回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 政府請告訴我們這些80,90後如何在現今社會生存?
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-27 09:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
政府請告訴我們這些80,90後如何在現今社會生存?

年青人 : 我要買樓 !
政府: 「新一代太急進買樓,不應以買樓為人生目標」
年青人 : 我要公屋 !
政府 : 「有能力的大學生或年輕人不應霸佔公屋或以申請公屋為人生目標」
年青人 : 我要居屋 !
政府 : 「居屋的歷史任務已經完成」
年青人 : 我要夾屋 !
政府 : 「夾屋破壞房地產市場供求」
年青人 : 我要打份好工 !
政府 : 「年青人不要心頭太高, 要捱得苦, 累積經驗最重要」
年青人 : 我要創業 !
政府: 「年青人不要好高騖遠, 要腳踏實地」
年青人 : 咁我做小販算 ...
政府: 「香港市容整潔很重要, 不準做小販」
年青人 : 咁我去掃街囉 ...
政府: 「年青人不求上進, 毫無理想」

年青人 : 我去死算啦咁!!!!!
政府:「骨灰龕位 供不應求」

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-27 10:02 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 tsz1117hk 於 2010-12-27 09:40 PM 發表
政府已經成為左香港人第一投訴對象
無錯, 政府做左好多錯野
但係唔等於所有錯野都係政府搞出黎架嘛....

一唔满意就政府乜政府物
淨係怨天尤人, 咁自己又做過d乜呢...??

得你自己對號入座.......第一.邊隻字係用黎怨天怨政府? 我就當段野係新聞回顧咁睇,只係你睇到d對話係負面炸wo,
第二.雖然成段野copy自uwants,但我記得d對話 只係來自舊年政府宣傳叫市民俾意見,年青人講左自己想法,跟住又有政客回應而已
第三.80,90後都有好多努力上進,勤奮工作ga人.......就算佢地出黎俾意見.....作為批評ga你都係可以講句"淨係怨天尤人, 你自己又做過d乜??"
所以佢地ga訴求係咪完全廢話呢?我唔認為係囉

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-27 11:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 tsz1117hk 於 2010-12-27 11:36 PM 發表

就算係新聞回顧就唔可以睇到負面野, 有d怪

你話我對號入座, 可能你都講得岩架
的確一睇以上對話, 點睇都係諷刺政府, 得個卸同無能
但同時我即刻諗起d人淨係識靠政府, 想政府做d野黎幫佢
其實 ...

你明我意思就好了.....我都費事再回其他人la~
有d人一見"80","90"哩兩個number就要開destroy mode狂插...真係無事生非.....

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-28 02:00 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 tsz1117hk 於 2010-12-28 11:01 AM 發表

其實無論插人, 或者80,90入都係一樣, 各有兩類人

被插ge 80,90, 入面有d真係淨係識怨人, 自己毫無建設; 但係都有人唔係架嘛
唔係ge人, 知道自己有咩應該做, 所以聲總比班淨係怨人ge人細
結果就係班" ...

有人以為"我要買樓"等於唔駛錢有屋,真係莫明奇妙.....
30歲想買樓ga年青人唔識提問有咩政策幫助置業或壓抑樓價,我相信係佢地問得唔好
但係舊年曾生ga回應都認真離譜,話樓價點升都唔緊要,
最近終於出招打壓樓市,咁年青人講ga買樓問題係咪存在呢?
定係佢地全心拎著數?唔肯捱呢?

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-28 02:37 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-12-28 02:27 PM 發表
d上左位出來插返80,90後既人既邏輯真係唔知好嬲定好笑......

"當年我地都仆過街架 所以你地去仆街啦 咁就fair啦"
"幫年我地都無人幫架 所以唔好止意我會幫你!"
"係嚕 仆街都係為你好jar"  

似係黃子華fans bo~
不過你d字眼過左火~可能到你老左都會教精返d"10""20"後ga年青人呢~
今日留一線,日後好相見

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-31 12:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2010-12-31 12:22 PM 發表

如果將發問看成揭露現實及政策的扭曲又如何呢?有時發問未必等於只要求而不付出的!
至於我們一羣60-70後的一代,當然付出努力是成功的一個很重要的因素,但對於我自己而言,自問幸運也佔很大 ...

頂部