回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-5-22 06:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
叮噹 : 縮小電筒

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-22 06:27 PM 發表
獅象兄,睇番你第8張相其實都見倒打斜塊板的確係白色,最頂o個塊係黑色架喇,不過唔緊要啦,我返到再睇。

Leo, 面果塊都係白色來架  有冇睇到我專登作舉例長谷見同共石的相呀? 就是光線的原因呀! 之所以提出黎傾吓, 就係這個點 連續的第 3,4,5,6,7相片就正好一個由 "黑" 變白的例子. 其實最難辨認的是 : 疑似 "銀色" 仲惡搞, 因為原物料就正是銀色!!! 但最終都唔係銀色囉!!! 其實我咁肯定是有原因, 以睇帶來辨顏色對我來說真係唔可靠, 當年我必會託日本又係玩賽車的同事寄日本雜誌如 Racing On 等等 , 從中的 close up 才咁肯定咋  那些雜誌?? 掉晒乜時喇, 我當年每個月買車書必超過廿本  點儲呢?
算喇,唔駛咁執住乜鬼色吖.......之所以我成日講過的對所謂  考證  的態度  而家明啦

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-22 07:04 PM 發表

Leo, 面果塊都係白色來架  有冇睇到我專登作舉例長谷見同共石的相呀? 就是光線的原因呀! 之所以提出黎傾吓, 就係這個點 連續的第 3,4,5,6,7相片就正好一個由 "黑" 變白的例子. 其實最難辨認 ...

capture左喇,我同你睇o既係同一套野,不過我隻dvd清楚好多,真係黑色,Team UJ同共石雖然係白色但唔代表taisan都要一樣架wor,你睇清楚下面,唔似係視覺效果 既然照片同video拍出黎o既STP Taisan上面塊板都係黑色,我唔太想用第個車隊o既車做reference喇。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-22 10:12 PM 發表

capture左喇,我同你睇o既係同一套野,不過我隻dvd清楚好多,真係黑色,Team UJ同共石雖然係白色但唔代表taisan都要一樣架wor,你睇清楚下面,唔似係視覺效果 既然照片同video拍出黎o既STP Taisan上面 ...

E張相係 O米 土屋退出??

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-22 10:20 PM 發表

E張相係 O米 土屋退出??

93年最終戰Inter Tec賽道時因為引擎故障而退出左比賽。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-22 10:12 PM 發表

capture左喇,我同你睇o既係同一套野,不過我隻dvd清楚好多,真係黑色,Team UJ同共石雖然係白色但唔代表taisan都要一樣架wor,你睇清楚下面,唔似係視覺效果 既然照片同video拍出黎o既STP Taisan上面 ...

wongleo兄,你係用咩軟件capture DVD o既相架
THX

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
又有張STP内部相、好乱亜。

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
星野個架内部

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mugennsx2000 於 2008-5-22 10:32 PM 發表

wongleo兄,你係用咩軟件capture DVD o既相架
THX

Power DVD

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
又衰左喇我......
厚噴GP2同CARTOGRAF都可以俾我捽得穿....我都服左我自己.....
補救方案,MASK 呢半隻門,1500砂紙打花, 補油,再補GP2,等多一星期,當冇事發生......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-23 12:52 AM 發表
又衰左喇我......
厚噴GP2同CARTOGRAF都可以俾我捽得穿....我都服左我自己.....
補救方案,MASK 呢半隻門,1500砂紙打花, 補油,再補GP2,等多一星期,當冇事發生......

http://www.joeyko.com/diary/hk ...

其實今次穿油又唔太關你事,仲記得嗎?我第一次上GP2時,我已經噴得比平時厚喇,但1500沙紙推完就發覺唔對路,因為張Cartograf好厚同唔平坦,執完個高低級已經feel倒d光油就穿喇,所以先咁麻煩再上多次GP2 穿油係水紙做成,你睇你一點點咁穿就知係張水紙唔平喇。

之前較隻綠色仲響度嗎?MASK完噴番應該唔覺o既。今晚成晚就係搞車頭個網,整起左裝落去先覺得唔好睇,而家掉左lu,白白浪費左一晚

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
FET Skyline
----------------
http://www.geocities.jp/neu_romantics/Gr.A.GT-R32.FET.html

Reebok Skyline
--------------------
http://www.geocities.jp/factory_ ... bok/Reebok_R32.html

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-23 01:02 AM 發表

其實今次穿油又唔太關你事,仲記得嗎?我第一次上GP2時,我已經噴得比平時厚喇,但1500沙紙推完就發覺唔對路,因為張Cartograf好厚同唔平坦,執完個高低級已經feel倒d光油就穿喇,所以先咁麻煩再上多次GP2: ...

我....用800開始.....1500>2000
之後架車模到要捽一次先睇到效果
hks 3 個字高完又低,低完又高........
我重手少少磨,所以就穿左了

重有,獅象兄果然神機妙算,車門手把位已經冇晒detail.....

都係果句, 下架好d

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
完成左喇,今次呢部野時間關係無影太多相,自己都無改太多,只係不段少少detail咁加上去,成部車套軨最唔滿意,其他地方都麻麻,算啦,整完就算喇,過兩日會正式影過d成品相post番成品區架喇

頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
來自 Kuta Beach
狀態 離線
回復 #294 wongleo 的帖子

咁都叫麻麻,等我虛驚一場~~god bless you..

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 high_speed 於 2008-5-27 03:11 AM 發表
咁都叫麻麻,等我虛驚一場~~god bless you..

近睇先會見倒defect架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
炒車例子,自己問題,明知gp2唔咬油走去搵佢黎噴玻璃 呢部車執defect執到我好倦...

頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
來自 Kuta Beach
狀態 離線
回復 #297 wongleo 的帖子

我果 D點睇都有defect

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
Leo, 去睇睇富士美網站, 六月會出91年A組 Taisan Advan 花 R32喎, 即係用五柱白軨, 拍高橋健二果架. 我唔係好清楚, 以前應該冇出過 91年花 ??, 92,93 就有.

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-27 11:00 PM 發表
Leo, 去睇睇富士美網站, 六月會出91年A組 Taisan Advan 花 R32喎, 即係用五柱白軨, 拍高橋健二果架. 我唔係好清楚, 以前應該冇出過 91年花 ??, 92,93 就有.

以前有出過

頂部