回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 在職人仕請入-- 已作決定!
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
以我的睇法,人到中年進修下技術就好,千祈唔好唸住讀個乜野學位同唸住再轉行,因為40出頭就算俾你(或我)做到五十幾歲左右,可能公司都會迫令你退休,得返果十幾年野做,可以發展(發圍)的時間可能得當中的三五年,都係唔好駁

source & marketing其實應該都有野學,師兄都係俾心機做下,我唸其他工環境同條件都會差唔多,除非搵到份工在屋企附近,咁又可以慳返多少車費同每日訓多半粒鐘

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
見到你嘅情况其實都唔知俾乜"實即順"好 因為唔知你之前發生過乜野事
尤其果十五年時間……
實際好多文職工作都要OT做到夜
如果你係Junior人工唔高 , 咁出去人地都只係俾Junior嘅人工你 ,
新工唔忙都唔會再請人(或者有人走都未必再請人),
以我經歴 老細唔會因為考慮Job Load大而俾多D$ ,  尤其請新人
所以如果轉新工 , 你現在嘅問題可能無变 , 亦有可能一直揾唔倒/揾唔啱工

當然你考慮現實情况 如果糧草($)充足你可以試試揾新工
如果好運咁就無問題.

你宜考慮一下....或可向管理層反映(如果佢地會聽) 睇下可唔可以掉派人手,
大公司就係勝在人多.

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-7-20 11:15 PM 發表

師兄我又點會話你串我遮,我應該多謝你比我的寶貴意見都o黎唔切啦......
我離開咗香港十五年,上年初回流返來,一切都由零再開始過!

唔好叫我師兄啦,我細過你, 叫網友啦 !
你離開咗香港十五年 ? 去咗邊 ?
即係93年走咗, 香港個段時間最好景喎, 你都走既 ? 我個時仲係加拿大, 都好想反來
走咗十五年即係你過去個十五年內環境都ok啦, 咁點解會反來 ? 依家香港咁差, 你好得意喎.  好景就走環境差就反來.
我諗你應該有d儲蓄呱, 唔會一辭職就無哂錢嘛. 你依家得兩條路行一係辭職, 一係就繼續做落去. 咁大個人唔好婆婆媽媽啦 !
其實我覺得係你本人問題, 走咗十五年/四十歲/由零開始.可能你背後有段故事, 令你要由零開始過.
你依家最緊要係揾份好d既工. 唔好砌模型住啦, 揾到份好工有番多d錢先再砌過啦 !

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2008-7-21 01:50 AM 發表
想了解下樓主既現況 , 自己一個人住定同父母家人住 , 需唔需要交租 , 既然已經知道樓主負擔不多 , 生活並未有太大困難 ,

工作時間太長似乎成為樓主想離開的原因 ,  但我有一個疑問 , 如果你現在工作時數及工 ...

師兄見識廣博,所言有理,工時過長的卻係想離開的主因,晚晚都咁夜真係好頂唔順,每天只睡5,6小時,其次係憂慮一但辭職 , 久久未能找到合意的工作 , 生活就要面對困難,至於為何遲遲未辭職主因係目前工作尚算開心,唔捨得班好同事。離開鱄輕15年係跟家人移民加拿大!

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2008-7-20 22:21 發表

劃圖是人工高d, 但電腦/工程 根底都有一定要求,ot 更慘 (你劃唔好點放工)
所以人才流失+請人難
相關課程 cef 要成萬

孫子兵法的其中一個核心價值,就是人定勝天
【勝兵先勝而後求戰,敗兵先戰而後求 ...

政府有資助.
唔需要有一定根底,
我有好多同事都係有底做起,
就算OT,好多大公司都有OT錢.

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-7-21 01:33 PM 發表

師兄見識廣博,所言有理,工時過長的卻係想離開的主因,晚晚都咁夜真係好頂唔順,每天只睡5,6小時,其次係憂慮一但辭職 , 久久未能找到合意的工作 , 生活就要面對困難,至於為何遲遲未辭職主因係目前工作尚算 ...

其實同人工亦不無關係,我都係每日訓5-6個鐘,每朝早6點半起身,7點出門口,8點半前返到公司,6點收工,返到屋企都7點幾,夜晚通常都點幾先訓,咁既生活到依家為止維持左3年半,補充一句,我要返shift duty(星期六、日唔一定可以休息,有時重要返夜8點收工,返到屋企差不多10點),基本上除左女友、同事之外係無朋友(我d朋友大部份都年幾、2年無見),唯一維持到既原因係人工有萬幾蚊囉

頂部
akira
中校

UID 11761
精華 3
積分 39
帖子 3506
成品數目 39 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-17
狀態 離線
發表於 2008-7-21 04:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 akira 為MSN好友 通過MSN和 akira 交談
建議師兄可先找工作,找到後再離職不遲....
這樣d工作對健康實係負擔~~早d走會好些.....
人生不係只有工作的
師兄加油啊

NG 1/72 Hyper Zeta{完成}
NG NZ-666 {製作中}
頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 7/21/2008 13:33 發表

師兄見識廣博,所言有理,工時過長的卻係想離開的主因,晚晚都咁夜真係好頂唔順,每天只睡5,6小時,其次係憂慮一但辭職 , 久久未能找到合意的工作 , 生活就要面對困難,至於為何遲遲未辭職主因係目前工作尚算 ...

since u came back from Canada... I think u could easy to find a job in HK... at least this is what happen for me.
me spend almost 10 yrs in Vancouver... I love there... the reason I moved back to HK is because my family want me to... I don't have an option that time...

P.S. I guess u can speak okay English right? since many job want ppl able to speak more then to write...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
tomcat
上尉

熱讚榜勳章  
UID 1588
精華 4
積分 113
帖子 1468
成品數目 113 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-25
狀態 離線
少少意見, 請不要見怪.... (sorry for my 半中半英 reply)

1. 樓主人到中年, 上年初回流返來 => 你走了, 公司不會可惜的, 請新人很易...

2. 如果離職, 想做什麼? Marketing?

3. 二個月前到最近send過幾份求職信,只得二份有回音... do you know why?
* 上年初回流返來, 在職不足 2 years, some 顧主 may think you are not stable enough
* Your CV don't have outstanding content and experience... if I am a 顧主, why don't I employ a person younger, if experience /salary is almost the same?

My recommendations:
1. Now, 你唔係好多籌碼同人討價還價...
2. 唔覺得會有機會升 => get enough experience first before finding a new job.
3. If you think 有野學, let's focus on Sourching & marketing! Get enough working experience, make your CV looks better, and give confidence to your future 顧主.

Good Luck!

計畫太多, 時間太少...
我的網站: http://www.kristykwan.com/thomas
頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
昨晚打好份辭職信,諗住今日返工遞交上行政部,但總係唔捨得班同事,又收返埋封信,整日內心在爭扎,好矛盾的心情!

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線
請問你係加拿大邊到?我係MONTREAL

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
講起上黎師兄既然係"格啦底"回流返黎,應該英文有返咁上下水平,不如搵下有冇外資公司請人,尤其果 D要求精通英語的工,或者你會有優勢~~

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-7-21 10:45 PM 發表
昨晚打好份辭職信,諗住今日返工遞交上行政部,但總係唔捨得班同事,又收返埋封信,整日內心在爭扎,好矛盾的心情!

建議樓主都係一邊繼續做, 一邊試找工好d.....如果唔係真係好好條件好易找工盲真係唔好先辭後揾................

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 7/21/2008 22:48 發表
請問你係加拿大邊到?我係MONTREAL

me BC Vancouver...

2013重新出発:
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 7/21/2008 22:45 發表

but if u don't move on now then is harderand harder to get a new job each day...

2013重新出発:
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-21 11:08 PM 發表

me BC Vancouver...

你邊年去邊一年反?我89年過去,97反

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 7/21/2008 23:11 發表

你邊年去邊一年反?我89年過去,97反

I moved to Canada back in 1987 and I also came back with u at the same yr...

2013重新出発:
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-21 11:15 PM 發表

I moved to Canada back in 1987 and I also came back with u at the same yr...

咁你應該同我差唔多大喎

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 7/21/2008 23:20 發表

咁你應該同我差唔多大喎

maybe I am older then u...

2013重新出発:
頂部