回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 唉 e 個都唔知係咩世界
hhkcom
上等兵

UID 6227
精華 0
積分 9
帖子 258
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-8
來自 Tuen Mun
狀態 離線
唉 e 個都唔知係咩世界

依家真係投資沒有風險的?? 新聞看到雷曼一大班人自己投資失利就係禁鬧人鬧政府,都唔知係唔係有人攞住支槍叫去買.......我個人覺得如果政府禁高姿態去救市就等於要話俾廣大投資者知......唔使怕可以放心去投資,市好你地有錢攞,跌市就有政府入市求大家.不用怕 好野政府強積金後又一傑作,叫大家去買股票....

頂部
see24
上等兵

UID 16820
精華 0
積分 2
帖子 275
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-3-20
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hhkcom 於 2008-9-23 00:20 發表
依家真係投資沒有風險的?? 新聞看到雷曼一大班人自己投資失利就係禁鬧人鬧政府,都唔知係唔係有人攞住支槍叫去買.......我個人覺得如果政府禁高姿態去救市就等於要話俾廣大投資者知......唔使怕可以放心去 ...

Agree!!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hhkcom 於 2008-9-23 12:20 AM 發表
依家真係投資沒有風險的?? 新聞看到雷曼一大班人自己投資失利就係禁鬧人鬧政府,都唔知係唔係有人攞住支槍叫去買.......我個人覺得如果政府禁高姿態去救市就等於要話俾廣大投資者知......唔使怕可以放心去 ...

雷曼單野唔係投資風險問題, 而係零售果班sales 有冇disclose晒所有資料, 冇既正常都係有得告上法庭添既.

路過既厚多士
頂部
hhkcom
上等兵

UID 6227
精華 0
積分 9
帖子 258
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-8
來自 Tuen Mun
狀態 離線
I know that, 但我都相信sale沒有辨法說出所有資料給投資者, 因為好99%的人買股票都唔會熟讀招股書的. 問題係投資者自己都要去了解呢

頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線
每一個地方,
當鬼多過人既時候,輸打贏要既事有乜咁出奇?
但係有冇諗過咁多seafood鬼又係邊個做出黎呢?
有幾多人,有幾多鬼,都係我地每一個人以前去決定,所以我已經見怪不怪.

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-23 12:28 AM 發表

雷曼單野唔係投資風險問題, 而係零售果班sales 有冇disclose晒所有資料, 冇既正常都係有得告上法庭添既.

宜家D Sales精甩尾, 佢地唔會講大話, 費時比人話呃個客........不過佢地只會講產品o既好處比你聽.......壞處呢...你問o既咪講小小囉.....
再講, 自己唔去睇清楚合約條文(咁多咁長咁細個字, 呀水睇 )就簽名, 奶野怨邊個...?
告....?你咪告囉, 人地唔係呃你又唔涉及商業犯罪......咁你民事慢慢告囉........
就算個sales呃你又如何...? 你要證明Sales呃你........除非錄o左音啦........

買乜都有風險嫁啦, 更何況投資.....?
蝕錢就問人攞番.......賺果陣有無分d比人先.....?

"我唔係好貪心嫁咋"
不過就拎六百幾萬出黎投資..............

以後唔會再有爛尾模型
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
我有 Friend 令咗野, 據佢講係d 銀行職員推銷手法有問題...

佢話個職員不停求佢, 又話唔夠 Quota, 又話自己都買咗, 又話冇乜風險, 除非香港淪陷云云,
最抵死係只買幾萬蚊都照受, 結果個 Friend 不敵個女職員苦苦哀求買咗...

針唔拮到肉唔知痛, 但如果你係事主受咗個職員昆, 結果冇咗幾萬, 你又會唔會一句債卷價格有升有跌, 認命算數~?   

就以毒奶事件為例 :
- 汽水明知對人係冇益, 但你都係要買黎飲, 第日痴肥糖尿就叫抵死...
- 但d 奶而家講到有國家驗証係優質產品有幾有益, 但原來飲咗會生腎石, 咁你令咗野又算數~?

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
Eric仔
上尉
模型要砌至好買

UID 30657
精華 0
積分 6
帖子 1289
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-12
狀態 離線
1)攪投資o個o的sales面對既金額百幾萬上落,你估係普通sales做既野來咩,佢地係尖對有錢人落手的專業sales,佢地當然識隱惡揚善落咀頭釣大魚
2)苦主都唔見得貪心既人,係要低風險的投資者類,雷曼只係6~7%回報,羊生羊太係大銀行遇到來o的sales,佢地有晒戶口資料,銀行做定期得若2%回報,而被sales主動遊說買雷曼,食硬你啦
3)路人甲馬後炮笑話投資沒有風險的?sales話當高息定期,匯豐、中銀、怛生關聯......總之,佢令你只諗到係銀行野,匯豐、中銀、怛生都出事,放係銀行錢,政府只倍十萬
4)針唔吉到肉唔知痛,佢地好多年紀唔輕,官財本來o架

頂部
Eric仔
上尉
模型要砌至好買

UID 30657
精華 0
積分 6
帖子 1289
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #7 twinsa 的帖子

就以毒奶事件為例 :
- 汽水明知對人係冇益, 但你都係要買黎飲, 第日痴肥糖尿就叫抵死...
- 但d 奶而家講到有國家驗証係優質產品有幾有益, 但原來飲咗會生腎石, 咁你令咗野又算數 <--------------來個比喻唔錯阿

頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2008-9-23 01:53 AM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談
講真, 投資就係有風險, d人嘈來都無用, 鬼叫自己唔問清楚, 唔睇清楚...
好似電視個亞叔咁講一句唔識字....咁樣就大晒咩, 你唔識字, 但你d仔女都識字喎...

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
golden01
軍曹

UID 20861
精華 0
積分 0
帖子 312
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
狀態 離線
輸打贏要 , 香港人一向如是
出街打鋪 seed / seed d ,
對手技不如人贏唔到你都會拉到完場

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2008-9-23 01:53 AM 發表
講真, 投資就係有風險, d人嘈來都無用, 鬼叫自己唔問清楚, 唔睇清楚...
好似電視個亞叔咁講一句唔識字....咁樣就大晒咩, 你唔識字, 但你d仔女都識字喎...

問清楚~? 問誰~?

問銀行職員~? Sell 得俾你唔通會同你講你投資d 錢分分鐘血本無歸~? 笑話...

問仔女~? 如果 D 仔女有時間陪佢地, 佢地仲會去銀行望金鱼缸俾d Sales 氹倒佢地~?
今時今日d 仔女返工捱到死死下, 返黎仲俾本 "電話簿" 咁厚既招股書佢地睇叫佢地睇完解釋返俾父母聽... 你自問做唔做得到先...

Anyway, 呢單野班人d 錢一定冇硬, 政府冇理由拎我地d 錢賠俾佢地, 銀行亦唔會...
告個銀行職員誤導~?  佢搵幾錢一個月~?  何德何能賠倒俾人~?

佢地遊行只係引人注意, 想政府監察時下銀行d 不良促銷手法罷了...

頂部
Eric仔
上尉
模型要砌至好買

UID 30657
精華 0
積分 6
帖子 1289
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #10 jacky398 的帖子

1)sales 由始至終無講過投資字眼,佢地用高息債券、當作定期o甘字眼
2)家下人地唔係投資錯誤蝕錢,而被穿銀行制服既狼叫買雷曼野,剛巧雷曼又破產
3)佢地唔係主動去"雷曼"間公司投資,而係銀行做定期,但o的錢被遊說去雷曼,甚至唔知係雷曼,以為都間銀行既產品
雷曼無無聲無息破產,美國財長估唔到,銀行職員無諗過,苦主更唔知雷曼破產又關佢地事

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fansreal 於 2008-9-23 02:50 AM 發表
1)sales 由始至終無講過投資字眼,佢地用高息債券、當作定期o甘字眼
2)家下人地唔係投資錯誤蝕錢,而被穿銀行制服既狼叫買雷曼野,剛巧雷曼又破產
3)佢地唔係主動去"雷曼"間公司投資,而係銀行做定期,但o的錢 ...

佢地仲改咗個好動聽既名, 叫 "迷你" 債券...

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fansreal 於 2008-9-23 02:50 AM 發表
3)佢地唔係主動去"雷曼"間公司投資,而係銀行做定期,但o的錢 ...

忽然諗起政府叫d o靚仔唔好賣老翻個廣告
唔關我架,我咩都唔知呀, 我今年未夠十八歲, 佢地話冇事架
咁你都信!!?

我的studio
脹爆Studio
頂部
Eric仔
上尉
模型要砌至好買

UID 30657
精華 0
積分 6
帖子 1289
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #10 jacky398 的帖子

唔好無一句"投資就係有風險"就大晒阿,一間百幾年全美四大既公司,無聲無息o甘就破產,行頭間又無乜風吹草動
家下真係唔使管o架,雷曼知自己唔掂仲係市場吸緊水阿

頂部
Eric仔
上尉
模型要砌至好買

UID 30657
精華 0
積分 6
帖子 1289
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #15 chris11164 的帖子

你都未清楚件乜事
用個簡單比喻同你交代件事
你去香港HMV買港版步姐CD,佢sales建議你買日版(傭金高),都係CD但聲仲靚o的
你聽個sales講買o在,但隻CD係HDCD,你屋企部CD機又play唔到,
剛巧步姐間唱片公司無聲無息接o在,HMV 又唔比你換番港版,你乜聽唔到囉

頂部
redmond
上等兵

UID 6359
精華 0
積分 1
帖子 282
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-12
狀態 離線
其實一路都唔係好知件事係點喎
但有幾點
sale 債券的銀行職員知雷曼會破產???我諗佢地唔會知掛
雷曼明知自己唔點仲係市場吸水???比著你開間公司財政唔掂都會吸水救亡...又唔可以怪人...只係救唔到
d sales 話債券好過做定期....事實上真係ga 喎...只不過雷曼爆左煲
如果做定期...果間銀行破產..你都唔會拎得番所有錢la...

雖然係好慘....但係都無辦法

頂部
小公主
少校
Dancing Queen

大毒梟勳章   齊齊砌搞手章   熱讚榜勳章  
UID 1846
精華 11
積分 70
帖子 2972
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
買六合彩果陣果位售票員只祝我好運,但唔講可能連$20都收唔返,咁唔通又去告馬會!?

如意不足以狂喜,失意不足以為悲,乃自由之路也。
頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線
回復 #17 fansreal 的帖子

但問題係..... 賣方唔知買方有冇HDCD的播放機.......

但我讀書時, 老師成日講, 回報高, 風險必定高, 係金科玉律

0 風險, 我一定唔信

唔記得邊出電視劇, 有句說話 "No pay, No gain", 腳踏實地, 最多用5元買個六合彩就算....

頂部