回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
yu
上尉

UID 20184
精華 0
積分 6
帖子 1080
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-21
來自 澳門
狀態 離線
好靚我要沒收

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-21 01:23 AM 發表
又多少少~~~

BUCKLE幾經波折,大步籃過,好快咁就飛左次好耐冇用既SUPER CLEAR 噴罐~~
咁多張CM既CARBON DECAL 當中,我最中意呢張,PATTERN好特別,岩 ...

你個籠玩到咁大..... 我唯有向車殼度發展 今個星期一定要完成,星期日影靚仔相

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-21 11:41 AM 發表

你個籠玩到咁大..... 我唯有向車殼度發展 今個星期一定要完成,星期日影靚仔相

今個星期一過左喇喎....
我應該好難砌得完去meet
因為架車要捽都捽死人....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-21 11:43 AM 發表

今個星期一過左喇喎....
我應該好難砌得完去meet
因為架車要捽都捽死人....

唔緊要啦,半成品都帶出黎啦,我o個部爭車門塊玻璃、頭尾燈、拖車扣、水撥、後鏡等o既濕濕碎碎野,兩晚應該夠做。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
try_terry
軍曹

UID 16268
精華 0
積分 4
帖子 312
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-19
狀態 離線
d線好正呀~~~下架我都試下再整好d先~~

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2008-5-21 08:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
咁多位高手你地D車車資料係網上邊到搵到呀
我要搵多D資料
砌一部非常之好的430 CHALLENGE
好過個個人個部
串番佢

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-5-21 08:27 PM 發表
我要搵多D資料
好過個個人個部
串番佢

其實我用既reference, 就係o係獅象兄同leo既呢個post度capture架咋~
另外,多年前師兄講過有budget既話可以搵autoart大比例既車來參考
好采既話,網上都應該搵得到相架~
加油~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-21 01:23 AM 發表
又多少少~~~

BUCKLE幾經波折,大步籃過,好快咁就飛左次好耐冇用既SUPER CLEAR 噴罐~~
咁多張CM既CARBON DECAL 當中,我最中意呢張,PATTERN好特別,岩 ...

我老友叫我幫佢問有冇 safe belt o的 reference 呀 點樣釘落車身架

F
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-5-21 08:27 PM 發表
我要搵多D資料
好過個個人個部
串番佢

我自己鍾意日本車多D,所以都係用Goo去搵日本網站 http://www.goo.ne.jp/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-5-22 09:58 AM 發表

我老友叫我幫佢問有冇 safe belt o的 reference 呀 點樣釘落車身架

我都未度好呀...張BUCKLE又有問題....唸緊執唔執.....
不過.......你....老友問到....
http://tw.myblog.yahoo.com/a8686 ... 1339&next=11195

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
尋晚睇左hot version為土屋圭市做o既一個專訪,勁好睇,由佢參加freshmen比賽開始講,一路講到Group A、JTCC、JGTC、Super GT。好多好精彩o既場面,第一次幫option video拍攝以drifting+AE86跑山(當時唔係叫option video而係叫上下山....你地知係咩架啦,我打唔倒個字...),92年以STP TAISAN R32同高橋國光跑Group A,怕拖累高橋國光,由第三位喪追上第一位(係好似痴Q左位,好誇張o既跑法,成套野最精彩呢度),用FC3S又係痴Q左咁狂追當時性能比佢好o既R31,灣位就過人頭但一到直路就俾人放,跟住好嬲咁不停講"畜生....畜生....",響雨中以DRIFT黎跑GROUP A.....仲有好多....。

好睇之餘証實左一樣野,就係部93' STP TAISAN內籠白色但後面塊板真係黑色架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-5-22 09:58 AM 發表

我過兩日影俾你睇。

頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-22 01:37 PM 發表

我過兩日影俾你睇。

代我老友多謝你先

F
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-5-22 10:20 AM 發表
尋晚睇左hot version為土屋圭市做o既一個專訪,勁好睇,由佢參加freshmen比賽開始講,一路講到Group A、JTCC、JGTC、Super GT。好多好精彩o既場面,第一次幫option video拍攝以drifting+AE86跑山(當時唔係叫opt ...

Leo, 我好肯定你搞錯嘞 你講果餅帶係咪 Best Motoring Special Vol.46 呢? 我都有喎, 其賁買了番來之後先知老襯左, 因為它的所有內容都係摘自之前的各 Best Motoring  和 Hot Version, 我全部都有喇  Vol.46 內有關 93年 Group A 全部只得 47 秒, 有關你架 Taisan R32 是節錄 93年 10月31號尾站InterTec 富士賽場, 是白色隴, 配 *** 白色 *** 車尾檔板, 全程只得十零秒!!!  睇錯一D都唔奇, 因為攝影鏡頭就像相機有光圈, 這方面可問攝影專家 Mat Leung 兄, 車箱入面好難有足夠光線反射出真正的顏色, 再經過光圈的過濾, 仲要咁遠 zoom 埋黎, 白色都變成好似黑色錦. 加上之前有92年花黑隴的鏡頭, 你搞錯一點也唔奇  其實我之前係睇左好耐架喇! 反覆翻睇, 捕捉入 pit/維修/換胎..etc..鏡頭, 人工逐格重播, 就係知道光源/光線等因素會引致偏差, 考證之古惑, 冇癮正在於此, 兼且這因素只屬冰山一角!!!  如果唔係咁超鐘意, 真係啋佢都傻
為了舉例, 加些原本全白隴的長谷見 R32和 Kyoseki R32, 望落似好深色尾板的鏡頭.
補充小小93年 Taisan 花 R32 資料 : 頭四站黑隴, 尾四站白隴. 土屋在91年已揸 Taisn R32, 冇 STP 貼紙的, 五柱白軨, 拍檔是高槁健二. 仲有, 92年及以前全部7架32都是一般雙水撥, 93年全部改晒中間單支水撥.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
.........................

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
.........................

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-22 10:20 AM 發表

我都未度好呀...張BUCKLE又有問題....唸緊執唔執.....
不過.......你....老友問到....
http://tw.myblog.yahoo.com/a8686 ... 1339&next=11195

唔駛點諗, 鐘意先執, 一覺得煩, 唔執!

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
多謝獅象兄熱心為我查証,我睇o個隻係hot version dvd special,應該同你睇o既唔一樣,我試吓睇吓可唔可以capture倒個screen先。希望無睇錯。

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-22 04:01 PM 發表

Leo, 我好肯定你搞錯嘞 你講果餅帶係咪 Best Motoring Special Vol.46 呢? 我都有喎, 其賁買了番來之後先知老襯左, 因為它的所有內容都係摘自之前的各 Best Motoring  和 Hot Version, 我 ...

幾時借比我、不過我不要土屋特集(土屋揸RS500時、成日都 )、我只要Group A特集

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
獅象兄,睇番你第8張相其實都見倒打斜塊板的確係白色,最頂o個塊係黑色架喇,不過唔緊要啦,我返到再睇。

頂部