回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 想問相機的景深問題
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
sundaymodeler
曹長

UID 42201
精華 0
積分 8
帖子 461
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-12-6 12:49 AM 發表

50mm 用係3/4視角咪變左100mm用係FF機囉,我對上既例子已經講左,....你仲反提出相同問題....

所以我咪話:

3/4用50mm與FF機用100mm視角一樣,但景深係會唔同,因為焦距係唔同,

3/4用50mm與FF機用50m ...

我其實唔系太明白你講乜, 不過既然大家有唔同理解, 亦無謂糾纏系呢度, 只想指出大部份DC都系用135系統作為規格指標 (包括4/3 system), 即一支 4/3 system 用既50mm 鏡其實系 135 系統 (FF亦然)  50mm 鏡既規格 (有分別亦應很少), 目的當然系要用家易於適應新系統! 所以你話 "3/4用50mm與FF機用100mm視角一樣,但景深係會唔同,因為焦距係唔同,3/4用50mm與FF機用50mm,視角唔一樣但景深就會一樣" 我會覺得有點奇怪! 你要搞清楚你所指既鏡頭焦距系用系邊個 format, digital 攝影就系個 sensor size.

其實又唔難理解, 135系統既50mm鏡同120系統既50mm鏡, 你話會唔會有同一個 Angel of View?  

如果你支鏡系對應番部相機, 咁鏡頭寫幾多就系幾多, 唔系就要計番實際焦距, 用番135系統既50mm鏡做例子, 裝上 4/3 機身, 實際焦距就長左, 大約66mm (如果我無計錯), 裝上 APS size 既機種又有分別...

Angle of View 都有簡單既 tools 計 , 可以去參考下

http://imaginatorium.org/stuff/angle.htm

Sunday modeler and back seat driver !
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2010-12-6 02:21 AM 發表

我其實唔系太明白你講乜, 不過既然大家有唔同理解, 亦無謂糾纏系呢度, 只想指出大部份DC都系用135系統作為規格指標 (包括4/3 system), 即一支 4/3 system 用既50mm 鏡其實系 135 系統 (FF亦然)  50mm 鏡既規 ...

我都唔明點解你仲唔明我講咩
你呢句:
"其實又唔難理解, 135系統既50mm鏡同120系統既50mm鏡, 你話會唔會有同一個 Angel of View?  ""

咪係我其中一樣指出既野囉, 答案係,影出黎既視角係唔同,不過因為都係50mm,所以景深依然一樣,咁簡單你都仲未明???點解視角會唔同???因為兩者菲林面積唔同左...

我又問你一個問題丫...
135機跟機標準鏡係比支50mm你
咁點解哈蘇跟機準備鏡點解又會比支80mm你呢??點解50mm用左係120機會成為左wide-angle lens

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2010-12-6 02:21 AM 發表

我其實唔系太明白你講乜, 不過既然大家有唔同理解, 亦無謂糾纏系呢度, 只想指出大部份DC都系用135系統作為規格指標 (包括4/3 system), 即一支 4/3 system 用既50mm 鏡其實系 135 系統 (FF亦然)  50mm 鏡既規 ...

""用番135系統既50mm鏡做例子, 裝上 4/3 機身, 實際焦距就長左, 大約66mm""

請問點計架呢???何解焦距會改變既??咁支鏡影無限遠時與焦平面距離咪唔如左!?咁神奇既??

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

""Angle of View 都有簡單既 tools 計 , 可以去參考下

http://imaginatorium.org/stuff/angle.htm""

好囉,呢個網幫到我了,你都見啦,個掣上面寫明係35mm format,如果係另一format,例如120,或者APS-C,你輸入相同焦距鏡頭,得出既視角會唔同了,唔信??e-mail去問問果位網主啦...

我再簡單d講我既重點啦!!

同一焦距鏡係唔同format係會有唔同視角,但景深係維持不變 (暫不考慮成象圈大細既問題)

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 12/6/2010 01:03 發表

120 = 85mm
135 or FF = 50mm
APS-C (DX or EFs) = 35mm
4/3 or m4/3 = 25mm

they share same angle of view

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
小櫻
壹等兵

UID 31004
精華 0
積分 2
帖子 183
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19
來自 友支町
狀態 離線
小櫻有用 4/3 機...

4/3 機... 簡單來說... 用25mm 鏡頭拍出來的相... 視角同放大率就與135菲林相機用50mm鏡頭拍出來相等... 但!... 景深效果就是135/50mm的「低兩級」(說明書白紙黑字寫著)... 即是... 舉例... 4/3 25mm f/4 = 135 50mm f/8 的效果... 其實原因非常簡單... 因為 4/3 的25mm鏡頭就是25mm... 並不會因感光元件大細而改變其景深效果... 這就是「裁放率」...

順帶一提樓主... 同一焦距鏡頭... f/8光圈的景深比f/4長...

如果這樣都唔明小櫻就無辦法喇...

小櫻上

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小櫻 於 12/6/2010 07:03 發表
小櫻有用 4/3 機...

4/3 機... 簡單來說... 用25mm 鏡頭拍出來的相... 視角同放大率就與135菲林相機用50mm鏡頭拍出來相等... 但!... 景深效果就是135/50mm的「低兩級」(說明書白紙黑字寫著)... 即是... 舉例 ...

yes indeed... that is why in 4/3 system the aperture are 1 stop higher then APS-C. and 2 stop higher then FF lens.

here are the sample of 25mm F0.95 lens for m4/3

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2010-12-6 03:00 AM 發表

120 = 85mm
135 or FF = 50mm
APS-C (DX or EFs) = 35mm
4/3 or m4/3 = 25mm

they share same angle of view

算啦,其實佢好多時都係答非所問...佢答樓主問題既方法,只會另樓一頭冒水

頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-30
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2010-12-6 08:58 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2010-12-5 22:43 發表
既然你影相咁耐, 你應知道 SLR點解要將光圈開到最大取景, 而全開光圈取景/測光亦為一大賣點, All in all, SLR 既設計目的就系取景同拍攝都用同一支鏡頭, 亦正系呢個原因, 取景見到既就系最後拍攝到既, 用 Windo ...

我用 dslr 真係好少當 dc 咁睇 lcd...都用 vf 取景...
但我真係未試過可以係 vf 睇到映出黎果個景深...你所講既景深預視我會用...

我都覺得樓主呢個 post 搞到好複雜...
不如師兄你示範下用 LX5 映到樓主 post 個景深黎睇下...
根據你提供既理論...應該同一部 dslr  用 f2.0 90mm 既一樣景深...
有冇相睇下...如果得...我掉左部 dslr 入部 dc 算咧...

頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2010-12-6 09:02 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-12-6 08:43 發表

算啦,其實佢好多時都係答非所問...佢答樓主問題既方法,只會另樓一頭冒水

樓主都係想知 LX5 映唔映到呢個效果姐...
映到咪證明比人睇...
映唔到咪話映唔到...

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大頭 於 2010-12-6 10:16 AM 發表

我用 dslr 真係好少當 dc 咁睇 lcd...都用 vf 取景...
但我真係未試過可以係 vf 睇到映出黎果個景深...你所講既景深預視我會用...

我都覺得樓主呢個 post 搞到好複雜...
不如師兄你示範下用 LX5 映到樓 ...

半讓比個細dd ge光圈
5d2+龍仔90mm 2.8 vs Lx5 @ eqv.90mm 2.0

或者我再重申一次,科林係一個公開留言o既地方,任何回覆不代表全網站會員.
I will now recap in English...
頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2010-12-6 09:11 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2010-12-5 22:43 發表
既然你影相咁耐, 你應知道 SLR點解要將光圈開到最大取景, 而全開光圈取景/測光亦為一大賣點, All in all, SLR 既設計目的就系取景同拍攝都用同一支鏡頭, 亦正系呢個原因, 取景見到既就系最後拍攝到既, 用 Windows 既 terms 就系 WYSIWYG!  要系Viewfinder 睇到實際景深, 請按一按鈕將光圈 stop-down 到所選光圈數值, 大部份 SLR 都有此設備, DSLR 我用不多, 不過我相信設計應該一樣, 如果無既話, 用 LCD display 睇都系一樣!

如果你部 40D 同 5DII 個 image sensor size 系一樣既話, 理論上 DOF 應該系一樣, 但系如果你講影出黎個表現, 咁除左以上講既, 個 image senor 既質素都會有關, 相對以前影菲林, 大家可以用同一種菲林,同一種沖印, 依家既情況可以好復雜

既然都係同焦距同光圈...BY sundaymodeler theory 景深應該係一樣...點解你又話個 image sensor size 要一樣既...
image sensor 既質素都有關?!?! 究竟係點有關呢...
而家究竟係點復雜呢...

頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2010-12-6 09:12 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2010-12-6 09:02 發表

半讓比個細dd ge光圈
5d2+龍仔90mm 2.8 vs Lx5 @ eqv.90mm 2.0

我矛龍仔...又矛 LX5....矛得比...

頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2010-12-6 09:26 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!
我睇到一頭霧水  

搞到咁複習做乜   若果樓主睇得明呢咋解釋就唔會問呢個問題

簡單答影人像要有如樓主張相片個種淺景深效果就要用數碼單鏡機加大光圈鏡  , 一般 dc 仔係做唔到亦都唔會有咩補品做到

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sundaymodeler 於 2010-12-5 11:43 PM 發表
Sensor size 同 DOF 的確無關, 但個 sensor size 會影響到個 focus length, 轉左數碼攝影後, 因好多鏡頭可以互換, 而裝到相機的鏡頭標示焦距未必對應番個 sensor size, 即同一支鏡裝去兩部相機, 如果個 sensor size 唔同, 就會產生兩個不同焦距, 在同一級光圈下, DOF 就會唔同, 我意思系咁, 如果你無誤會就系我講得唔清楚  

有錯請指正...
同一支鏡(定焦)裝去兩部相機,sensor size吾同,應該係會得到兩個不同「視角」,而「焦距」係無分別...
簡單d 黎講,35mm系統之下既一支50mm焦距鏡頭,無論放係冰個系統,aps-h, aps-c, 4/3甚至更細既sensor,焦距仍然係50mm,但得到既「視角」就吾一樣,sensor size越細,「得到既視角就越狹窄」...但因為太難理解,所以就出現左「等效焦距」、「倍乘」呢類詞語...但所指的都是以35mm系統為基礎,焦距所帶來的「視角」...
所以,係4/3系統上,放一支「35mm系統」既50mm鏡頭...「等效焦距」變左100mm,意思係「會得到等於在35mm系統下,100mm焦距鏡頭所帶來的視角」,但呢支鏡既焦距仍然係50mm...

LHPP . VCR .兔
頂部
小櫻
壹等兵

UID 31004
精華 0
積分 2
帖子 183
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19
來自 友支町
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大頭 於 2010-12-6 09:11 AM 發表

既然都係同焦距同光圈...BY sundaymodeler theory 景深應該係一樣...點解你又話個 image sensor size 要一樣既...
image sensor 既質素都有關?!?! 究竟係點有關呢...
而家究竟係點復雜呢...

睇來是有人露了陷...

其實要LX5拍淺景深也不是沒有辦法... 離主體近些再用最大光圈都應該差不多... 再不是就試下用相機的「人像Mode」甚至「微距Mode」... 無錯是全自動... 但這部是全自動傻瓜郾機嘛就當然用它’的鏡後處理好了...

呵呵呵...

小櫻上

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
image sensor質素吾講住...
sensor同DOF有冇關???如果吾理張相既view angle係乜就冇關囉....

e.g.
要影到同樣既視角 (例如「橫度半身照」),係35mm全片幅機,假設要用50mm鏡頭, 當f2既景深效果最滿意...
換左做4/3機,要影到同樣既視角,「橫度半身照」,有兩個做法,一係就改變鏡頭與人像之間既距離,另一種就係換一支25mm鏡...
拉遠鏡與人像之間既距離,景深會改變,變得更深...換左支25mm鏡用f2,25mm f2既景深寬容度比50mm f2都要大,即係景深又係變得更深...
所以,純講理論,DOF同sensor冇關係因為計DOF,sensor size係一個FIX factor...
吾係全片幅機有幾神奇,單鏡反光機有幾咁把閉...就係因為要影張半身照,細sensor機就係俾吾到咁淺景深既效果...

LHPP . VCR .兔
頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2010-12-6 10:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 小櫻 於 2010-12-6 10:49 AM 發表

睇來是有人露了陷...

其實要LX5拍淺景深也不是沒有辦法... 離主體近些再用最大光圈都應該差不多... 再不是就試下用相機的「人像Mode」甚至「微距Mode」... 無錯是全自動... 但這部是全自動傻瓜郾機嘛就當 ...

係 dc 上面的人像 mode 只係有美化皮膚功能 或者人面對焦  ,  係唔會因為用左人像 mode  而令到有如相片的淺景深

至於微距你唸住用黎影毛孔嗎

雖然係有大光圈但影響景深唔只光圈一樣 , 睇睇實際焦距數字  lx5 等效焦距 24-90 實際焦距係 5.1 - 19.2  光圈由 f2.0-3.3

一枝 19mm 鏡頭 f3.3 可光圈可以做到有幾淺景深  除非你將相機放得好近主體係得0既  亦即係樓主做到0既要好近得個頭

頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2010-12-6 10:18 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談

QUOTE:
原帖由 小櫻 於 2010-12-6 09:31 發表

睇來是有人露了陷...

其實要LX5拍淺景深也不是沒有辦法... 離主體近些再用最大光圈都應該差不多... 再不是就試下用相機的「人像Mode」甚至「微距Mode」... 無錯是全自動... 但這部是全自動傻瓜郾機嘛就當 ...

GF2 個假景深 mode 或者得...人像 mode 都係美肌...微距 mode 會唔會嚇走阿 model 姐姐 ga...

頂部