回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 说点与模型无关的话题!
  本主題由 mon11463 於 2008-4-23 07:17 PM 關閉 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ^_^ 於 2008-4-23 03:27 PM 發表
好野~終於開始講六四啦~
睇下呢個post發展成點先~~
好在我打香港廣東白話人地睇唔明0者~~

快報上年齡, 等我睇下你要做功課定係睇電視.....

頂部
^_^
少校

UID 12937
精華 2
積分 32
帖子 2046
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-23 03:28 PM 發表

快報上年齡, 等我睇下你要做功課定係睇電視.....

我宜家一路做功課一路睇電視架~~

~~BYE BYE~~
頂部
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
註冊 2008-1-18
來自 中华人民共和国 ...
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-4-23 03:24 PM 發表

樓主出貼的 "原意" 是希望大家更換一下頭像, 以表 '愛國' 之心, 我看這貼完全發揮不了效用.  理由不是大家沒有愛國之心, 而是樓主這狂妄的態度, 以為揮動正義旗熾, 就可以理直氣壯地到處抨激別人, 更妄加 ...

樓主呢類人要係有不同意見討論下(現在仲係唔係討論?)愛國情操先可以得以舒懷
對住同聲同氣D人講好無癮嘛

頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-13
來自 N.Y.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 king1980 於 2008-4-23 03:14 PM 發表

你的修养好很多看来,脏话都已经用上了,而且没有隐晦,屏蔽,最早对我攻击的就是你,叫我GET AWAY!滚吗?你滚一下我看看, ...

禮尚往來,你唔尊重我我駛乜尊重你啊?!我已經解釋過一次啦,係 "AWAY" 前面果個字係你自己加上去架! 你讀咩書架?你以前既老師有教你老屈既咩?

我再解釋多次, we're home you're away 既意思係我地係主你係客,唔好喧賓奪主,睇空氣做人啊書蟲,連做人既基本EQ都冇就話自己係模範,榜樣!

侮辱鲁迅先生既人係你咋掛?人地好地地俾你講到低晒喇! 同你好熟啊?! 尊敬係用個心既,唔係用把口架,真係偉人都俾你講都變白痴

資信發達又點啊?呢個世界有耶係絕對架咩?! 我依家上完呢個網一陣delete左history同cookie我夠可以同我屋企人講我冇上過囉!果頭話要兩頭睇依家就自相矛盾

你邊隻眼見到我有支持達賴啊?話佢好既係你自己打出黎架,你屈我架!

西方媒体點解要咁講原因係咩?如果我地中國人真係咩都冇做過人地係唔會咁樣架...點解外國既觀光地方要用中文寫個牌掛住"不要隨地吐痰" 而冇用其他國家既語言咁寫啊?

如果我唔係親眼睇過我都唔會相信,隨地吐口水,littering...更離譜既係竟然叫個小朋友到飲水機小便,洗手盆大便...咩生物黎架呢D?!

バンダイのプラモは化け物か?!
頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
來自 Kuta Beach
狀態 離線
唉~~其實你想搵香港人認同你/聽你既政府見解,好多forum等緊你,我留意fujimi今個月有咩新product多過你講咩喇嘛....我呢d80年代港英時代成長既,睇英超,曼聯,聽new order depeche mode,番學著DM M duck,睇yes既
selfish generation
...係冇興趣睇你呢堆大字報.

頂部
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
狀態 離線
ckpoon6026
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17385
精華 12
積分 169
帖子 2466
成品數目 169 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 不正常模友研究院
狀態 離線
懂得吸收各方意見是一件好事,自己永遠是對的觀念只會封鎖自已的思維,中國大陸和香港的文化截然不同,接收的信息也不一樣,聽了別人的聲音不合乎自已的尺度就用文字批評人,這個我不大認同。這個post我一直有細心的看,樓主和回覆者各持已見,根本不會有磨合點,我不贊成在這個論譠出現漫罵和人身攻擊,各位應該檢討自已的用詞,心平氣和的討論不是更好嗎!

在 FACEBOOK 的專頁,請觀看
http://www.facebook.com/#!/pages/JC-Modeling-Workshop/207241012754845
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 king1980 於 2008-4-23 03:31 PM 發表

这又能说明什么呢?必需承认,西方教育有其先进性,他没有泯灭个性的发展,懂得因才施教,但是西方教化与中国传统教义又很不同 ...

首先,我唔係ABC

弱肉強食既唔只有西方,全世界都係一樣,正因為處於呢個咁既世界中所以先更需要互助互愛

中国文化一向注重亲情,重情感维系,我睇唔出有幾多中國人做到囉...

西方的教育则不太注重人与人的和谐共处教育,注重的是实际,我唔認為囉,如果唔注重同人和諧相處既話咁點解D老師教學生唔好歧視,見人有事即刻幫忙,見到老人,身體障礙人士等等要讓座?

但求自保不讲团结,以自我为核心的价值观念,如果對象係外族人既話我冇耶講,但係唐人對唐人都係咁啊,飲茶就係最好既例子,同樣為客人,D侍應對外族人同對同胞既態度有好明顯既差別,同為客人,有必要咁咩?!

我既意思係咩? 唔團結就係唔團結,思想阵营係無關架

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 king1980 於 2008-4-23 03:50 PM 發表

你的词汇量还真是丰富,肯能接受过内地教育,什么叫80年的产物?呵呵,比我多活几年,大概你现在40了,我的兄长也是在大学时经Õ ...

恕我再多口幾句, 你太介懷別人的看法, 太重視別人的身價, 太希望別人表明立場, 可與之對質.  言詞過激你不會現在也不知道嗎 ?  對不起, 我不會, 也不用向任何人表明我愛國的立場, 唯一想說的只是, 我遊行不是為吾先生, 不是為柴小姐, 我沒有一種被騙的感覺.  相反, 沒有六四是沒有今天的中國, 也沒有今天的領導人, 更沒有今天的政策方針.  這可是你我價值觀不同的地方吧.

你說我陰險, 我會說你是太過陰謀論了.  這是一個模型譠子, 又不是政治論譠. 移(或鎖)一下你的貼子就說是白色恐怖, 回一點不同意見就變成反華言論, 這樣未免太誇了吧.  每每將事情政治化, 陰謀論, 這樣做人太可悲了.  究竟是我被吾先生, 柴小姐蒙閉了, 還是你給現時的愛國情緒所淹沒了 ?  放鬆一下吧, 很容易老的.   三, 五年後, 你只會對在這譠的言論一笑置之.

P.S. :  小的未受過內地教育, 也沒有受過甚麼高等教肓, 很早就出來混飯吃了. 掉的書包還得感謝查良鏞先生的著作.

頂部
ironbluevision
上等兵

UID 17068
精華 0
積分 0
帖子 239
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
來自 Hong Kong
狀態 離線
i think it would be in this forum's best interest if we all just stop replying.

一意專心!
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
來自 N.Y.
狀態 離線
unless this patriot dude stop

頂部
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
狀態 離線
^_^
少校

UID 12937
精華 2
積分 32
帖子 2046
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最後淋紅油收場~~

此举不文明也....

~~BYE BYE~~
頂部
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
狀態 離線
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
狀態 離線
小小文
軍曹

UID 24348
精華 0
積分 0
帖子 353
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-20
狀態 離線
香港人請看:

請大家唔好再為爭論而爭論,
愛國既人唔好嬲d人唔愛國,
唔愛國既都唔駛專登話俾人聽你唔愛,

呢度係香港模型聯盟,
唔係愛國聯盟或者唔愛國聯盟!

算吧啦.......好嗎?

內地同胞請看:

請大家不要再為爭論而爭論,
愛國的人不要惱不愛國的人,
而不愛國的人也不用特地去表明你的立場,

這裡是香港模型聯盟,
不是愛國聯盟或不愛國聯盟!

就此算吧.......好嗎?

頂部
小小文
軍曹

UID 24348
精華 0
積分 0
帖子 353
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-20
狀態 離線
總壇規
為確保本論壇及所有人的利益,請細閱及遵守以下壇規。
十三. 嚴禁宣傳其他網站或政治宣導之文章及簽名檔,否則刪文或強行修改簽名檔。

一個只講模型玩意的地方, 實在不宜再談論這種愛國不愛國的議題,
免傷和氣, 都算是維護所有人利益吧......唉!

頂部
king1980
上等兵

UID 25271
精華 0
積分 15
帖子 287
成品數目 15 件
閱讀權限 0
狀態 離線
^_^
少校

UID 12937
精華 2
積分 32
帖子 2046
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 king1980 於 2008-4-23 04:54 PM 發表

我真的感觉您是电影看多了还是高利贷逼债真的就是这样泼红漆?

是欲加之罪何患无辞呢,还是论坛规矩,习惯惯例就是这样呢?

如果大家认为红字是不文明行为,那我抱歉,既然这样我郑重道歉,并建议坛子把特色字体的颜色去掉红色,字体也不要这样大了,设置一下,不要叫我这样的外乡人,不知习俗,坏了规矩。。。

须见君嘴巴说抱歉, 但君之态度并非如此. 还藉词推诿是论坛的问题. 君可知你仍是中国下一代的启蒙者, 必要注意自己的言行操守.
腌替中国的下一代忧心

~~BYE BYE~~
頂部