回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 為自己是香港人而可悲
masest
二等兵

UID 1088
精華 0
積分 0
帖子 81
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-16
狀態 離線
到你睇見佢地嘈交時,十個著九個都只係識數人地做得點差……呢個水平點投得落?

……雖然我個人喜好社民連,話哂夠膽講人地所唔敢講同做人地唔敢做,不過……唉……算吧啦

頂部
wpy18
平民

UID 1723
精華 0
積分 0
帖子 3
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-4
狀態 離線
投票係盡公民義務
你覺得無人可以選擇可以投白票
個個唔投都係用同一個藉口

頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 masest 於 2008-9-9 10:47 PM 發表
到你睇見佢地嘈交時,十個著九個都只係識數人地做得點差……呢個水平點投得落?

……雖然我個人喜好社民連,話哂夠膽講人地所唔敢講同做人地唔敢做,不過……唉……算吧啦

如果單從呢個層面去睇, 我認同你無幾多個可以投...
但係吾可以只從呢個層面去睇香港呢個選舉!

首先, 如果個個都吾投, 只依靠鐵票組織去製造選舉結果, 整個政就會府由建制派所把持, 而建制派所支持麍F策好多時都忽略/犧牲大眾利益, 什致偏向小數利益集團(財團)!
而且建制派往往得到中央支持, 這樣當權的對大眾嬼n音/意見就可以不聞不問, 又或是 意見接受, 態度照舊!

另外, 香港現時是行政主導, 行會制定政策再經立會通過而執行, 而行會成員中有幾個 泛民 議員? 他們根本無份參與制定重要政策!
就是由於政府施政 親疏有別, 容不下反對派去辦事! 繼而反對派 就只可以在立會中 提出透過修更改法案  /  在立會中投反對票 去阻撓政策, 形成他們缺乏實在政績! 反對派 才會給人只講不做 和 一味反對 的印象! 事實是他們所擁有的 就只是這 丁點 權力!

現在 泛民 在立會連一半議席也沒有, 再加上分組投票, 他們力量實在有限! 但致少透過他們, 大眾嬼n音/意見先有渠道在這層面向政府反映!

如果連這丁點反對聲也抹走, 立會就更成為 政府和建制派 的橡皮圖章, 徒具虛名!

為了讓政府和中央聽到政府自己和建制派以外的聲音和意見, 大家就更加需要透過選舉把他們送入立法會!

很多人都輕看四年一任的選舉, 心想等到不滿政府時才把反對派送入立法會! 但問題是他們如果連議席都沒有的情況下, 資源更有限, 可以生存的政治空間更小! 如果等到那時才給他們機會, 他們已經無力再影響政府施政!

參與投票, 最好當然是因為某某議員曾經為我爭取到什麼什麼! 但現實他們爭取到的往往很有限!
反而更重要是不想讓立法會成為 政府和建制派 的橡皮圖章! 由這些 忽略/犧牲大眾利益, 什致偏向小數利益集團(財團) 的政客把持政府!

QUOTE:
原帖由 wpy18 於 2008-9-10 02:59 AM 發表
投票係盡公民義務

投白票可以係一種無聲控訴, 不過比較消極!

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wpy18 於 2008-9-10 02:59 AM 發表
投票係盡公民義務

台灣講緊係選票上加一個 "以上皆不是" 選項啦

頂部
sinhow
上尉

UID 19441
精華 2
積分 35
帖子 1546
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-2
來自 崩壞的國家
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dajar 於 2008-9-8 06:12 PM 發表

唔使死, 頂晒比人明屈雞姦, 坐下六年牢獄,係電視睇到,真係好笑

現在更死,被偏激人士攪到各族間處處暗湧,一觸即發... 希望不好有暴動
不過馬來西亞的政局倒是天天精彩,故事比無間道更曲折離奇

頂部
dajar
中尉
淨睇唔砌

UID 2386
精華 0
積分 13
帖子 992
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-30
來自 爛尾精神病研究所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2008-9-9 09:25 PM 發表
有人以為聽聽話話,阿爺就有着數比大家,但這想法太天真太傻了。
近的看03年後,不是到了最危險的時候大家一齊起來,阿爺才派糖嗎?
如果當年香港人選擇沉默,可能董事長還在帶領大家一起走在最艱苦的日 ...

錯啦 大陸會煲左那隻常吠的狗,食左佢

近排都好得閒
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aeug 於 2008-9-10 12:05 發表

如果單從呢個層面去睇, 我認同你無幾多個可以投...
但係吾可以只從呢個層面去睇香港呢個選舉!

首先, 如果個個都吾投, 只依靠鐵票組織去製造選舉結果, 整個政就會府由建制派所把持, 而建制派所支持鮋政策 ...

agree!!!!
立法會影響力越細, 行政主導權力越大, 失去制行, 倒退回帝王, 獨裁體操...
到時民望仲輕過浮雲....

many boxes of Gunpla in stock
頂部
dajar
中尉
淨睇唔砌

UID 2386
精華 0
積分 13
帖子 992
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-30
來自 爛尾精神病研究所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sinhow 於 2008-9-10 12:27 PM 發表

現在更死,被偏激人士攪到各族間處處暗湧,一觸即發... 希望不好有暴動
不過馬來西亞的政局倒是天天精彩,故事比無間道更曲折離奇

近來 巫統條友提出 華人寄居論 好像好大件事, 局勢會唔會緊張左

近排都好得閒
頂部
sinhow
上尉

UID 19441
精華 2
積分 35
帖子 1546
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-2
來自 崩壞的國家
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dajar 於 2008-9-10 01:05 PM 發表

近來 巫統條友提出 華人寄居論 好像好大件事, 局勢會唔會緊張左

是有點緊張,還有916奪權計劃... 朋友見面都會開玩笑說要儲米防暴亂,大家多少還會有多年前大屠殺的陰影。
不要有事才好,否則就是叫天叫地無人應。
請問你是香港人嗎?怎麼你連巫統都知道?

頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dajar 於 2008-9-10 12:55 PM 發表

錯啦 大陸會煲左那隻常吠的狗,食左佢

都要養得夠肥先有得食架!
何況這條狗還要養來給別人看的,唔係台灣點落答呀!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部