至再開工囉

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-10 12:55 PM 發表
齋睇相,差吾多喇
但盤骨睇落好似闊左,可能係股關節未插入晒既關係...手辦拳頭睇落大左,可能係因為加長左前臂,手腕位置變得幼左既關係...膝蓋既排氣位,因為修窄了小腿而變窄,如果執著 d 可以執執,否則吾理都無乜所謂...科幻野嘛!!
其他都無乜問題喎...
joe兄好掂啊!!

盤骨睇落好似闊左,可能係股關節未插入晒既關係 < ----- 係呀! 未買到適合既 ball joint , 遲 d 加翻再 post 上黎比你超超
手辦拳頭睇落大左,可能係因為加長左前臂,手腕位置變得幼左既關係 < ----- 如果前臂唔加長, 好難做到楂槍既動作, 有乜計
膝蓋既排氣位,因為修窄了小腿而變窄,如果執著 d 可以執執 < ---- 睇落又似, 不過都整左, 由得佢把啦

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2006-12-10 01:01 PM 發表

大佬mat,我覺得大佬joe 呢隻o野o既比例好有個人風格呀,我就想佢保持現狀

你呢句好啱聽 不過有個人風格係咪等於唔似原來設定呢

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jamesdean0083 於 2006-12-10 01:03 PM 發表
我就覺得大腿唔夠長,腳板太闊
我講鴭Q,可以唔洗理我

腳板太闊 已經改窄左幾 mm 喎 你係咪話太長呀

QUOTE:
原帖由 joey 於 2006-12-10 01:07 PM 發表
又入錯房……

JOE SIR加油~~!
隻野其實有幾大隻?

1 比 35 大約 5 寸高左右

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2006-12-10 01:12 PM 發表
好快手呀Joe sir
好期待你用AFV嘅風格砌嘅騎兵

快 d 手可以早 d 抖

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2006-12-10 01:24 PM 發表

我就覺得而家開始有d催向sf3d feel,有另一種風味,腳短,手長,可能(我話可能o乍)係更現實,重心更穩。
o拿o拿,我完全唔識狗o架,對軍事o野更完全唔識。
但我睇親日本o個d小型機械人對戰賽,腳長o個d成日比人打跌
唔好插我,路經發U瘋

我都有用 sf3d 黎參考架

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-10 01:53 PM 發表

最重要既係未擺pose,擺左pose應該好靚好多...我提果 d 都係細位,執吾執,其實無乜所謂

呢句真喎! 擺左pose 可能同依家成個 feel 會唔同晒架, 試下先

QUOTE:
原帖由 darius666 於 2006-12-10 02:09 PM 發表
joe sir 只是小小個人意見,唔知講得好不好,唔好
1)手腕縮短小小,使上臂和下臂比例平行一點。
2)股關節可向下移,話樣就不須改造而看上來腳長一點。
得罪晒

都係果個問題 : 前臂加長既原因係之前假組時發覺如果隻手改短左, 就好難做楂槍既動作, 尤其係比個心口頂住, 所以我只係改短上臂而加長前臂, 整體既長度係無變過. 其實有無計解決呢過問題呢? 例如可唔可以將個心口推入 d ?
另外股關節可向下移呢個意見好好呀, 等我試下先

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-10 10:50 PM 發表

偶像話我可以出年12月尾交貨 仲有咁多時間, 抖翻 3 5 7 個月先至再開工囉

盤骨睇落好似闊左,可能係股關節未插入晒既關係 < ----- 係呀! 未買到適合既 ball joint , 遲 d 加翻再 post 上黎比你超超
手辦拳頭睇落大左,可能係因為加長左前臂,手腕位置變得幼左既關係 < ----- 如果前臂唔加長, 好難做到楂槍既動作, 有乜計
膝蓋既排氣位,因為修窄了小腿而變窄,如果執著 d 可以執執 < ---- 睇落又似, 不過都整左, 由得佢把啦

你呢句好硠 不過有個人風格係咪等於唔似原來設定呢

原設定呢家野...跟吾跟其實有無乜所謂...反而原設定既比例變做立體都吾係咁靚仔...憑自己既感覺行事重好 d...
不如吾好理,返番去起點:做一個「能說故事既情景」,其他細節,到時先再諗喇...

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
就係紅色箭咀指住既地方頂住楂槍既動作, 各位師兄有無計啊 thanks

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10409
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-10 11:10 PM 發表
就係紅色箭咀指住既地方頂住楂槍既動作, 各位師兄有無計啊 thanks

我估將兩個膊頭位屈向前唔知得唔得

或者我再重申一次,科林係一個公開留言o既地方,任何回覆不代表全網站會員.
I will now recap in English...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2006-12-10 11:13 PM 發表

我估將兩個膊頭位屈向前唔知得唔得

呢個係最簡單既方法, 我都有諗過, 不過對手睇起黎會更加長, 外型會好怪

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-10 11:10 PM 發表
就係紅色箭咀指住既地方頂住楂槍既動作, 各位兄有無計啊 thanks

其實係無,因為的而且確係要咁長先隅儥j...除非改窄個身...咁可以幫到少少...
其實擺左pose,手臂吾覺太長...我用緊既做法係,響手Z內關節加detail,即係果三條彈弓既位置...間開左上臂與前臂,整條手臂由兩截色變成三截色...睇落會無咁覺長

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-10 11:18 PM 發表

其實係無,因為的而且確係要咁長先隅儥j...除非改窄個身...咁可以幫到少少...
其實擺左pose,手臂吾覺太長...我用緊既做法係,響手Z內關節加detail,即係果三條彈弓既位置...間開左上臂與前臂,整條手臂由兩截色變成三截色...睇落會無咁覺長

呢個方法又幾好, 加 detail 令視覺上手臂短左
都係擺左個 pose 再睇睇點做先

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-10 11:31 PM 發表

呢個方法又幾好, 加 detail 令視覺上手臂短左
都係擺左個 pose 再睇睇點做先

一於就咁話喇...可能吾駛改都得呢!?

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
狀態 離線
Joe sir 進度良好啊!雖則小弟都覺得膝頭氣口位窄了一點。但大致都ok
反而我覺得你可以放膽照自己想法做,我們都是科幻老手對點砌科幻野都會有一定看法和rules,但你用你的方法去做反而可能俾到D吾同o既野大家睇

ADD OIL

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2006-12-11 12:55 AM 發表
Joe sir 進度良好啊!雖則小弟都覺得膝頭氣口位窄了一點。但大致都ok
反而我覺得你可以放膽照自己想法做,我們都是科幻老手對點砌科幻野都會有一定看法和rules,但你用你的方法去做反而可能俾到D吾同o既野大家睇

ADD OIL

聽到你咁講我就放膽去做勒

不過我砌落有時真係覺得無從入手, 都唔知點做同點改好, 可能因為我從來未砌過科幻野

所以今次真係當學下野, 向你地班老手偷師為目標

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-12-11 01:04 AM 發表

聽到你咁講我就放膽去做勒

不過我砌落有時真係覺得無從入手, 都唔知點做同點改好, 可能因為我從來未砌過科幻野

所以今次真係當學下野, 向你地班老手偷師為目標

Joe兄原來係度玩狗,唔怪得afv嗰邊停晒手喇...
不過睇睇吓你隻狗,又攪到我真係心郁郁
加油呀! 我都讚成你用自己覺得靚嘅角度嚟改狗,咁先有你嘅風格

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2006-12-11 01:21 AM 發表

Joe兄原來係度玩狗,唔怪得afv劗銊戛秅滼...
不過睇睇鴽A隻狗,又攪到我真係心郁郁
加油呀! 我都讚成你用自己覺得靚翵井薛麊砥A咁先有你麰榆

玩番隻喇...狗狗跟本就係為AFV迷而設(SF3D都係),又吾駛跟咁多設定...輕鬆得多...

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-11 01:27 AM 發表

玩番隻喇...狗狗跟本就係為AFV迷而設(SF3D都係),又吾駛跟咁多設定...輕鬆得多...

matleung兄你 好毒...  好毒...

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2006-12-11 03:15 AM 發表

matleung兄你 好毒...  好毒...

吾毒吾毒...無件咁既事
...純綷係「裝甲騎兵」本身,的確係採用大量AFV既特色而設計,相信好多狗民都係因為呢一點而喜歡「裝甲騎兵」,無他,接近真實,也更加接近「模型」既本質----->模似真實
所以小弟先推介AFV迷去玩玩「裝甲騎兵」,其實係更希望AFV迷可以把裝甲騎兵,以AFV既表現手法,把裝甲騎兵既神髓演譯出來(這個我真的做不來)...小弟亦可以順便學下野...「軍事武器<---->戰爭<---->weathering」都是小弟想學習的.

頂部
codychan
少佐

UID 346
精華 24
積分 228
帖子 6248
成品數目 228 件
閱讀權限 0
註冊 2004-10-26
狀態 離線
跪地個姿勢好型仔!!期待 Joe 兄嘅狗狗!!!
如果加長番大腿會唔會令隻手望落冇咁長呢??

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2006-12-11 05:01 AM 發表

吾毒吾毒...無件咁既事
...純綷係「裝甲騎兵」本身,的確係採用大量AFV既特色而設計,相信好多狗民都係因為呢一點而喜歡「裝甲騎兵」,無他,接近真實,也更加接近「模型」既本質----->模似真實
所以小弟先推介AFV迷去玩玩「裝甲騎兵」,其實係更希望AFV迷可以把裝甲騎兵,以AFV既表現手法,把裝甲騎兵既神髓演譯出來(這個我真的做不來)...小弟亦可以順便學下野...「軍事武器<---->戰爭<---->weathering」都是小弟想學習的.

彷如聽到講野~~~

下次行過睇下先~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部