回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 近期『偽人』風波的感受
s99099
少尉
全人類都變成AGITO

UID 1376
精華 0
積分 9
帖子 593
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-2-6 12:36 AM 發表

報紙???你有冇睇剛剛既新聞??今晚又有新相..........

係呀報紙都有講呢單野好似死亡筆記情節

當然有la

不用因為自己不像別人那麼成功就自暴自棄,換個角度想,只要自己做好自己該做的每一件事,何嘗不是一種成功
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 12:14 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 12:05 PM 發表

以上既言論

你都係一個很保守的人

君不見 法國有個 嗎?

依d咁既相係外國跟本-- 平常得不得了

係香港會有人覺得特別

開放嗎? 香港根本就係口上方開放 心入面保守到不得了

SORRY...我唔知邊個係「希」小姐.....
我都係果句...你要諗下人地既感受....用一個灰既角度諗一諗...
我了解你答我時候既態度....
因為開唔開放都好...出事果個一定唔係你....

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 12:14 PM 發表

我都係果句...你要諗下人地既感受....用一個灰既角度諗一諗...

如果他們只是普通女生
我相信大家也會同情

但他們是名人 說話就不同了
因為他們的一言一行也影響很多人
他單單相像一下 如果這件事發生在特首身上
有多少人會叫他下台?

沒錯 知道不知道都不會影響生活
但如果人生只為生活而生活那就太泛味了
當然 清淡還是精彩也只是個人選擇 只是各有各代價
就像現在的名人一樣

又說回頭
如果他們只是普通人要付出這種代價 很可憐
但他們的名人 賺的是我們一般人沒有的特權 名望 錢
那付出相應的代價也是應份
問題是他們現在是天真的想"叫完雞唔俾錢"那就是低能

求知欲是人類文明進步很重要的一個因素
當然我不能否定有人喜歡隱居
但從大家的報導和分析 則會令人學會很多事

最少以後偽人不會玩的這麼揚
雖然只是寧被知奠被見 但這對德肓來說也是件好事
也驗証了"若然未報 時晨未到"
更可打碎不少天真少男少女的名星夢
至於當時人 個人還是認為不值得可憐
it's time to pay

人只有一種觀點不是井底鞋
只有只有一點觀點同時又不open to其他觀點 也不多做資料搜集就保持同一觀念的才是井底鞋

如果同一種觀念有足夠的evidence support
那叫做接近真相 而不是固執
如果有那麼多evidence還是不信的 又或什麼理據也沒有就信 那叫做低能

如果我係當事人
站得高位就預左被插 我做得出就唔怕認

但有這件事被知道之前
我一定不會入這行
就算入也不會出賣自己人格
就算出賣了人格也一定做好保密功夫
如果我自己玩的那麼低章而出事 我會認
因為受這種罰是應份的 是當初入這行應有的覺悟

如果我連這種覺悟也沒有
只看到舞台前的光輝就被吸引了
那我只好怪自己當初太白痴

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 01:00 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2008-2-6 12:57 PM 發表

如果他們只是普通女生
我相信大家也會同情

但他們是名人 說話就不同了
因為他們的一言一行也影響很多人
他單單相像一下 如果這件事發生在特首身上
有多少人會叫他下台?

沒錯 知道不知道都不會影響 ...

名人都係人, 唔係神...人就一定有錯....
何況聖人同神都有錯...
點解我地就係為左佢地E小小錯就要講到咁呢?

佢錯冇所謂...自己唔好錯就得~

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 01:00 PM 發表

名人都係人, 唔係神...人就一定有錯....
何況聖人同神都有錯...
點解我地就係為左佢地E小小錯就要講到咁呢?

佢錯冇所謂...自己唔好錯就得~

聖人的確有錯
但社會不是那麼仁慈的 小朋友

而且如果他們說得上是聖人的話
大家也一定會原諒他

問題就是你看看所有當事人的前科
看他們做過的 說過的
有什麼是好事? 有什麼是對社會有貢獻的?

你看台灣馬英九
就算被誤認為盜用特別費 還不是大部份人相信他沒做
為什麼?
就因為他從當政開始就一直清純正直
為大家做過不少事 大家都不相信他是那種人呀

反觀陳生和其他女藝人
又有做過什麼豐功偉業值得你把他們比喻為聖人?

再者 也是一句老話
做得名人就別想有普通人的自由
人都會有錯 但他們應該把錯誤減到最低
就算是普通人 錯了也最少應該修正
政治上有那種小錯的話 足夠一世不能播身了

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 01:21 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2008-2-6 01:11 PM 發表

聖人的確有錯
但社會不是那麼仁慈的 小朋友

而且如果他們說得上是聖人的話
大家也一定會原諒他

問題就是你看看所有當事人的前科
看他們做過的 說過的
有什麼是好事? 有什麼是對社會有貢獻的?

...

社會...
其實真係好簡單....
只要每個人俾一點兒既仁慈就足夠...

又換一換個角度...
如果當初E件事一出街我地每個香港人都講 : "好可憐呀佢", "唔好再睇佢D相LA", "佢既事關我咩事, 唔好晒時間放E D新聞係頭版"
如果係咁既E件事就唔會攪到咁...
請大家平心靜氣去睇E個世界....

E個世界既人就係咁....小數服從多數....
但好多時多數既人都睇唔清事情同理性分析事件既全貌...

只係因為多數人覺得E件事應該去講 / 已為係正確...
就完全否定小數人既諗法....

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2008-2-6 01:11 PM 發表
再者 也是一句老話
做得名人就別想有普通人的自由
人都會有錯 但他們應該把錯誤減到最低
就算是普通人 錯了也最少應該修正
政治上有那種小錯的話 足夠一世不能播身了
...

對!
公眾人士就唔係普通人了, 在享有特權時, 義務就係要小心自己所作所為. 很公平的. 名人有錯時, 自然會被放大, 很簡單的, 因為為係有"名"呢樣野.

想想什麼是"名"就明白公眾對事件既反應是非常公平的.

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-6 01:41 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-2-6 01:25 PM 發表

對!
公眾人士就唔係普通人了, 在享有特權時, 義務就係要小心自己所作所為. 很公平的. 名人有錯時, 自然會被放大, 很簡單的, 因為為係有"名"呢樣野.

想想什麼是"名"就明白公眾對事件既反應是非常公平的.

"名"一字只係我地俾佢地的....
唔係個個人想出名的....
佢都係打份工姐....

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 01:41 PM 發表

佢都係打份工姐....

議員/官員都是一種職業吧....
爭名逐利 中的"名" 是什麼???  一個娛樂藝人不想出"名"的話, 又為了什麼?? 為藝術? 今次事件的當事人中有只為藝術, 不為"名"的嗎??

娛樂界用什麼決定酬勞的?? 天份?? 演技?? 美貌?? 還是"名氣"???

娛樂界難道不是爭"名"逐利的地方???

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 12:10 PM 發表

用多角度去諗...
俾著你...你會唔會去講E個大話先....
咁私人既事情出左街...俾你都唔認LA.....

(不過我都唔應同佢既做法...P.S 我冇留意E件事...所以我唔知事件既內容...只係聽到D同事講.... )

不認不認終需認

中國人有句「醜婦終需見家翁」

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 12:14 PM 發表

「知魚知樂」者

但我亦希望你明白

唔好以為世界既男人都係不負責任既

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 01:21 PM 發表

社會...
其實真係好簡單....

又換一換個角度...
如果當初E件事一出街我地每個香港人都講 : "好可憐呀佢", "唔好再睇佢D相LA", "佢既事關我咩事, 唔好晒時間放E D新聞 ...

對於做錯事唔認既人比既只係「婦人之仁」

對住平時規行矩步既名人 一d都唔公平

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
平時我教學生唔係用外國名人既思考

而係用中國明朝既一對對聯

「風聲雨聲讀書聲 聲聲入耳,家事國事天下事 事事關心」

識批評,學批評

-多聽多講就係為左唔好對世事不聞不問-

用依D經驗建立自己既一套準則既同時去思考世界同自己既差距

虛偽既關心做出黎既只會係虛偽既和平

有錯就要指出 我唔係話報紙做得好岩 但連講都唔比 講左就話你唔會明既 

何來溝通

一天到晚都話你唔係女仔你一定唔會明最後受害既人既痛

唔通唔落過草地 就唔講講波咩?

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 01:21 PM 發表

社會...
其實真係好簡單....

又換一換個角度...
如果當初E件事一出街我地每個香港人都講 : "好可憐呀佢", "唔好再睇佢D相LA", "佢既事關我咩事, 唔好晒時間放E D新聞 ...

我反而覺得今次事件多數人是理性的
除了那班死忠的fans 還有到現在還認為當事人不值得死的人
我當初都認為這件事很無聊 一張相也沒有看過
後來直到edc出來認投 我才想會不會是真的 之後再找資料看看

跟vimperA大大所說的
做的藝人不是為了表面風光
難道真的為了藝術?
女星們不是為了飛上技頭
難道真的只是想sing a good song?

是這樣的話 他們應該好好學習微軟主席
把賺到的95%都損給慈善團體 但求三餐溫飽 不大魚大肉
少買件名牌 多幫助窮人
不看靚仔 追求人的內涵和修養 多讀一點書
少一點出去wet也少了機會被人下藥被狗仔隊跟
如果他們是這樣做還發生像現在這種事
那就值得可憐了

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2008-2-6 02:18 PM 發表

我反而覺得今次事件多數人是理性的
除了那班死忠的fans 還有到現在還認為當事人不值得死的人
我當初都認為這件事很無聊 一張相也沒有看過
後來直到edc出來認投 我才想會不會是真的 之後再找資料看看

...

時下好多學生未識點判斷是非 好多時都會受身教影響

小時學爸媽 大時朋友同偶像(所以天主講 唔好拜偶像都幾岩 不過都算唔太關事)

最最最希望當然係世上做人人都做到蓮花咁 出於污泥而不染

事情做得岩既就要讚 錯既就要指出來 比學生們去知道明白是非黑白

就係咁理所當然 就係因為理所當然 做出黎就難

------------------------------

我地依個世代已經變成咁 我唔希望下一代都會係咁

所以我會希望佢地自己會建立出一套佢地同社會都會認同既道德價值

「就算做唔到陳易希 都唔好做陳冠希」<--岩岩改到既學生 最新既作文(周記)

教到下一代都識得點去批判人「同埋批判自己」(重點)

依加個世界幾點都唔係問題 我地亦做唔出咩野(小人物)

我好buy依句話

「建立出新時代的 並不是老人」-馬沙

「所有既事情都係為左下一代而做」-但

希望依個世代既錯 唔會係未來再發生(最起碼唔係我教過既學生...開始做)

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-6 01:41 PM 發表

佢都係打份工姐....

你錯啦,我地係冇咁本事俾到〝名〞人地架,首先要佢肯企出黎鏡頭前讓大家認識佢在先,再跟住係佢公司排山倒海包裝、催谷、宣傳.....大家先知佢原來係乜水,跟住吸引一D人,然後培養一大班死忠O既FANS去支持佢,如果佢只係想打份工佢可以選擇做個中環OL,等拍拖嫁人生仔。凡事有因有果,佢雖然係受害人,但怪只怪佢遇人不淑,可憐得黎自己都有一定責任,你唔好好保護自己,為自己裝造一個計時炸彈,個炸彈一世唔爆就笑騎騎,唔覺意爆鰲N怨睇o既人冇品,佢唱歌奬果陣又唔見d人話大家多事硬要塞個奬俾佢?有彩就要哄A有醜就要R,邊有咁蚍ヾH

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 s99099 於 2008-2-6 12:14 PM 發表

係呀報紙都有講呢單野好似死亡筆記情節

當然有la

奇拿還未落網

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 02:30 PM 發表

時下好多學生未識點判斷是非 好多時都會受身教影響

小時學爸媽 大時朋友同偶像(所以天主講 唔好拜偶像都幾岩 不過都算唔太關事)

最最最希望當然係世上做人人都做到蓮花咁 出於污泥而不染

事 ...

你既學生文筆好正

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-2-6 04:33 PM 發表

你既學生文筆好正

我都唔知笑好定喊好= =

中3~中7都係講緊依件事....

傻架

頂部
jamcat
少尉

UID 3584
精華 0
積分 0
帖子 621
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-19
來自 MARS
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-6 05:06 PM 發表

「就算做唔到陳易希 都唔好做陳冠希」

I like this 2008 new motto!!

頂部