回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] Alpine 1/35 series
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2009-7-12 11:04 AM 發表
講開Alpine, 琴日去老環買左幾個現役, 有85%off

E?
老環又加左價喎~~~ 加完先折既

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2009-7-12 11:04 AM 發表
講開Alpine, 琴日去老環買左幾個現役, 有85%off

好貴, 不過唔緊要, 照追數!
師兄請快手加入油alpine...

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-11 01:45 PM 發表

老闆們,我都係襯自己視力重未衰退,先油返細D比例,到再老D可能只可以油1/10 BUST了.

見到你油咁到, 我又痴起條根油底再油過

自我封閉期...
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線
哈sir,洗完再開工未呀?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-12 11:59 PM 發表

等你solo..
出左DQ9,  除DQ9外, 所以活動暫停..

自我封閉期...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-12 11:59 PM 發表

試左一次 ....
大仙大仙, d show根點攪架?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-13 08:37 AM 發表

試左一次 ....
大仙大仙, d show根點攪架?

Um...........so far我都只係用緊同一支#000,所以鬚根都只係點上去咁簡單.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-13 09:04 AM 發表

Um...........so far我都只係用緊同一支#000,所以鬚根都只係點上去咁簡單.

icic....再試再試~

btw, 你果隻兵仔眼位係咪大過我果隻?(我未買到你地呢對呀重)
我果隻畫眼只可以「放」到(眼白),(眼珠)同(反光點)...放唔到iris......
所以想知係咪空間細d.....(冇理由畫唔到既 )

JOEYKO.com
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-13 09:53 AM 發表

icic....再試再試~

btw, 你果隻兵仔眼位係咪大過我果隻?(我未買到你地呢對呀重)
我果隻畫眼只可以「放」到(眼白),(眼珠)同(反光點)...放唔到iris......
所以想知係咪空間細d. ...

放心,你砌果隻我都幫人砌過,一定畫到眼仔,
點反光畫眼珠我都係以前睇本地模型書抄溫生架啫,
得閒上去精藝睇多D佢既作品,或多或少都會有所領悟.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-13 10:58 AM 發表

放心,你砌果隻我都幫人砌過,一定畫到眼仔,
點反光畫眼珠我都係以前睇本地模型書抄溫生架啫,
得閒上去精藝睇多D佢既作品,或多或少都會有所領悟.

咁我即係要洗油再來過喇.....

JOEYKO.com
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-13 01:17 PM 發表

Hahahaa...我total洗左八次啦...
本來油完自己覺得幾滿意, 點知睇完仙人既wip
而家連拿起支筆自信都無...

自我封閉期...
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-7-13 01:17 PM 發表

Um.........我覺得有時又唔可以一步登天既,連有lea個心態都唔應該law,
其實洗完再油,我唔覺得一定即時做到好成績,玩模型,同比模型玩就係lea個分別,
心態最重要係[活在當夏],今天畫唔到有乜緊要呢?當自己再有所領悟時,一定會比以前更近目標,
最緊要係有冇心去達標law.

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-13 15:40 發表

Um.........我覺得有時又唔可以一步登天既,連有lea個心態都唔應該law,
其實洗完再油,我唔覺得一定即時做到好成績,玩模型,同比模型玩就係lea個分別,
心態最重要係[活在當夏],今天畫唔到有乜緊 ...

Golden rule!!!!

齋買唔砌。。
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-7-13 03:40 PM 發表

心態最重要係[活在當夏],今天畫唔到有乜緊 ...

其實我玩模型個心成日都stay係「好奇」同「好想試下」既status...
以前係有咩砌咩, 飯飯都試下, 但到左某d 位, 的確係需要停留係度苦練一輪先會有所得著....
近年係每個地方都總有d 野想再深入d 學下, 但就時間所限.....
所以個人成日都好急住試呢試路......見show根又試下, 見眼珠仔又試下.....見駁電線又試下, 見插插show又試下........
不過我知自己最大問題係冇時定....而且太多心....

JOEYKO.com
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
a bit update, 小弟暫時停止模型活動。
發張遺照呃下post....(相偏紅很多)

遲下再投入模型時, 會加最深位/ high light & "so"根

各位油兵大師, 你們進度又如何??

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

自我封閉期...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

JOEYKO.com
頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
狀態 離線
Pretty good!!!   Did you use some kind of yellow for highlighting?!

齋買唔砌。。
頂部
雲谷
上校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 25361
精華 4
積分 61
帖子 4391
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-21
來自 酒鬼之家
狀態 離線
就咁半成品用色已經好靚

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 victorcw 於 2009-8-16 11:14 PM 發表
Pretty good!!!   Did you use some kind of yellow for highlighting?!

my normal formula....
AC-1 + little AC-21 for base color
Base color + AC-21 + AC-48 for shadow
Base color + AC-1 + AC-9 for highlight

JOEYKO.com
頂部
毛毛68
中佐
新手A

熱誠勳章  
UID 20865
精華 5
積分 31
帖子 8631
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 香港,大陸兩邊走
狀態 離線
好正喎 快d搞掂佢

女人的衣櫃永遠少一件衣服!!!
我們的貨架永遠少一盒模型!!!
頂部