回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 老電新手之46齊齊砌 - REPSOL Honda RC211V 2002 (17th May updated)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
老電新手之46齊齊砌 - REPSOL Honda RC211V 2002 (17th May updated)

放底四個轆,正正經經學吓砌老電睇吓電唔電先

刀兄牛兄幫幫眼指點吓,謝謝

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
...........

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-7-29 01:36 AM 發表

你既技術絕對冇問題既 須唔須要內構圖呢

牛兄有內構圖嗎?有就好喇,雖然今次係試作品,唔會改太多,但塗裝o既時候有實車參考的話幫助都好大 由其是死氣喉,焊口位置,燒喉o既情況,靠估都唔係辦法呢。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
已經有段時間無砌媽星車喇,一路都係同富記、青島d舊模鬥氣,而家砌星星老電感覺真係完全唔同,玩得輕鬆好多,夾口又準,單係用AA膠已經搞掂,即痴即磨,畢地都慳番而且成個形都Sharp好多,都幾好玩,而家正度緊每個釘位應該用咩形狀同size o既釘先比較合適呢

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-1 01:23 AM 發表

top studio:

得wor,下星期放工去買釘?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-1 01:29 AM 發表

難得你終於肯開工....

無辦法,部KPGC110仲搵緊料,條肥婆又度緊套BREAK DISC,MONKEY同GORILLA我又未有mood同佢搏鬥住

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2008-8-1 09:50 PM 發表
主意水貼透底...
          你同我架獎品撞車.....

俾刀兄撞完仲有命 我跟響後面跟吓學吓點跑咋,唔好隊我呀

個花我都係mask黎噴架喇,但d字就無計

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2008-8-1 11:09 PM 發表

直砌唔會撞....
廣告D字唔係好透,威爽白色個位透底,紅色水貼留光我咗改噴

紅色部份我都諗緊噴唔噴,唔噴我驚有d位會穿崩,但基本上都會先噴晒白上左水貼先噴銀底藍同橙,所以REPSOL個字應該無事

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-8-1 11:27 PM 發表
leo巳怕唔怕力不從心?

我盡我能力啦 ,但相比起富記D車其實好好砌架喇。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-8-2 12:01 AM 發表
咁多火頭,怕唔怕爛尾?

爛尾希望唔會啦,慢就一定架喇,呢排唔係做公司野就走左去玩,少左砌野

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jamesdean0083 於 2008-8-2 12:32 AM 發表
以你手工,應該玩架舊500老電,就下一架砌nsr500啦

我手功一時時架咋 舊車我有響手,不過要清咁d開左o既火頭先

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-2 01:05 AM 發表

呢台唔知幾$呢?

百幾銀bid番黎 計埋另外配番o既水紙兩舊有多啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-2 01:10 AM 發表

心灰意冷!情緒低落!原來現左咁平 要唔要內構呢

又黎?牛兄好鍾意周圍派內構圖落毒呢 你之前買得好貴嗎?幾銀?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-2 01:25 AM 發表

你都有份中毒,報應

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
呢排好懶散,掛住玩其他野,而家都仲係磨緊件,補夾口之類o既工作

今日整番車,忽然覺得有一種壓力,好似響度迫自己做得好D,好似無左砌模型o個種樂趣咁

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 09:56 AM 發表

今年有大半年我成日都係咁架~
不過我覺得最緊要自己開心, 唔想砌咪停一停lor, 又冇人話一定要砌既, 更加冇人話一定要砌得好~
砌得唔好又唔洗死既, right~~?
阿q d咁講, 架架都砌得咁好,重邊有耤口講句「 ...

或者咁講,始終老電唔係自己本行,你話好難砌咩又唔係,但就無左砌四個轆o既時候o個種唔使睇圖而可以機械式製作o個種感覺。例如你上次同我講引擎夾口唔使補因為睇唔倒,但我就係唔知咩位睇倒咩位睇唔倒所以今次每一件parts d分模線同夾口我都執到足,雖然話第一次砌老電但都好想keep番自己個standard,砌得唔好唔使死,但唔想砌完部車自己最後唔鍾意部車,無啦啦砌模型都搞到心理有問題。

好多野都係試緊度緊,咩位用咩釘、用咩油表現唔同o既金屬、再決定D effect點做、個masking先後次序應該係點樣會較果最好而又最安全、燒青又要搵參考圖番黎先敢噴,好多好多野都要plan。可能有d唔慣砌雙星,個模就係做得太好,大家做出黎可能分別唔太,但我又無牛兄咁勁可以改到咁o既程度,咁到底我應該將自己製作個焦點放響邊呢?諗唔倒...唯有無一part都試吓plan好d做好d,響自己對老電有限o既認識範圍入盡力做,但咁其實又唔太好玩 都幾矛盾架其實。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:29 PM 發表

冇得跟,佢會好冇安全感架嘛~~~
同埋你睇LEO咁多架車,邊架冇改過??

yes!! 安全感,好緊要。要做就要做啱,如果有可能錯就會企左響度唔敢做。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:51 PM 發表

咁要睇下買唔買到手信返來喇~~~

你confirm左幾時喇咩?行開模型舖睇睇有無咩舊車好wor

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-9-3 02:35 PM 發表

我反而唔多想改, 砌好算了

我都唔想改架,不過有時睇見d野自己接受唔倒,而又響我能力範圍之內可以執倒o既我先會改架咋。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-9-3 12:49 PM 發表

砌模型其實最緊要開心,其實我砌番模型果時係受到某類人將內結構全現!令自己有咁既沖動去模仿,但去到某d自制件時會無從人手

出結論須時太長 有部份件完成時係睇唔到 (原來浪費時間 ...

多謝牛兄支持,"唔好比模型砌番你轉頭" 呢句講得好好呢!

其實同michael兄都傾過類似問題,佢之前都做過一部ford gt40都玩到好大,但部部咁整法真係幾辛苦,久唔久一部半部就夠喇,但事實上當你試過去得咁盡時,你能唔能夠返返轉頭呢?牛兄真係忍得倒手嗎?

頂部