回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 陳冠希回港開記招
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-2-21 11:40 PM 發表

咁係你『自願』借出電話給外人,但你沒有監察你既朋友的動作,這是個人的疏忽,自己一定負上部份任∼

係∼這樣子給人說閒話是不好受,但有冇諗過,點解當初唔睇緊d/另save在別的地方加以保護呢?

你咪不停 "有早知, 冇乞兒" lor...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-2-21 11:42 PM 發表

那麼是你的個人觀點

我沒有話可說You win∼!......

我係從 "法律觀點" 來看...  

而你講果 D 否定陳生係受害人就真係 "個人觀點" la...

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-2-21 11:43 PM 發表

你咪不停 "有早知, 冇乞兒" lor...

他的例子與你的偉倫有別......

大家咁話啦 你要做過好榜樣給我多多學習呢

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-2-21 11:46 PM 發表

而你講果 D 否定陳生係受害人就真係 "個人觀點" la...

係啵,唔該哂你屈先生

下次最好就講埋邊條法例吧,我依d愚人會唔明

法例咪又係從『個人觀點』產生出來.......

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-2-21 11:49 PM 發表
陳生係唔係受害人就唔知啦
你唔比佢冇錢就賣相,但係唔成功,咁就大家死咩

小心地作假設啊,否則會給人用法例連擊

頂部
popoandrew
上尉
Butterfly Boy

UID 21854
精華 0
積分 28
帖子 1976
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-2-21 11:49 PM 發表
陳生係唔係受害人就唔知啦
你唔比佢冇錢就賣相,但係唔成功,咁就大家死咩

我諗唔會掛...

頂部
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-2-21 11:39 PM 發表

冇矛盾 bor~!

佢 Save d 相係電腦, 而家俾人偷o左, 佢就係受害人, 那管偷相是 "Apple 特許維修商" 定其中一個 Part Time 職員...

陳生係 "受害人" 定義已經無用置疑~

你一樣諗得太主觀 ,
你要諗下 , 雖然佢比人偷相 , 由依點去諗的確係受害者 ,
但諗返前少少 , 佢濫交依個行為本身已經唔啱 ,
作為一個公眾人物 , 理應好好做一個榜樣 ,
雖然人皆會犯錯 , 但唔可以就咁用依個理因去推卸佢犯左錯既責任 ,
你唔可以就咁單單用一面方向去諗

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2008-2-21 11:51 PM 發表

你一樣諗得太主觀 ,
你要諗下 , 雖然佢比人偷相 , 由依點去諗的確係受害者 ,
雖然人皆會犯錯 , 但唔可以就咁用依個理因去推卸佢犯左錯既責任 ,
你唔可以就咁單單用一面方向去諗

我幫twinsa哥答埋 在法例上,濫交是冇罪的

↓↓

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-2-21 11:46 PM 發表

頂部
popoandrew
上尉
Butterfly Boy

UID 21854
精華 0
積分 28
帖子 1976
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2008-2-21 11:51 PM 發表

你一樣諗得太主觀 ,
雖然人皆會犯錯 , 但唔可以就 ...

其實咁好平常

同女友做愛+多女友=濫交

又唔係玩3P

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-2-21 11:54 PM 發表

依度係hkml交友吹水聊天室 ,要玩法例大可往高登

但係人地係好認真地吹水呢

下下用法例

頂部
SKYLINE-GT-R
上校
隱藏路人 ...

UID 8938
精華 0
積分 7
帖子 5465
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-2-21 11:54 PM 發表

我幫twinsa哥答埋 在法例上,濫交是冇罪的

但現時在道德上仍然係不被接受 .....

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-2-21 11:47 PM 發表

係啵,唔該哂你屈先生

下次最好就講埋邊條法例吧,我依d愚人會唔明

法例咪又係從『個人觀點』產生出來.......

你繼續 "死雞撐飯蓋" la, 我真係唔夠你講 la~

講道理都可以換來 "屈" 你, 我 "屈" 你乜~? 你就真係 "老屈" 我屈你 la~

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-2-21 11:57 PM 發表

你繼續 "死雞撐飯蓋" la, 我真係唔夠你講 la~

講道理都可以換來 "屈" 你, 我 "屈" 你乜~? 你就真係 "老屈" 我屈你 la~

我已經係樓上的post補充了,唔該哂......

仲有,邊個"死雞撐飯蓋"自己心知,大家好來好去就算......

你唔係講道理,講法例姐

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-2-22 12:01 AM 發表

道理係唔係你定?

法例似d ......

頂部
oVo
上等兵

UID 25627
精華 0
積分 0
帖子 256
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-30
狀態 離線
一句講晒:自作孽

頂部
curse99
二等兵

UID 15268
精華 0
積分 2
帖子 87
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-2
狀態 離線
女事主同edc都無錯...edc錯就錯在靚仔有錢同鍾意影相私藏...
大家都話佢影相唔arm,其實又唔太覺....基於佢係係整機ge時候俾人偷jor相,而佢又唔係有心enclose D相ge,根本上佢都已經係受害人啦...
話佢唔arm,只係大家道德接受唔到佢濫交...或者係妒忌佢有咁多女...
不過影個時你情我願,邊個話到佢錯?
同埋睇完成個記招edc都係不停咁apologize to...咁為jor滿足大眾,佢都有認錯ar...(道德唔好,只可以話係衰人,唔代表佢一定做錯事)
睇番上面千影兄個例子...佢話自已疏忽係自已唔arm,俾人偷係另一回事....咁say你放低jor個袋係一邊,個袋裡面又有你個frd ge野,有人襯你唔為意個時偷jor佢,咁係自已疏忽啦,你會唔會唔報警?覺得係自已抵死??認錯,你都只係會同受影響個個frd講啦,駛乜同全世界say sorry??

見好多人都話edc錯,咁佢錯乜先得ga?唯一諗到ge就係佢無keep好D相就ling部機去整囉...
P.S.我絕對同意樓上有人講話佢影呢D相就等於砌模型影成品咁....不過切合D係製作過程....

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 curse99 於 2008-2-22 01:31 AM 發表
女事主同edc都無錯...edc錯就錯在靚仔有錢同鍾意影相私藏...
大家都話佢影相唔arm,其實又唔太覺....基於佢係係整機ge時候俾人偷jor相,而佢又唔係有心enclose D相ge,根本上佢都已經係受害人啦...
話佢唔arm,只係大家道德接受唔到佢濫交...或者係妒忌佢有咁多女...
不過影個時你情我願,邊個話到佢錯?
同埋睇完成個記招edc都係不停咁apologize to...咁為jor滿足大眾,佢都有認錯ar...(道德唔好,只可以話係衰人,唔代表佢一定做錯事)
睇番上面千影兄個例子...佢話自已疏忽係自已唔arm,俾人偷係另一回事....咁say你放低jor個袋係一邊,個袋裡面又有你個frd ge野,有人襯你唔為意個時偷jor佢,咁係自已疏忽啦,你會唔會唔報警?覺得係自已抵死??認錯,你都只係會同受影響個個frd講啦,駛乜同全世界say sorry ...

I Agree With You~!

頂部
linyw007
平民

UID 13732
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-2
來自 Taiwan,Taichung
狀態 離線
發表於 2008-2-22 03:30 AM  資料  短消息  加為好友  添加 linyw007 為MSN好友 通過MSN和 linyw007 交談
男女朋友間的私房事本來就是他們的自由,要做甚麼別人沒權力干涉吧? 今天陳冠希這件事只是說明,我們所生活的資訊世界極度不安全,也許今天發生在陳冠希身上的事,哪天也會發生在你我身上。整起事件,我只看到個人隱私被無道德良知的人散播,卻還義正嚴辭地說別人不是,甚至希望大家抵制他、傷害他,難道這就不是罪惡? 陳冠希今天唯一的錯在於他沒把自己的資料保存好,至於那些艷情,說穿了有多少藝人何嘗不是如此,不要說藝人,政商界也都有如此醜事發生。
記者會他那樣的處理方式,怎會不好? 難道想問他拍照過後的感想? 拍照當時的心情? 房事前後的心得? 不覺得很無聊嗎? 今天,我只看到一個無助的受害者,就算以前他在如何跋扈,現在也是受了傷的可憐人,還要再繼續傷害他? 不會覺得自己太殘忍了? 凡事不能太絕,太絕就是泯滅人性了。
這件事,該適可而止了,其餘的就讓警方與社會公義去處理。

頂部
小思
上等兵

UID 7242
精華 0
積分 6
帖子 248
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
狀態 離線
如果陳生係普通人, 咁佢可能係只係純粹的受害人。但陳生係公眾人物,佢有能力影響社會咁既人,做了一些負面的事自然要負出相應的代價,這不是法律或者道德的問題,而是身份問題。如果你們認為陳生只是純粹的受害者,那朱培慶為甚麼因為被人撞破去開房就要向香港電台辭職?人家只是個人私德不儉,偶爾尋歡作樂,為何會與工作有關,以致烏紗不保?現在不是普通的失竊案,如果從普通失竊案的觀點看這件事,那只不過是以偏既全而已。

而且大家似乎忘記了,事件剛開始時陳生報警是聲稱這些相是移花接木,現在又說是版權持有人,不知各位對本港法律有深厚認識的諸君,可否始解答這樣能否向陳生舉報他報假案的行為呢?

頂部
Nu-Noob
上等兵

UID 2696
精華 0
積分 4
帖子 268
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小思 於 2008-2-22 04:26 AM 發表
而且大家似乎忘記了,事件剛開始時陳生報警是聲稱這些相是移花接木,現在又說是版權持有人,不知各位對本港法律有深厚認識的諸君,可否始解答這樣能否向陳生舉報他報假案的行為呢?

你似乎忘記了誰聲稱這些相是移花接木
http://hk.news.yahoo.com/080128/12/2nzv2.html

頂部