回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 維園 阿哥消失了.
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
維園 阿哥消失了.

(商台)2010年12月17日 星期五 19:47
消息說,有維園    阿哥之稱的社民連成員任亮憲被警方拘捕,警察公共關係科回應本台查詢時說,前日在西區拘捕一名三十一歲男子,涉嫌較早前在沙田    非禮及強姦一名二十九歲女子,現已獲准保釋候查,案件暫列非禮及強姦案處理,由重案組跟進調查。

有排都唔駛見到佢出現維園啦

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
狀態 離線
明日就有城市論壇, 真係要睇下佢出唔出現.
如果佢出現的話, 今次個鏡頭可能成日影住佢仲多過個主持.

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日城市論壇都仲見到佢喎, 不過唔係佢真係攪過人的話,
差佬又點入到佢丫, 都係私生活唔檢點先可以俾人有機可乘.
咁由此可知佢的政治智慧有幾多? 做得名人就要小心自己的私生活啦.

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 維多克 於 2010-12-19 11:28 AM 發表
廢話!

唔好只係識話共產黨
E家老美都係玩呢招!

應該係邊一個國家都會係咁, 只不過係可以有幾大的容忍.
的確中國係幾小器下, 乜都要驚餐死, 係咁而講兩下就又拉又鎖.
一d大國之風都無.

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
狀態 離線
真係好矛盾, 一方面要言論自由, 要有思想的自由, 要有新聞自由.
但另一方面, 當唔合嘴形的, 唔好信傳媒, 唔好討論, 唔好攪到公審咁,
會影響司法公正為由而禁止他人的討論或影響他人的思想自由.
咁我呢d小市民可以點? 是否要d知內情的人出聲後先可以開始思考?
又或是否要先看看是否民主人士, 然後才選擇相信那一些報導或
以陰謀論完全否決其報導? 不論那一間傳媒說到底都是一盤生意,
或多或少總有一點嘩眾取寵以增加銷量, 但總會有一定的事實.
而事實是任先生的確是有攪過人, 而當事人報警任先生老強佢.
不論其最終任先生是否有強姦, 但也足証其生活淫亂, 不作自掣.
作為一個公眾人物(他經常出席城市論壇都係想咁啫), 應知其後果.

故事:
某女子覺得X先生有遠大的抱負, 為民主出力,那怕中共壓迫.
是一等一的好人, 在一個不覺的情況下被X先生在胸部抓了一把,
但初時女事主覺得只是"唔覺意"不了了之, 但X先生就以為女事主對他有意,
然後女事主若無其事再相約X先生, X先生以為可以有進一步的發展,
但當女事主拒絕以為只是女性的矜持, 一於少理, 完事後女事主不甘受辱,
回想過去才知早前是其有心胸襲, 報警求助.
故事一則, 如有類同, 實屬不幸.

大家都係睇報導, 除非有人識得當事人, 否則又可以知幾多?
如為其解說不如不說, 所謂越描越黑. 沉默是金也好, 清者先清也好.
不要再把自己的主觀意願強加別人身上, 這樣的話同中共有何分別.

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
狀態 離線
1. 如果你有機會可以影響司法獨立既的話, 就請你唔好再出聲or出post咁樣以經唔中立(我唔知你點解可以影響到).
2. 你都知咁多及已經早下定論, 何必想知d人有咩backup info做咁既結論? 你想笑我們無知? 定以示你高人一等?
3. 你都話唔敢講知道全部, 咁同一般人有何分別? 都係早下定論 (都係只知一部份)?
4. 可能我是一個較為保守的人, 男女之間的感情未去到一定的穩定情況(如已拍拖一段時間)就上床, 如一夜情等, 我都會視為淫亂.
5. 小朋友都知, 人地攪你要大叫唔好, 如果男的唔想, 又點可以?
6. 係個女的話你知定係個男的話你知, 係個女仔對佢有意在先? 口供?
7. 對唔住, 呢一個完完全全係我自己老作的故事, 唔係quote的, 並無斷章取義, 只以一般人的思維而作, 小弟無咁多時間去做神探.
8. 真係唔明最你想寫乜? 係社記高層知道有事, 要d女仔報案, 定係乜? 要知報案係要有一定的証據, 如果係無件咁的事就要有刑責.
咁你想話d乜, 佢又係俾人屈?
9. 不論是否男女朋友只要有一方清晰表示唔願意的話, 而另一方仲要o黎的話已可告佢非禮或強姦. 呢d事真係要佢地先知,
唔好以為自己已知全部, 可能連當事人都以為係半推半就咁就瀨o左嘢.

最後都係個句, 如果你係法官就已經唔適合呢一單案, 如果係差人的話你已經唔適合做差人, 如果你係可以影響司法獨立的話,
就請你離開, 因為咁會影響你的獨立性, 對雙方並不公平, 而我地呢d一般市民可以繼續以個人智慧去評定是怎麼一回事, 包括道德在內,
而一般人討論的結果是不會影響到香港司法獨立性的, 法官都可能話一句: "你係老幾? 你條蛋散就可以影響到我?"

頂部