回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 的起心肝~又係「46」
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yongkui 於 2009-6-9 10:13 PM 發表
新的补品是否用了Tuner Model Manufactory的产品?
看是不错,效果很好。

正是啊~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
尾擔加工差不多了~~

下回輪到主車架.....這下可不像尾擔般簡單呢......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
一路睇MOTOGP, 一路砌MOTOGP, 正~!!

主架補得麻麻......

FIT下位先~~~

補完就梗係上色喇~

尾喉順手都噴埋銀色

JOEYKO.com
頂部
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
今次唔玩TS super details parts la??......

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-6-16 11:18 AM 發表
今次唔玩TS super details parts la??......

開盒果時, 係唸住oob的, 只係改花, 所以一開工就冇預用套kit.....
不過依家拎住本pit walk, 已經水深火熱........
anyway, 呢架係rossi 贏冠軍既一站, 所以點都會以成架車套埋fairing既out look 為先, 唔會刻意玩內構.....
不過玩下玩下, 已經度好要加d咩.....其實都唔係咁簡單......一日最衰都係本pit walk....

JOEYKO.com
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-16 11:45 AM 發表

開盒果時, 係唸住oob的, 只係改花, 所以一開工就冇預用套kit.....
不過依家拎住本pit walk, 已經水深火熱........
anyway, 呢架係rossi 贏冠軍既一站, 所以點都會以成架車套埋fairing既out look 為先, 唔會 ...

拎住本 pit walk邁說A呢度好似爭d果度又爭d,越睇越多盺

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-16 11:45 AM 發表

anyway, 呢架係rossi 贏冠軍既一站, 所以點都會以成架車套埋fairing既out look 為先, 唔會 ...

一睇左本書就番唔到轉頭

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2009-6-16 12:08 PM 發表
拎住本 pit walk邁說A呢度好似爭d果度又爭d,越睇越多盺

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-6-16 01:57 PM 發表

一睇左本書就番唔到轉頭

其實都係度爭扎緊, 補返ts 套kit就可以做少好多手工野, 反正我都唸住加返d線, 用套kit既話d 線好走d
不過如果用套kit, progress既plan就要重新度多一次, 而且fairing都要執, 又再拖漫進度....間接開唔到架08m1......我又唔係咁想.....
最衰既係, 依家明知果 D野係有係度而又唔太願意整, 但越睇個scope越係不斷擴大, 影響埋自己點execute已經plan好左既野.....

感覺就有少少轉緊牛角尖咁.....不過我唸我噴好engine同exhaust, 做返6-7成就應該可以平衡返.....
ts 套kit會留返下次砌先用, 到時一定會再做得更好!
(呢個感覺砌04m1時已經試過一次....)

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又多DD, 拿拿聲砌多少少唸少D

JOEYKO.com
頂部
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-16 02:58 PM 發表
其實都係度爭扎緊, 補返ts 套kit就可以做少好多手工野, 反正我都唸住加返d線, 用套kit既話d 線好走d
不過如果用套kit, progress既plan就要重新度多一次, 而且fairing都要執, 又再拖漫進度....間接開唔到 ...

咁就唔好攪咁多野啦.. 我想快d睇你砌08 m1....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-6-17 01:04 AM 發表

咁就唔好攪咁多野啦.. 我想快d睇你砌08 m1....

出左意大利花, 又要儲錢lu......

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-16 02:28 PM 發表

不過如果用套kit, progress既plan就要重新度多一次, 而且fairing都要執, 又再拖漫進度....間接開唔到 ...

簡單一d,plan左做點做就點做啦,快手埋左佢咪好囉。

btw, 返左黎喇我,買左好多車車 台妹

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-17 10:10 AM 發表

簡單一d,plan左做點做就點做啦,快手埋左佢咪好囉。

btw, 返左黎喇我,買左好多車車 台妹

其實我唔係趕住埋佢齋, 只係一路睇reference, 一路發現d新野可以再加, 所以越來越想攪
但係呢架已經定好左d野, 即係話如果要攪呢d新發現, 就要係下架度加......
間接想開新車........
如果真係開左, 呢架05m1爛尾機會都有9成9了.......
所以為免自己越唸越多而又冇得攪, 都係手起刀落做左呢架先....
之前講過架喇, scope如果係定唔好, 一定奶野......

呢架野, 比起04m1我已經算係smooth左好多, 因為有左一次經驗, 摸清左m1份instruction, 所以focus可以係d 之前冇留意/唔得閒留意/睇唔切...既細節上.....玩多左少少野, 不過做唔做到就要落手先知喇......

JOEYKO.com
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
又八卦吓先!

興趣嘅野, 順其自然唔係最好嗎?!?
興起, 咪去做囉!
原先定好計劃當然好, 但在這類嗜好範疇是屬於概念. 不是任務呀!
你都成日話 : " 最緊要砌得開心嘛 "
到整落發覺原來唔過癮, 咪唔整囉!

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-6-17 11:05 AM 發表
又八卦吓先!

興起, 咪去做囉!
原先定好計劃當然好, 但在這類嗜好範疇是屬於概念. 不是任務呀!
到整落發覺原來唔 ...

非常同意不是任務

好多時砌模型砌到咁上吓就會出現呢d心理上o既關口或者自己俾自己o既壓力,或者有意無意地製造左一d模型理論,忘記左當初砌模型係為左咩。有d hea砌吓都幾好玩吖

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-6-17 11:35 AM 發表
又八卦吓先!

興起, 咪去做囉!
到整落發覺原來唔 ...

其實依家已經俾之前定既plan多左好多野架喇......
呢種放縱.......真係幾過引架~

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-17 11:45 AM 發表

非常同意不是任務

好多時砌模型砌到咁上吓就會出現呢d心理上o既關口或者自己俾自己o既壓力,或者有意無意地製造左一d模型理論,忘記左當初砌模型係為左咩。有d hea砌吓都幾好玩× ...

誇左少少喎.......
如果話係有關口, 可以話係唔想中途加插呢份 ts 補品.......
既係想自己順去而唔想再重新計劃.....
爭扎完過左可以加套kit既step就自然冇得唸架喇

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-17 01:45 PM 發表

誇左少少喎.......
如果話係有關口, 可以話係唔想中途加插呢份 ts 補品.......
既係想自己順去而唔想再重新計劃.....
爭扎完過左可以加套kit既step就自然冇得唸架喇

唔知呢,可能因為連串o既假期俾我覺得其實做人又好,砌模型又好都唔使咁認真。輕輕鬆鬆放慢腳步,遊戲人間其實都唔錯

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-6-17 02:30 PM 發表

唔知呢,可能因為連串o既假期俾我覺得其實做人又好,砌模型又好都唔使咁認真。輕輕鬆鬆放慢腳步,遊戲人間其實都唔錯

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今次終於做到想要既野~
比上次04M1好好多好多.....

JOEYKO.com
頂部