回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] YAMAHA YZR-M1 + TS detail parts
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 10:14 AM 發表

其實只要做過一次, 理論上好多問題都係睇唔明instruction所至
有埋textbook既話, 其實唔難做的
掉返轉頭唸, 你架r32廠車、惡魔z......咪又係加左好多野, 只要有reference, 其實唔難做
只不過如果你從來唔 ...

其實睇左咁多211v,都開始有d idea,有d手作仔應該做得倒,但可能要花d時間。

btw,我對fiat 08 M1簡化版都有D興趣 呢部野好似越睇越靚

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-5-15 11:33 AM 發表

其實睇左咁多211v,都開始有d idea,有d手作仔應該做得倒,但可能要花d時間。

btw,我對fiat 08 M1簡化版都有D興趣 呢部野好似越睇越靚

砌好呢架先講喇........

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
johnsontang
平民

UID 6345
精華 0
積分 1
帖子 38
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 01:28 AM 發表

等睇埋實物先喇~~~

唔駛睇實物, 無謂令大家失望喇

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnsontang 於 2009-5-16 05:10 AM 發表
唔駛睇實物, 無謂令大家失望喇

除左唔捨得係唔開工既原因, 其實屋企冇多盒05 M1都係原因之一......
唔係既話真係一時衝動開左.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線
有一個好大既問題 ...  =.=

死氣喉同引擎有"啦"位...仲要插唔返入去 tim ....  

車頭手柄都上了色,但又整少左樣野....

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
手柄加返條鐵線

同未加個時比真係生色不少  lol

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
有新補品喎, 補埋佢喇

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-16 02:15 PM 發表
有一個好大既問題 ...  =.=

死氣喉同引擎有"啦"位...仲要插唔返入去 tim ....  

有冇試過SET埋車尾上車架?
死氣喉個MOUNT MOUNT住車尾應該會好少少的~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-18 11:40 PM 發表

有冇試過SET埋車尾上車架?
死氣喉個MOUNT MOUNT住車尾應該會好少少的~

未試過ㄚ,個度有個空位真係好古怪....我用鉗想推返入去都無反應  lol,應該係膠水乾左喇,無計

至於個位補品......  靚過 oob 好多,但自制應該唔會太難吧?

而且D電線執唔到說明書既行法,好似 engine 左邊個2條...我都跟唔到說明書個行法黎行 ....  =.=

頂部
沖田芥
中尉

UID 11933
精華 0
積分 17
帖子 943
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-30
來自 澳門
狀態 離線
TOP STUDIO再係出d咁正既野....以後買補品都買窮我囉

2011制作表
APE-----10%
03M1------25%
307 WRC---50%
EVO X-----85%
09' M1------95%
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-18 11:43 PM 發表
未試過ㄚ,個度有個空位真係好古怪....我用鉗想推返入去都無反應  lol,應該係膠水乾左喇,無計   

上次咪叫你咪痴死住LOR.....

QUOTE:
至於個位補品......  靚過 oob 好多,但自制應該唔會太難吧?

自制其實只要小心D都可以, 不過會有少少OVER SIZE, 因為六角棒既SIZE選擇唔多....

QUOTE:
而且D電線執唔到說明書既行法,好似 engine 左邊個2條...我都跟唔到說明書個行法黎行 ....  =.=

邊條?就咁講好難知喎....

JOEYKO.com
頂部
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
呢套kit真係好正wor... 有得賣未呀??

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-5-18 11:50 PM 發表
呢套kit真係好正wor... 有得賣未呀??

HANDLE果兩支野?
一街都係喇~~~

JOEYKO.com
頂部
ckl1202
上尉

UID 18191
精華 1
積分 9
帖子 1350
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-2
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-18 11:51 PM 發表

HANDLE果兩支野?
一街都係喇~~~

真係?!!... 等我買返十套八套看門口先

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-5-18 11:54 PM 發表

真係?!!... 等我買返十套八套看門口先

早知一早問定TOP STUDIO 請唔請PROMOTOR喇....

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-18 11:49 PM 發表

上次咪叫你咪痴死住LOR.....

自制其實只要小心D都可以, 不過會有少少OVER SIZE, 因為六角棒既SIZE選擇唔多....

邊條?就 ...

呢,咪每邊兩條死氣喉既線駁出黎既~~~, 我左邊個兩條同說明書個擺法唔同

因為真係質唔落   lol

雖然套補品效果好好...  但都係睇價錢做人 貴得濟自制好過,而家 oob 就咁駁條電線落去好肉... 對比joey upload個張真車相都差 ok 遠

damage 發現越黎越多,最大的就係我裝唔到頭罩  

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-18 11:55 PM 發表

呢,咪每邊兩條死氣喉既線駁出黎既~~~, 我左邊個兩條同說明書個擺法唔同

因為真係質唔落   lol

雖然套補品效果好好...  但都係睇價錢做人 貴得濟自制好過,而 ...

ICIC
其實果幾條SENSOR真係未整過都唔知方向唔岩可以咁大問題, 我都係岩岩好先走得晒D 線出來....
有冇相睇睇, 可能有得再唸唸呢~

我整果時未有呢件補品, 所以唯有頂硬上喇......

BTW, 其實我果架lower cowling 都係FIT唔到架~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-18 11:58 PM 發表

ICIC
其實果幾條SENSOR真係未整過都唔知方向唔岩可以咁大問題, 我都係岩岩好先走得晒D 線出來....
有冇相睇睇, 可能有得再唸唸呢~

我整果時未有呢件補品, 所以唯有頂硬上喇......

BTW, 其實 ...

如果硬猛黎跟住說明書的熱縮管黎行,我好怕死氣喉既插頭會甩,上左色要再用膠水痴實我怕會越整越衰....

而家個心真係唔上唔落  .....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-19 12:04 AM 發表

如果硬猛黎跟住說明書的熱縮管黎行,我好怕死氣喉既插頭會甩,上左色要再用膠水痴實我怕會越整越衰....

而家個心真係唔上唔落  .....

直接放棄套上FAIRING會唔會條氣順D?

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-19 12:07 AM 發表

直接放棄套上FAIRING會唔會條氣順D?

都有呢個可能性架,反正fairing 都唔會拆,唯有到時比較下

頂部