回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 為自己是香港人而可悲
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-8 09:41 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
我都冇投....我聽唔出佢地既政綱對我地有咩幫助....

頂部
ahb0
軍曹

UID 18482
精華 1
積分 7
帖子 313
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-8 01:01 AM 發表

或者真係可悲,但即使投白票,
政府一樣係咁............
唔知你有冇睇到年幾兩年前
特首候選人之戰,梁家傑,呢個人,現時
實在太多呢種得把口o既人,
呢班人,剩係識得踩底人哋,擡高自己,
成個選 ...

其實好簡單,唔好諗得太複雜.....你出黎投一票,係表明你既取向,其實你選出來的那個人做唔做到野,暫時黎講...真是並非第一位!!

頂部
薑餅人
二等兵

UID 20860
精華 0
積分 0
帖子 59
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2008-9-8 09:51 AM  資料  短消息  加為好友  添加 薑餅人 為MSN好友 通過MSN和 薑餅人 交談 ICQ 狀態
民主...點先為之民主, 而家香港都唔夠民主咩, 要去到咩地部先為之夠呢 ??? 咁不如解散政府啦 !?
爭取...唔合理唔公平就話要爭取唧, 但係而家, 合理同公平把尺究竟量度準則放咗喺邊呢 ??? 係咪一面倒咁放晒係某一炸人喥就為之好, 為之公平合理呢 !?
我係選民, 但我都無投票, 因為我覺得 " 無眼睇 "  亦無興趣參加埋啲看似非也嘅遊戲 !
選賢與能, 何為賢能呢, 講真我真係揀唔到, 至於 " 講信修睦 " 呢四字入面, "  講 " 字就好多人都叻, 但剩番落嚟 " 信修睦 " 三隻古字 ... 今時今日真係搵唔到 !!!

頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 2008-9-8 01:33 AM 發表

民主政制講權力制衡

我支持呢個理念!

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-9-8 01:43 AM 發表

if u look at US I guess u know what I mean... they so call 民主 freedom country... and just look at what they r doing... who is in charge on the interest rate? who is decide to goto war? same ...

無人可以保証 民主 制度之下吾會出錯, 重點係:
1. 因為 民主 制度 希望透過大部份人參與 而減少出錯!
2. 就算真係出錯, 但因為掌權人 係經過 民主 制度 透過大部份人民參與 而產生, 所謂「推得佢上去, 亦可以拉返佢落蒞」。再選果時就可以用選票趕佢走! 吾同你所謂黿M權獨裁政治, 只有掌權人打骰話事, 做得好人民好彩, 做得吾好吹佢吾漲! (前設係果個民主選舉制度真係公平公正, 可以透過選舉改朝換代; 而專權獨裁就只可以盲目忍受!)

吾係話一個 民主 制度 就可以攪掂晒所有, 因為一個完善制度要經過好多考驗先可以確立, 而呢個 「遊戲」係要大部份人參與先可以逐步達成!
可惜響華人麊懋|, 好多人都未有呢種意識! 好多人覺得吾關我事, 抱住「事不關己、己不勞心」或者 係 "選吾選都係咁" 鴾葴A, 而無積極參與, 從而拖慢 / 拖垮 本來可以作出鴽幭!

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-9-8 01:43 AM 發表
if u look at US I guess u know what I mean... they so call 民主 freedom country... and just look at what they r doing... who is decide to goto war?.

美國出兵要國會授權
當時國會參眾兩院由共和黨掌控就梗係輕易過啦
但係06年中期大選之後民主黨就掌握眾議院, 參議院議席數目同共和黨一樣
基本上係對布殊管治不信任ge一票
民主政制權力歸於人民,人民可以用選票和平變天
(反觀曾特首當人民無到...視民望如浮雲 )

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-9-8 09:33 AM 發表

I would like to see for next 4 yrs how the business goes... 自由黨 is the big loser this yr... so that mean most ppl boss r gonna having hard time for next 4 yrs... I don't think I will get a ...

你放心
功能組別自動當選位自由黨永遠有餅仔分
繼續反對"反對官商勾結"議案

頂部
edwardomen
壹等兵

UID 6937
精華 0
積分 0
帖子 123
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-2
狀態 離線
d議員得個講字,一係唔做野,開會時候都唔知死左去邊..
一係攪亂檔...下下都同人唱反調,自己又咪係開空頭支票
聲大大,好似攪到香港越亂越好咁..如果話香港人有問題....
我覺得應該係香港d政治氣氛有問題....個個都只係破壞多多,建設少少...
政府做唔到野...議員得個"反"字...咁實際點做,都係得個O字

我如果胡亂投,不如唔投...表示對香港議員不滿..希望佢地正視問題,不要推哂落市民身上

頂部
edo
少尉

UID 2299
精華 0
積分 2
帖子 627
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-26
狀態 離線
官字兩個口信唔過,不過果 D攪事出賣hk人既一定唔投

頂部
edwardomen
壹等兵

UID 6937
精華 0
積分 0
帖子 123
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ahb0 於 2008-9-8 09:44 AM 發表

其實好簡單,唔好諗得太複雜.....你出黎投一票,係表明你既取向,其實你選出來的那個人做唔做到野,暫時黎講...真是並非第一位!!

吓..咩都唔諗就投....六合彩唔中都係自己事....但亂投一票,影響深遠....

頂部
dajar
中尉
淨睇唔砌

UID 2386
精華 0
積分 13
帖子 992
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-30
來自 爛尾精神病研究所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2008-9-7 11:38 PM 發表
得 4 成投票率,香港人還可說什麼爭取民主??

有乜咁可悲, 好話唔好聽, 如民主派人所講話香港人喜愛民主, 所有人出來投一票, 一定數走晒的保皇

香港大部人不嬲都係只識瘋狂搵錢,吃喝玩樂, , 政治智識衰過幼稚園學生, 學乜人攪政治.

睇下泰國就知, 民主係一d民智未開地方攪, 最後都衰收尾, 外國佬最想見現象, 因為咁先可從中榨取窮國一分一毫

近排都好得閒
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dajar 於 2008-9-8 11:04 AM 發表
睇下泰國就知, 民主係一d民智未開地方攪, 最後都衰收尾, 外國佬最想見現象, 因為咁先可從中榨取窮國一分一毫

泰國班軍人次次見到睇唔順眼ge人選左上去就想拉佢落台 (但係次次都選到班軍人睇唔順眼ge人 )
泰國最大問題係軍隊未國家化...

頂部
chris6200
少尉

UID 3868
精華 0
積分 7
帖子 581
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 Blue Planet
狀態 離線
講到民主體制,大家可看看孫中山創立的三民主議。他的想法是什麼?

製作中:
1/144 30th Gundam RX-78
1/72 F/A 18A Hornet
1/48 F/A 18C Hornet
一大堆 BB Gundam
計劃中:
1/72 A-6E Intruder
1/48 F-4J Phamtom II VF-84 (Hasegawa)
頂部
sinhow
上尉

UID 19441
精華 2
積分 35
帖子 1546
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-2
來自 崩壞的國家
狀態 離線
那我身為馬來西亞人該去死了...

沒有針對任何網友,純粹有感而發,不要shoot我

頂部
佐木一狼
上尉

UID 27511
精華 0
積分 1
帖子 1574
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-23
來自 所羅門的惡夢
狀態 離線
我未睇晒咁多頁d人講咩,我只回應1樓所講.
得4成投票率,代表d乜?
只可以代表出立法會呢個跟本係香港人心目中係垃圾,唔重視
我沉日都係選出一個冇咁垃圾既垃圾出黎做,跟本搵唔到一個完美既垃圾出黎

呢個投票率同普選投,係2回事
投票率低,呢個問題政府,立法會係要好好諗下點解

0083自護萬歲!
賈圖:地聯班白痴仔,抵我一炮打沉你咁多架艦
將考AL的朋友, 請將目標set高d, 努力d
唔上唔落, 後悔就無謂喇
好熱好潮好濕好焗
gundam都係真實系好
頂部
GaryKwan
上尉

熱誠勳章  
UID 15666
精華 9
積分 29
帖子 1397
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 2008-9-8 10:25 AM 發表

美國出兵要國會授權
當時國會參眾兩院由共和黨掌控就梗係輕易過啦
但係06年中期大選之後民主黨就掌握眾議院, 參議院議席數目同共和黨一樣
基本上係對布殊管治不信任ge一票
民主政制權力歸於人民, ...

完全贊成, 所以真係見意果 D對民主得一知半解既人去讀下EPA, GPA讀下人地果套民主制度
唔好睇果兩段新聞紙就出來否決民主個存在價值
唔好仲係用人治呢套觀念, 呢個百多年中國人本來既弊病, 同民主制度無關係.
你睇睇台灣,  雖然民主政制剛起步, 好多地方仍有待改善, 但係人地就有權 "變天" 用選票將阿扁同佢既民進黨拉下馬, 點解人地依家可以咁? 唔係天跌落來, 係幾十年台灣人一直為爭取民主而努力既成果.
我地依家見到政府做成咁都拉唔到佢下馬又點解? 除左有阿爺睇住佢地. 我地香港人都唔爭氣, 唔去盡力爭取, 剩係識睇眼前利益, 少少覺得無用就話唔投
老實講, 你連第一步都唔肯爭取, 立法會當然無用, 日日得個嘈字啦. 但唔好因為某D議哄唔做野就放棄投票權. 唔好有事先識71遊行, 無事無幹就咩都唔理當唔關自己事. 民主呢樣野, 唔係股票, 係雖然幾代人努力先實現到.

頂部
chris6200
少尉

UID 3868
精華 0
積分 7
帖子 581
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 Blue Planet
狀態 離線
total agree!

QUOTE:
原帖由 GaryKwan 於 2008-9-8 05:23 PM 發表

完全贊成, 所以真係見意果 D對民主得一知半解既人去讀下EPA, GPA讀下人地果套民主制度
唔好睇果兩段新聞紙就出來否決民主個存在價值
唔好仲係用人治呢套觀念, 呢個百多年中國人本來既弊病, 同民主制度無關 ...

製作中:
1/144 30th Gundam RX-78
1/72 F/A 18A Hornet
1/48 F/A 18C Hornet
一大堆 BB Gundam
計劃中:
1/72 A-6E Intruder
1/48 F-4J Phamtom II VF-84 (Hasegawa)
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
好  _ 的評語
http://hkgal-today.blogspot.com/2008/09/200860.html

有無搞錯!神棍都當選,紅磡的選民很天真很傻
=================================================

我的估計

的確香港的政局 唔會點進步, 但某D造福市民的教育,福利 政策就會俾D政棍攪到
錢洗多左, 結果又唔好...

如 幼稚園,大學 津貼, 地產商夾埋港鐵掠水 (港鐵 是長期賣樓賺大錢,一些地產新聞的報道也提到馬鞍山沿線物業的發展,單是車公廟站的投資額便數以十億元計

公務員大加人工, 合約Staff 無份,

D 無謂 局,委員會 俾D 權貴霸曬 (旅發,茂利)  ; 政治分贓

中資高層 勢如破竹, 撈油水

雖然香港泛民 力量有限, 但總有用努力為群眾; 唔係咩安定經濟(搵錢)行先.
你估做老闆涼冷氣的人會同情企街賣歡頻,派傳單 的最低工資, 勞工假期 吽

頂部
dajar
中尉
淨睇唔砌

UID 2386
精華 0
積分 13
帖子 992
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-30
來自 爛尾精神病研究所
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sinhow 於 2008-9-8 01:32 PM 發表
那我身為馬來西亞人該去死了...

沒有針對任何網友,純粹有感而發,不要shoot我

唔使死, 頂晒比人明屈雞姦, 坐下六年牢獄,係電視睇到,真係好笑

近排都好得閒
頂部
舊渣古
曹長

UID 20852
精華 0
積分 0
帖子 467
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
狀態 離線
無法投既人,你地又坐係到講不滿政府,但你地有冇權係立法會講野,咪去搵一d夠膽講野既人去幫我地講野,
去反對低能政府既提議,定案,你地有不滿又唔去投票,
阿公講野班死左仔就一定支持既,一投票通唔通過就輸硬,有提議就一定比人反對,咁你地想有咩改變?
有冇諗過你地下一代會係一個咩制度既香港下生活?真係五十年不變?

點解上次23條咁多人投票民賤聯即輸?民賤聯d鐵票一定係咁多,如果投票率高,民賤聯輸既成數相對提高,
就因為23條果次辣著好多人,個個都去投票,可惜香港人善忘,過左之後又回復原狀

今日,你同我都唔去投票,無咩影響,照打機,照砌模型,都係咁返工放工,
他朝一日,香港變到大陸咁樣,我都冇眼睇囉

頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線
有人以為聽聽話話,阿爺就有着數比大家,但這想法太天真太傻了。
近的看03年後,不是到了最危險的時候大家一齊起來,阿爺才派糖嗎?
如果當年香港人選擇沉默,可能董事長還在帶領大家一起走在最艱苦的日子呀!
所以,不能說只會鬧的議員沒有做嘢,因為大家有冇糖收也看他們了。

例:如果大家有養狗,又不只一隻的話,你會發現那隻常吠的,主人會多給食物,以免它繼續吠,影响鄰居。
可惜,香港人不是主人,只是一條狗,所以做狗要有做狗的定位,如果想食多一點,就要做隻惡犬,多發聲了!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部