回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 冷門模型油
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-7 08:53 AM 發表

根據Wikipedia

White spirit 係由 Aliphatic/Alicyclic hydrocarbon 組成,呢一類化學品通常係用黎做燃料用
例如煤氣同埋火水,或者用黎做潤滑油,毒性低,就算直接接觸/飲落肚,都係小問題
(我估最多 ...

提起"白電油", 因為一次小意外令我的中文名太廣泛. 鴨記的火機油又叫白電油, 五金的一支支顏色野又叫白電油, 直至去到化工鋪, 老世問左我好多details先找一支合適的"白電油".

如果用英文名可以分仔細少少:
佢可以叫 light fluid (火機油, e.g zippo/ Ronson, 唔知大家是不是用這個?  ), 即 butane 或者 naphtha, 係兩種唔同的carbon compound.
而且又可以等於英文white gas , 根據wiki, "White gas should not be confused with white spirit, which is more akin to kerosene."
所以大家還是看看英文包裝成份較好.
毒性我唔熟, 不過大家可以上wiki望下. 依我所知, naphtha就: "Forms of naphtha may be carcinogenic, and frequently products sold as naphtha contain some impurities which may also have harmful properties of their own" (wiki)
所以唔建議大家下下空手入白刃.

至於thinner中的其中一種, Toluene, 我想現在應沒有人生產, 因為高毒性而好早禁用了, 情況同lead pain一樣.
不過我有少少擔心會不會是xylene的東西代用了.

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-31
狀態 離線
的確,外國仲有個叫法:mineral turpentine
其實都係white spirit........吹漲

一尐低味既white spirit 係將原本white spirit 既有害物過濾u
毒性再低尐,不過,有機化學物幾乎全部都係致癌
高純度既thinner, solvent, 盡量唔好直接接觸

硝基油由油去到thinner 成份一直都係個謎......

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-6-7 01:40 PM 發表

提起"白電油", 因為一次小意外令我的中文名太廣泛. 鴨記的火機油又叫白電油, 五金的一支支顏色野又叫白電油, 直至去到化工鋪, 老世問左我好多details先找一支合適的"白電油".

如果用英文名可以分仔細少 ...

1. 係 lighter fluid.
2. Butane 係液化壓縮氣體, 根本係"倒"唔到出來.
3. impurities 只係雜質, 都唔知有幾多 ppm, 咁都膽心一大餐既, 咁落雨都唔好出街, 因為雨水都係好污穢, 好多harmful impurities.
4. Toluene 依然係好common 既天拿水成分, 從來都冇"停產"過. common 到camel 既 3054都係有 toluene
望下 3054 張 msds >http://www.camelpaint.com.hk/hk/images/material_info/MS-E-3054.pdf ,
section ii: "The product contains toluene"
而所有有機化學物係油石油提煉後, 最先同最易得出既, 都係一d "短carbon chain" 既簡單chemical, 提煉石油中唔到你唔"生產".

基本上大部分既有機化學物都有某程度既"harmful", 就算酒精都係. 用得就自然有風險.

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-7 03:48 PM 發表
的確,外國仲有個叫法:mineral turpentine
其實都係white spirit........吹漲

一尐低味既white spirit 係將原本white spirit 既有害物過濾u
毒性再低尐,不過,有機化學物幾乎全部都係致癌
高純度既thin ...

硝基油由油去到thinner 成份一直都係個謎 >>> 不是... 只係日本既郡仕同gaia模型油係. 因為佢地唔打算外銷, 所以唔交出msds.

而其他牌子既lacquer 油/thinner, 有msds 就會睇到有乜成分. 最少會睇到你乜野類別同一定有列明有乜野係有害成分.

msds (material safety data sheet)係國際公認既. 基本上所有化學品都會有一張. 尤其係要出口既野, 因為對方國家要睇左先俾入口.

路過既厚多士
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-6-7 04:01 PM 發表

硝基油由油去到thinner 成份一直都係個謎 >>> 不是... 只係日本既郡仕同gaia模型油係. 因為佢地唔打算外銷, 所以唔交出msds.

而其他牌子既lacquer 油/thinner, 有msds 就會睇到有乜成分. 最少會睇到你乜 ...

我諗郡仕,gaia都有交msds畀佢地認為生意做得過的地區?! 起碼我地香港有得賣, 台灣有, 東南亞....好似星加坡都有它們的硝基油賣? 或者在歐美搵唔到合心水的partner? 總之不同公司做生意的取態好難估.

油漆的msds應該唔係乜野基密, 再拿AV為例, 它張所有系列旗下的24隻產品的msds全部以pdf files擺晒上網, 任睇唔嬲.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-7 04:51 PM 發表

我諗郡仕,gaia都有交msds畀佢地認為生意做得過的地區?! 起碼我地香港有得賣, 台灣有, 東南亞....好似星加坡都有它們的硝基油賣? 或者在歐美搵唔到合心水的partner? 總之不同公司做生意的取態好難估.
...

我估未必. 有得賣可能入口地區既法律未必有歐美咁跟得咁緊. 而冇總代理既, 就更加可以當係水貨入.

我以前係加拿大住時, 間唔中都會買到郡仕油性油的. 當然, 係果d舖自己走水貨啦.

另一樣係. 唔係人人都會聽過 msds 呢樣野. 唔係工作同讀相關既科, 普通人唔會識有msds 呢樣野啦.

路過既厚多士
頂部
tonyktng
中尉

UID 7849
精華 0
積分 3
帖子 926
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-30
來自 hk
狀態 離線
重有天拿水唔會放睡房 依家一切揮發液體 甚至噴罐膠水不地都唔會

試過一樽天拿水係唔知道情況下 個膠塞裂咗 有一日隱約聞到少少味 非常驚 從此呢的毒物不再入房 亦唔會係房上色

安全計 天拿水尤其tool cleaner最好另有氣密容器收藏 例如防潮箱之類 如有騎樓 包好放出去亦係唔錯措施

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-31
狀態 離線
如果好似外國D 平房咁有車房/是多房就仲好

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-6-7 05:49 PM 發表

我估未必. 有得賣可能入口地區既法律未必有歐美咁跟得咁緊. 而冇總代理既, 就更加可以當係水貨入.

我以前係加拿大住時, 間唔中都會買到郡仕油性油的. 當然, 係果d舖自己走水貨啦.

另一樣係. 唔 ...

我猜唔止msds, 會唔會因為都過唔到ASTM-D4236 的影響? 我唔覺GAI的油瓶上有寫過ASTM-D4236. (或者GSI只靠另一套日本的standard?)
星星 "水"油有ASTM-D4236 , 但無euro toys的EN-71 的part 3 (Specification for migration of certain elements) , 少了一支安全性?

....
剛才才發現,
星星 "水"油有isopropanol, 火酒是isopropyl alcohol . 大家一樣的. '
唔怪得火酒可以開星星 "水"油, 但裙氐唔多得.
甘點解星星 "水"油的thinner,  X-20A用的是 n-propanol + butyl alcohol?

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
ASTM (American Society for Testing and Materials) 係美國既standard, 日本內銷貨品當然唔會根啦.
當佢打算外銷到美國/北美時候你就會見了

路過既厚多士
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-6-7 09:50 PM 發表
ASTM (American Society for Testing and Materials) 係美國既standard, 日本內銷貨品當然唔會根啦.
當佢打算外銷到美國/北美時候你就會見了

甘我就更好奇想知佢用咩standard驗安全, japan toys ST20XX 的 part 3 (<--都好似唔多關係的感覺?
還是另外的油漆標準?
香港有賣裙氐油甘多年, 佢唔會話無pass就賣掛?  (還是真的無人去check過?

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
taiwan
twinbaseTB水漆

http://www.twinbasetw.com/id53.html

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2013-6-7 10:23 PM 發表
taiwan
twinbaseTB水漆

http://www.twinbasetw.com/id53.html

還是第一次見..(支野好似好土炮?

又唔合有無師兄用過呢隻:
Alclad II

http://alclad2.com/buy/hong-kong-distributorsretailers/

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-6-8 06:13 AM 發表

還是第一次見..(支野好似好土炮?

又唔合有無師兄用過呢隻:
Alclad II

http://alclad2.com/buy/hong-kong-distributorsretailers/

唔好意思, 又係我.

你應該是最近才玩或玩返模型. Alclad II 金屬油在香港若十年前已有水貨賣, 正式經常有售亦經年.

你上得網, 點解唔花多一點點時間呢?  就算在此論壇之前亦討論過.....好在我夠八掛, 噚氣長氣, 死唔斷氣

簡單評語: 靚, 正....但唔平.

它是"土炮", 不過是美國的土炮 (或森姆叔山寨)

In the mid-1990s, a product appeared on the hobby shop shelves that revolutionized bare metal modeling. This product, called Alclad, made itself known at the 1995 IPMS/USA National Convention on an AMT/ERTL 1/72 XB-49 Flying Wing painted with different shades of this new metalizer. What made Alclad different from other products on the market:

It came in a variety of 'shades' of aluminum, as well as steel, titanium, etc.
    It could be applied over other paints
    It could be masked and sprayed over
    It could be handled without fear of fingerprints!

Alas, as fast as Alclad appeared, it went out of production again when the company closed. It forced many of us to hoard our remaining supplies of Alclad and otherwise shelve any new bare metal projects until something new came along.

*** Enter Alclad II ***

Tony Hipp picked up on the Alclad concept and improved it, rendering the Alclad II product line we enjoy today. Over the last 10 years, Alclad II has rendered a number of shades of lacquer-based metalizers that are second to none, and also pioneered the micro-fine versions of those two-colored metallic finishes that appear on custom cars. Model cars now enjoy similar color variations in scale. Since that time, the makers of Alclad II have released more shades of the product, with still more in the works.

Alclad II 打正旗號是 lacquer 硝基漆. 它的最原始網站那時雖然簡陋, 但資訊清晰, 標明它的皇牌 ALC-107 雖然是lacquer, 但須要琺瑯質的光黑油打底, 再三說明只此一隻, one and only one.

............可惜到現在仍然有模友話: "佢原來係enamel黎架!?"

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線
taiwan
重有
neptun.耐普頓模型漆,
http://www.neptun.com.tw/Metallic.html

仙盈水性油漆
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=368&t=2113127

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

成日問[/size]
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-8 01:56 PM 發表

唔好意思, 又係我.

你應該是最近才玩或玩返模型. Alclad II 金屬油在香港若十年前已有水貨賣, 正式經常有售亦經年.

你上得網, 點解唔花多一點點時間呢?  就算在此論壇之前亦討論過.....好 ...

唔好話長氣,係師兄你樂意分享姐,無大家甘熱心,呢度邊有甘熱鬧呀?
Alclad II  呢個牌子聞名已久,之前在大雄同福利見過,但價錢真係唔講得笑,聽聞係玩車模的至愛,我就未買過
師兄可否分享下使用新心得,有咩甘強?
我而加用郡士2xx的金屬油,但有些顔色係卒左至有效果,但有D色係卒左連色都走埋 ,Alclad II有否此問題?

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-6-8 02:53 PM 發表

唔好話長氣,係師兄你樂意分享姐,無大家甘熱心,呢度邊有甘熱鬧呀?
Alclad II  呢個牌子聞名已久,之前在大雄同福利見過,但價錢真係唔講得笑,聽聞係玩車模的至愛,我就未買過
師兄可否分 ...

timng兄太客氣喇!

Alclad II 如果計埋它已pre-thinned, 得出結果仲貴呀!! 其它例如郡仕8號仔10ml當1:2稀釋即實際係20ml. 撇開價格不談, pre-thinned 有好處, 起碼少左稀釋比例此一變數, 減低失敗率, 尤其對難噴的金屬油類別.

最初我只對它的high shine系列有興趣, 因為那時市場得佢咁"閃". (現時市場多左選擇喇....是alclad II 的成功證明有市場需求的結果?) 但經過時間細心觀察, 慢慢才欣賞到它其他的regular系列都比其他廠好....少少. 確實是好過, 只是一計入價格因素, 值唔值呢?......見仁見智嘞 <== 指regular 系列. 一到其high shine系列, 我唯有死狗地都係用佢.

""有咩甘強?""        好閃囉! 107真係畀到電鍍效果囉, 105,115的閃就是合金軨果種囉!! 我已試埋109,118 都冇令我失望.
所以車友好啱使. 至於afv....好少會派用場...我估.

郡士2xx 的金屬油系列已說明要捽先至會有預期效果. 但完成後不可用手觸摸, 長時間後有機會退色.

至此也需要提alclad II 的缺點. high shine 系列一般不能on top噴光油, 手摸得多都會有機會甩色, 不適合上水貼....
最近出左隻aqua gloss clear ALC-600 聲稱是為其high shine系列而設的透明光油. 我買左, 未試. 遲吓(唔知幾時 )會在MP4/25身上試佢究竟得唔得.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
銀油的話, Spatz Stix (美國)http://www.spazstix.com/spazstixpaints (日本site http://www.spazstix.jp/index.php?main_page=index&cPath=12_20 ) 同 Takumi (日本) http://takumi-tokyo.jp/guide/2superm.html

都係好出色既銀油, spatz stix 仲有其他"金屬色" (佢叫 candy color), pigment 極幼, 真係做到電鍍差唔多一樣既效果. TAKUMI 有其他模友講用緊, 仲可以噴光油 (gp2 /2k)添. 不過一樣又係pre-thinned, 而且勁貴. 一枝50ml takumi chrome 要差唔多2000yen 呢. 2oz (約60ml) spatz stix mirror chrome 要2500yen. 仲貴過alclad架呢..

路過既厚多士
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

成日問[/size]
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
有無人知MK 偉X的新油架將會放的是咩牌子的油? (昨天去是吉架)
唔似AV/AK 的油wo

頂部