回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] NSX-R 26-03-09 開左波!
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
NSX-R 26-03-09 開左波!

表面證供, 係ok喎...佢地兩個殼沙板位, 長度, 闊度都非常夾, 假裝後內龍dashboard同個殼又冇漏口, 似乎有D希望二合一! 不過富記D軨...完全做唔到TypeR軨果種霸氣, 又唔係頭窄尾闊...睇黎都係要另外搵條星星軨...

不過短期內不會動工....只是開開盒過下引...

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
請問是那一套BBS? 有相嗎? 參考下都好!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
KiD, thanks! 我都係咁諗, 唔係硬頂S2000果套就係GT2果套....不過覺得咁買法唔係好掂...咁部S2000/GT2冇左軨點算呢? 如果7折有人要就唔同!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
下? 咁我聽日做野!!! Thanks a lot!!!!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
ee? check 緊website...星星架S2000好似係前期, 行16"軨嗎? 咁如果兩套軨一套呔咁賣, set無限軨都係16"

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最後都係買左架S2000, 因為都鍾意, 可以切埋佢 (忽然間10日內由冇Honda變成有3架.... )

首先, 1:24既世界真係好超現實, 16"軨可以大過17", 225呔可以闊過225....err.....去片:

螢光幕左攻右: 16"Tami 17"Fuji 18"Fuji 18"Tami

再黎: 18, 18, 17, 16....

有軨, 試下組裝下先:

Fujimi....個bumper同body唔夾...睇黎汁餐死!
另外, 完來Tamiya個底盤沙板係"姐"唔哂Fujimi個殼 (沙板有gap, 穿bun) ...其實唔汁都唔係好覺...睇睇點先...車身高度諗緊...原裝車也是差不多這樣吧!?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
來喇來喇~~ 但唔好咁高"此歹", 因難度好高~~

old man and slow hand....
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
哦, 只係講緊富記條軨同真車軨既分別實在太大, 做唔到真車條type R軨既效果~ 果時富記D車真係同而家佢出D拉利有好大質素上既分別.

右邊第二條

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
而家係富記body+星星底/engine+mixed interior   我好似自殺緊~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamsaitat 於 2009-3-23 11:06 PM 發表

哈哈 十分膠!

咪係, 仲細過星星既16"....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-3-23 11:27 PM 發表
星星軨配星星底 ???

係呀, prodrive 18"

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好...交代下呢壇野我攪左D乜先....

cut左fujimi個好假既radiator見番個lone差不多係指定動作...

尾下低都有"實心"網, 開埋佢

頭燈冇透明魚眼鏡跟, 開左個lone然後加番4隻透明件

車底NSX-R個頭有改良, cut左fujimi個底植入tamiya車底(尚在修正中)

overall全車件與件都有D高低位要執....never-ending.....

而家暫時個樣:

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Update:

前面塊野之前話用Fujimi, 但後來發覺有高低位唔夾問題, 導致合埋個body之後露底....冇計, 用膠板自制, 順便加D "kick"位...

右手面好似爭D, 事後發覺個底盤埃埋了畫面既右手面, 遲D搵野頂一頂應該ok.

個門位頂到少少個body, 所以之前底盤有少少露, 而家削平後已解決了95%

後面裝左尾鼓後會看不到個kick位, yeah!

看看尾喉的位置, 段估已經較arm左body與底盤的高低, 好fit!

RHS, fit!

LHS, 正如之前講過, 底盤埃埋了右手面, 所以又頂bumper又露底, 下次移正車頭問題應可解決!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
做左D D副計, 因副計其實未度位, 快D攪掂engine同個底盤先可繼續...

呢度或許補補筆地掃平佢加塊倉底炭千水貼算...

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  死, 比你liu番個post出黎tim....

講笑, 我仲整緊個底盤, 個殼仲諗緊....我會work hard!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Raybirg 兄, 你呢副應該唔係NA2 type R既engine, 因NA2應該是紅頂. 但幅圖好有抄巧價值!! Thanks!!

星星個body....hmm...連所有wing, mirror, 透明件$25賣番出去有冇人要呢?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

我會post下D進度相補鑊架喇!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我呢....諗住試下噴solid white, 然後飛一至兩浸pearl clear, 再用B513做外層光油....我估咁做可以比直噴pearl white白雪雪少少, 唔知行唔行得通呢?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
講開又講, 我都見土屋架NSX-R黃黃地, 以為係pearl white哂黃左~ haha

咁我點先可以做到champ white較果呢? 我部Fiat 500F係用星星racing white, 不過好似黃得滯!?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最衰我未用得噴筆啦, 其實唔係錢既問題, 係地方問題呢....我既工場唔係我屋企, 有D kick手

好, update下先!

test fit過, 發覺4個look拋哂出黎, 成2mm, 好辛苦修修改改, 總算迫番入去, 驗車緊緊合格!

個底做舊化....變左"老化"...要再洗洗佢:

真野:

testfit:

真野:

其實我仲有三架整緊....諗住好易食, 點知除左fiat500F可直砌外(其實有野不過我冇汁), 全部都要修正, 睇黎架MSX-R又要放埋一邊, KO左架500F同Ztune先:

頂部