回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 點解我覺得香港文化好似比大陸人溝淡
JR800
軍曹

UID 3531
精華 0
積分 5
帖子 350
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-19
狀態 離線
其實都有感以發, 眼見內地城市不斷地更新改建, 大陸開始有錢。 雖然可能大家說話要超越香港重有一定距離。
但這距離越來越小, 香港領先既日子仲有幾耐。

說一個例子, 雖然離提。
本人又細個開始已經係火車迷, 以前大陸只有西瓜綠皮又爛又破,我都唔會睇一眼。  2004開始大陸引進crh有我最愛既子彈火車
當時覺得大陸國產的不出大意外, 可以好好地開十年八年已經好好。 過左幾年話升級去到350 我已經覺得係唔可能, 到了今日380級別都出黎,仲破左世界記錄, 一切都好似發梦.
2004年德,日, 法,加 4國賣crh例車同技術比中國, 邊有想到中國可以係短短幾年就可以山塞出黎。 山塞crh仲要自己本國好,比自己快,比自己平。 現在中國高鐵已經談出口,開始打老外飯碗, 幾年前邊有人想到。

可能自己大開始大了, 離開香港這幾年, 交了好多唔同地方既朋友, 睇黎多左。 睇到內地進步不是一般的快, 只係擔心香港既未來,

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線
回復 #29 JR800 的帖子

中國人, 印度人, 以色列人 是世國上最聰明的三種人

可惜, 中國人內鬥
印度人自私
以色列人小家

一個國家要強, 人既質素非常重要, 國家既制度更加要配合
可惜中國仍然距離呢種狀態很遠
更可皆既係, 香港永遠都要依附中國既制度, 永不超生

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線
回復 #18 JR800 的帖子

我都係你同鄉, 就好似你咁講, D"九龍人" 、"港島人" 連天水圍都歧視, 你就更加應該愛天水圍, 話俾個D連天水圍都唔知係邊既井底之蛙知, 天水圍係香港既一個新市鎮, 所有人都係從其他地方移民去架啦!

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-7
狀態 離線
發表於 2010-12-14 12:01 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談
有錢仲落尼香港咩 係都海外啦
而且又係浸食本港人既福利
就好似拎綜援為例
e樣原以係幫助社會基層
但比d大陸人濫用曬
你可能會諗今日落到尼都要等幾年 不過唔洗驚仲有關愛基金
始終都係一班浸食福利0貢獻既蝗蟲

另一方面
我就唔反對中國d經濟而方面 事實係唔差
但有d人(多數本港瓜)話應該同美金脫勾再同RMB掛勾<---咁同蝗蟲有咩分別 輸打贏要

頂部
carl
平民

UID 15878
精華 0
積分 0
帖子 6
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-26
狀態 離線
廣州人表示:香港人一定要頂住,保護好本地文化,唔好變成第貳個廣州

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
回復 #24 ↗城☆ 的帖子

點都有d英文唔叻, 有d錢在香港買千零萬樓的民企/ 國企老闆.
反正d錢在股票金融市場 賺左快錢, 佢地又知上海北京d屋價更不合理

李寧 點都唔俾買洪都拉斯護照啩, 咪投資買香港身份

fw
 買湯加護照的也不少。有些人買了湯加護照,以為進出香港、進出英聯邦國家很方便。但是,真正用過一兩次以後,就知道上當了。拿湯加護照去哪裡都有問題,因為如果你不會說英語,長的又是亞洲人的臉,怎麼可能在湯加土生土長?人家憑懷疑就可以拒絕你入境。我估計,買來的湯加護照,百分之九十幾都成了一堆爛紙,幾萬美元就白白泡湯了。這明明是一個陷阱,可是,當時卻有上萬人買了護照,實在很奇怪。據我所知,買外國護照還有幾個大腕。一個當時被稱為中國房地產界「大哥大」的,在海南搞一個大項目,最後全都陷進去了。還有一個號稱「上海鋼鐵大王」,用金字塔形的辦法套銀行的錢,套了六七個億,有一天就突然消失了。中國警方追了他好幾年,最終從中美洲把他弄回來了。

頂部
zippy
軍曹

UID 7551
精華 0
積分 12
帖子 367
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ↗城☆ 於 2010-12-12 01:23 AM 發表
老實講我越大越對大陸人反感
成日落尼HK生仔 而d仔又學大陸唔好既野
feel到不出5年香港變到同大陸一樣
甚至要講大陸話

簡單d:被同化

小弟去過外國生活,
d鬼佬咪就係咁睇香港移民羅!!
所以多多少少 知道唔好咁簡單睇野,
只要明白內地同胞不是對香港帶來威脅,
放低恐慌心理,
自然 也會放低偏見.

內地人"成日落尼HK生仔"?

男在香港搵唔到港女結婚 (都唔知邊邊有問題, anyway ...) ,
返內地娶老婆, 個細路其實是半個港人, so 甚麼叫"成日落尼HK生仔"?
而且港人老豆個仔公立醫院出世要俾全費,冇人欠你香港喎.
香港醫療唔係什麼什麼6大產業之一咩? 生仔連衛生風險都冇, 做乜唔把握商機先.

好勒,另一方面 又話香港人口老化嚴重,
出生率低將來社會養老壓力大,
日本有版睇, 大家見
內地人子女又好, 港人內地所生子女又好,
既然落到黎香港接受教育,已經是自己人,
香港未來靠佢地, 即自己人同一條船,
敵意太大只有內耗 冇好處

有人話 "內地人落黎香港羅綜援",
其實呢樣野冇事實根據,
正所謂有色眼鏡是也.

更何況福利派左出去,
得個兩三千, 唔知夠食定夠住, so一定會洗晒
讀過中4經濟都知, 舊錢 最終會回流入經濟體系, 倍數地增長添

"大陸唔好既野", "大陸溝淡香港文化"?
唔知大家覺唔覺香港文化本身也走向極端,

香港生仔要 良晨吉日, 私家醫院, 有理冇你 一定是開刀!!
全世界都唔係 咁, 香港畸型獨有文化.

父母同子女用非母語溝通 (i.e.英文),
世上除了唔知自己民族身份既 新架波 之外,
都唔知仲有邊度會係咁唔合乎天然,
香港竟然偏偏呢樣野走學 新架波.

香港人民族意識低,
還超級like日本文化,
有d 人甚至歷史與事實完全忘記, 黑白不分/不理會

所以咪以為香港原本好既野被溝淡,
內地同胞對香港文化有正面影響都唔定,
正面睇香港 可以吸收內地既 好處收為己用

至於排隊個d,
香港六七十年代一樣冇排隊啦,
香港學排隊都用左十幾年!!
內地同胞唔識姐,
不過睇黎 內地同胞 好接受排隊文化 , 學得好快喎
so咪當香港是這方面既領先城市o羅,
有責任在這方面作領導使國家走向公共文明,
而不是每天長唉短嘆

太過回憶過去, 對未來卻等運到, 只怕被內地追過了都不知覺

go go go !!
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
講真,過去果二三十年,香港因爲自己的地理位置同中國的未開放,的確有好多好處,
而且亦造就左一批唔肯讀書但肯做都搵到錢的香港人,過去20年日日係羅湖過關見到一斑去玩的香港人,當年仲有好多女係關口接送“老公”們。
但一個金融風暴就瓜嗮,03-04年後叫做開始恢復,05-06開始又輪到國内富有起來了,香港人當年的優勢已不再明顯了,
國内包二奶的相信也減少了七七八八。

我身邊有些朋友就係果段時間風流快活過,而加運輸生意幾乎無得搞,打番份工得幾千蚊。
究竟係我地認爲的“國内的低水平”來溝淡了香港人,還是香港人自己因爲過去多年來不思進取,被人家追趕過頭,而眼紅呢?
呢個問題,我相信大家要自己檢討下,人地有幾大本事可以“溝淡你”,定係自己自滿而自甘墮落呢?

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
又要賺大陸人錢, 娶大陸老婆, 食北姑雞, 上大陸享受消費, 玩大陸 Cast 平首辦, 買 Made in China 平貨, 著數攞盡但又唔想俾人地文化溝淡... 出得黎行, 遲早要還 ar~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-12-15 04:43 PM 發表
又要賺大陸人錢, 娶大陸老婆, 食北姑雞, 上大陸享受消費, 玩大陸 Cast 平首辦, 買 Made in China 平貨, 著數攞盡但又唔想俾人地文化溝淡... 出得黎行, 遲早要還 ar~

經濟還經濟, 文化還文化. 美國歐洲都用緊平價大陸貨. 但就冇大陸文化既"沖擊"..

公德心, 排隊, 道德標準呢d 就同錢, 著數冇關既文化差距.

唔通賺人錢就要跟人地一齊墮落咩.

路過既厚多士
頂部