回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 政府請告訴我們這些80,90後如何在現今社會生存?
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-23
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-30 10:08 PM 發表

有時都幾矛盾,對於社會運動,無疑80-90後最熱心,更對社會不公感同身受,或真的身受其害;但有時他們當中部份人,又太急進或短視;而像我輩般上晒岸的,或因只求安定,或因雄心不再,但卻不應落井下石,縱 ...

你係製作模型定係謀殺模型~~~~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-30 07:56 PM 發表

有時都幾矛盾,對於社會運動,無疑80-90後最熱心,更對社會不公感同身受,或真的身受其害;但有時他們當中部份人,又太急進或短視;而像我輩般上晒岸的,或因只求安定,或因雄心不再,但卻不應落井下石,縱 ...

can't agree more!!!!!

路過既厚多士
頂部
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-30 10:08 PM 發表

興幸自己是70頭,拉車尾有機會生活在美好穩定增長年代的香港得到最好的資源,有機會上岸或有穩定生活,80-90的,單單被教育都已玩死了,真係比較難生活.

無奈又見到好多50或以前的,在一波一波的經濟問題及其在知識形社會中被拋棄落後.

有經濟就無需民主?要政府主動做事去幫人?要主事官員不再官商勾結?要社會公平無特權?有民主才有公平的社會?真係太多問題唔知道,究竟香港應該點做.

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:

好同意以上幾位師兄講返幾句公道說話

太多係社會上有話語權既人標籤左d 80後90後
係港孩 無用 剩係識鬧 膚淺 唔肯涯

而無反思下香港呢個社會or大部份資本主義社會發生緊咩事
社會在變 時代在進步 但佢地就仲係用緊自己時代果套去judge人

前排上過有關slow learner既training
聽左句幾好但"政治不正確"既說話 意思大約是...

有個老師係咁用同一套方式教個細路
但個細路學極都學唔識 而個老師就繼續堅持咁教
who is the slow learner?

頂部
tsz1117hk
上等兵
骰。魔

UID 13485
精華 0
積分 10
帖子 215
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-26
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-12-31 12:00 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tsz1117hk 為MSN好友 通過MSN和 tsz1117hk 交談

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-12-31 01:05 AM 發表

好同意以上幾位師兄講返幾句公道說話

太多係社會上有話語權既人標籤左d 80後90後
係港孩 無用 剩係識鬧 膚淺 唔肯涯

而無反思下香港呢個社會or大部份資本主義社會發生緊咩事
社會在變 時代在進步  ...

港孩又何常唔係一個標籤??
香港咁多人口, 一樣米養百樣人, 總有人d人係so call "害群之馬", 不之所謂ge人
問題係其他人點睇
睇得通, 咪知果 D人唔等於全部人
睇唔通?? 尤其係正正常常ge無人知, 出咩事ge就上哂新聞, 久而久之就好似所有果個年代ge人都係衰人, 三人成虎也
邊個夠膽講所有有關家長都要求政府派包機??可能其實只係一兩個家庭呢??
總之...做人真係唔容易~_~

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-12-31 01:05 AM 發表

前排上過有關slow learner既training
聽左句幾好但"政治不正確"既說話 意思大約是...

有時要睇下在什麼情況之下, 如果是在一群小朋友,
只有一兩個不明白的話, 這可能只是這幾個有問題,
要特別的照顧, 但不應只為這幾個小朋友而另到大多數人受影響.
當然成班都唔明的話就真係要想一想是否應改一改教學方法,
如果是一對一的話, 可以說是這個教師不適合這小朋友,
那轉過另一個吧. 有許多時不會只是單一方面出問題,
而是雙方都有一定程度上的責任, 但現在就不論怎樣都好,
問題一定是對方出的錯誤. 並沒有真正反思是那裡出問題.
自己有沒有可改善的地方, 大人如是小孩看到就會習以為常,
把所有問題的責任也這樣推向別人.
有時在想是我們去改變這世界, 還是世界改變了我們?
但有一樣是肯定的, 不論怎樣也好要自強不息,
可以應付任何困難.

頂部
erick
少尉

UID 9559
精華 0
積分 6
帖子 625
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-30
狀態 離線

QUOTE:

可以係個老師有錯, 但係都可以係個小朋友太蠢唔明/自以為事唔肯用心聽老師講解.

Mon to Fri, 9am to 6pm

我要俾多D心機砌模型!!
頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fockelo 於 2010-12-31 11:21 AM 發表

有時要睇下在什麼情況之下, 如果是在一群小朋友,
只有一兩個不明白的話, 這可能只是這幾個有問題,
要特別的照顧, 但不應只為這幾個小朋友而另到大多數人受影響.
當然成班都唔明的話就真係要想一想是否應 ...

以前讀T.I.真有這樣的一個阿Sir,教Microprocessor的,他教書是2-bit的,不斷的(得/唔得)般問?全班同學對他的Machine code教學法,無一明白的。但後來看"Matrix",才明白他教乜東東!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-30 07:56 PM 發表

同意師兄的意見,其實對於爭取公義的行動,無論是年青人或者是老鬼推動的,我都擧腳贊成!投票也投給這些肯做野為民生的政黨,也捐過款給他們。
正如前段時間,80後爭取反高鉄我是支持的,好多80後做的社會運動都很有意義。

但對於樓主寫的標題“請政府告訴80、90后如何生存?”這樣的議題,我就有保留啦,
點解自己如何生存都要問人呢?不是每個人與生俱來就有掙扎求存的能力嗎?問呢個廢政府有屁用?問阿爸阿媽好過啦!

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erick 於 2010-12-31 11:37 AM 發表

可以係個老師有錯, 但係都可以係個小朋友太蠢唔明/自以為事唔肯用心聽老師講解.

係呀~ 所以我都係話緊d講到好似80後就係錯既人組

睇野唔好咁one way同時 都要各自反省下
邊有話邊一邊錯得灑先得架 好多時係互動既

不過以現時香港既情況來睇
我比較傾向認為政府向大財團傾斜先搞左咁多野出來
所以我個人比較支持80後運動多d而唔係政府

by the way 回應之前有師兄問香港d官既仔女有幾多係香港讀
我可以答你超過9成係外國讀 但佢地(尤其d教育官)就係咁sell新高中好
有時真係懷疑佢地係咪精神分裂

頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2010-12-31 01:24 PM 發表

同意師兄的意見,其實對於爭取公義的行動,無論是年青人或者是老鬼推動的,我都擧腳贊成!投票也投給這些肯做野為民生的政黨,也捐過款給他們。
正如前段時間,80後爭取反高鉄我是支持的,好多8 ...

如果將發問看成揭露現實及政策的扭曲又如何呢?有時發問未必等於只要求而不付出的!
至於我們一羣60-70後的一代,當然付出努力是成功的一個很重要的因素,但對於我自己而言,自問幸運也佔很大部份。
就小弟現況來比較,現在做一份Part-Time,每星期工作2~3日,而薪金卻比很多做Full Time清潔或保安的高很多倍,從對社會的貢獻看,我不敢說我比他們高,從付出及勞力看,我絕對比不上他們;從此反思,我深深體會『快跑的未必能贏,力戰的未必得勝,...成功的是在乎當時的機會』。
而話分兩頭,唔跑的當然冇機會贏啦!

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-31 12:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-31 12:22 PM 發表

如果將發問看成揭露現實及政策的扭曲又如何呢?有時發問未必等於只要求而不付出的!
至於我們一羣60-70後的一代,當然付出努力是成功的一個很重要的因素,但對於我自己而言,自問幸運也佔很大 ...

頂部