回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [齊齊勞動打老虎] 1/35 腸仔包虎王
  本主題由 KC 於 2008-6-5 10:55 AM 加入精華 
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
[齊齊勞動打老虎] 1/35 腸仔包虎王

先謝謝各位俾面參與呢個齊齊砌, 小弟希望下次版聚大家可以拎哂 d 老虎出黎, 然後一齊大合照. 我相信場面會好宏偉.  

另外, 多謝 matleung 兄割愛出讓自己既虎王,  再要多謝毛毛兄仗義幫我返左個 s雷蓋, 唔係我又要諗計遮遮掩掩了.  仲有, Joey 食緊早餐都睇我個製作 post, 仲幫我隻老虎起埋名添.  當然, 仲要多謝一眾師兄俾既意見.

呢架虎王除左係齊齊砌既作品, 亦都係蒸饅頭過程中一個休閒作, 最主要係跟風想玩玩防蚻, 全車係組裝同塗裝方面都無考證, 天馬行空之餘又試多幾種新技巧,  用左一個月時間已經完成, 歡迎大家隨便俾點意見.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-6-3 06:54 PM 發表
唔覺唔覺已經起貨~~!

嘻, 天馬行空係快手 D 既... 中間仲做埋賊添.

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-6-3 06:57 PM 發表
簡淨! 超好看的紅色呢~
其實我想問問, 德軍係咪d車係上其他色之前都會上一層呢隻紅?

下次又整黎玩下先

謝謝.   今次的確係想係防蚻鶪W做得功夫, 底色亦都係參照左 Adam wilder 大師既上色手法, 當然仲有好多不足, 但係效果的確見到有所不同.  我估以後我都會用返差唔多手法上色, 希望更有多進步.

德國戰車係上色之前, 係會上一層防袧h, 當時既 primer 亦都係紅色既.  至於係點樣既紅, 我自己都無考究過, 主要都係參考其他大師既作品, 同加自己少少演譯吧,

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-6-3 06:59 PM 發表
好開心見到隊長整到架虎王咁靚仔,yeah!!

我都會好開心你可以開盒虎黎砌...

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2008-6-3 07:19 PM 發表
.睇黎我都要快手D喇

你淨係掛住砌老電, 唔理我地 afv....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alvin 於 2008-6-3 07:35 PM 發表
好似張張都有e個姿勢

好細心啊.   我好鐘意 kt 擺呢個 post.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2008-6-3 07:46 PM 發表
好掂!!!好想睇實物!!

謝謝 buzz 兄.  如果 Joe sir 俾既話, 我估 7 月會擺集成...  到時再俾 d 意見丫.

QUOTE:
原帖由 fks 於 2008-6-3 07:54 PM 發表
遐痴我相信一定有,但現在在相片看不到,星期日螺尼集成,等我帶番屋企,慢慢話你知。

嘻~  今個月會用肉肉重裝四號, 唔駛拎返屋企睇都大把遐痴, 即場講俾我聽得喇.

QUOTE:
原帖由 狄格斯 於 2008-6-3 08:08 PM 發表
嘩!louis兄啲作品真係越嚟越正呀!!!
睇到你啲大作,手都痕埋...
可惜屋企唔噴得油,自己返工要輪班,放假都唔願開火頭.....

狄兄太過獎了, 不過我都希望自己每部都可以改進一下.  屋企唔噴得油, 有左小朋友嗎 ??  呢 d 一眾模友既死穴...   等五, 六年吧.... 起碼.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 潘安 於 2008-6-3 08:19 PM 發表

腸仔包虎王,好一架靚車,路易仕又一次大膽的嘗試

謝謝潘吧.  我都發覺樣樣都試下先過癮, 不過手腳慢始終試唔哂咁多野.

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-6-3 08:21 PM 發表

唔洗手痕啦,在齊齊砌報名處留個寶號就止痕

係咪啟動自動報名系統.. ?

QUOTE:
原帖由 johnsport 於 2008-6-3 08:41 PM 發表
好開心可以重新登錄了, 幾乎兩個月連接不到, 今天終於可以見到老朋友了!

hi john 兄, 找到了新的代理嗎 ?   歡迎, 歡迎 ~

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2008-6-3 09:13 PM 發表
勁呀~~~~~~火紅色我鍾意

謝謝松兄.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 victorcw 於 2008-6-3 09:36 PM 發表
正!!

好鍾意炮塔上嘅雜物!!

條鏈好正喎,喺邊度買?

謝謝, victor 兄    條鏈係好耐之前係 hobby容易 買落, 我都唔記得左牌子.    之前係三突上面用左半條, 而家又用埋個半條, 已消滅一份堆積.

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-6-3 09:37 PM 發表

咁平時見到既紅色虎王, 係咪因為冇上其他漆油所以係紅色?
除左虎王仲有咩紅色坦坦架...有興趣試試

係, 德軍基本既底色只有德國灰 (戰前-1943春) 同 德國黃 (1943春 - 二戰結束), 所以你見到有紅色既德軍戰車, 都係代表緊佢既防袧h.  我呢架做防蚻鶣Y想代表戰爭末期, 德軍資源缺乏, 除左要用舊車 parts外, 仲連底色都趕唔切上, 就要開往戰場.  事實上, 亦有一架後期虎王係咁樣上戰場... (詳情不明   )    當然, 自己做模型, 鐘意玩乜就玩啦, 唔好咁多顧忌.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gorem 於 2008-6-3 09:38 PM 發表
上色靚、舊化正
希望樓主以後可以出多d教學posts等我地班AFV新仔可以學下野

謝謝 gorem 兄.  上色小弟係絕對初哥階段, 教學真的不敢. 得閒吹下水就係我強項.

QUOTE:
原帖由 fatlowong 於 2008-6-3 09:49 PM 發表
陰位做得好。

謝謝 fatlowong 兄.

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2008-6-3 09:51 PM 發表
E~~~?
終於完成了! 鬼火咁靚~~~~毒死人~~

你地 d 兵人先至鬼火咁靚...  可惜當我手油完 d 戰車編號後, 我發覺我真係無眼力, 無定力去油兵人...     anyway, 謝謝啦.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-6-3 09:55 PM 發表

原來係咁...

因為我加陣手頭開緊工又上得色既得隻突三, 4連對空卡車, 黃鼠狼三型
所以唔知搵邊隻試好...感覺上紅色都係最夾虎王...XDDD

較 make sense 少少既係一 d 後期型號戰車..  豹式做防蚻麚ㄕn正架.  另外, 早期 d 既都得, 搭埋個廠境咪得囉.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2008-6-3 10:00 PM 發表
靚 , 靚 , 靚 ! 越睇越正 , 呢隻色的虎王 , 令我覺得佢有一種原始的粗曠 , 最後加上的雜物 , 更有劃龍點睛的作用 .

kwai kwai 兄實在太過獎, 我都等緊你既 251 架.  兵人配 afv 才是完美啊.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2008-6-3 10:08 PM 發表

謝謝啊.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雲谷 於 2008-6-3 10:44 PM 發表
正到無朋友呀...曾見網上圖片車身加d粉筆字,感覺更有味道....以樓主手工可以一試

謝謝啊.    戰車編號已經係手油了, 但係人老手唔定, 真係攪唔掂模似粉筆字咁幼....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雲谷 於 2008-6-3 10:59 PM 發表

其實我都覺d字仔咁細點寫呢.....亦有奇想會唔會用粉彩磨尖當筆用

我用過呀囡 d 木顏色, 同臘筆.... 但係都唔係好上色....   ( 偷偷用, 唔俾佢知. )

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 狄格斯 於 2008-6-3 11:50 PM 發表
唔係有小朋友,係上有高堂啫.....
louis兄,有冇啲好0既軍模網介紹下,自問軍事模型知識貧乏,但又好有性趣
thx

我都係去開 missing lynx, track link, planet armour 呢 d forum 睇野架咋.  其實睇幾個都有排睇, 邊睇得咁多...

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-6-4 12:21 AM 發表

買蠟性比較低既木顏色鉛筆試試... 如果搵到司得樓既帆船盒木顏色可以試試...或者試下用水溶木顏色.
我記得以前出過一隻粉彩係鉛筆包裝,即係可以用筆刨黎刨既(但冇咁粉,同一般既粉彩感覺吾同) ...

唔該哂 mat 兄. 乜原來木顏色都有咁多種..    等我有時間再搵搵.

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-6-4 12:48 AM 發表
這個新嘗試作得好呀!
原來可以張支機關鎗 MG ?? (蒙查查喇 42?) 掛在炮塔邊的, 這個對我黎講好新鮮! (我好懶睇/搵料的 ) 121 令我諗起 ---- 萬事德  或者可以溝番車身的紅色來修邊,  ...

謝謝獅象兄. 支機鎗係 mg42,  我都只係胡亂擺上去..    修邊呢個方法一直無諗到添, 成日想一筆畫好佢.   下次試下先.  thanks.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 samueluel 於 2008-6-4 01:04 AM 發表
可唔可以講下點樣上色架?

上色我係先上主色, 跟住借鏡於 adam wilder 大師既方法, 分件做成上淺下深既高光/陰影, 再混入不同顏色作不規則噴塗色差.  最後, 洗塗同濾鏡都只係輕輕帶過一下.  其後就係舊化了.

今次係新嘗試做 primer red, 亦係新嘗試做這種光影效果.  當然同 adam wilder 既作品差天共地, 依然在摸索當中.

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2008-6-4 01:09 AM 發表
話係真野都有人信

QUOTE:
原帖由 Boris 於 2008-6-4 01:35 AM 發表
好有重量感, 舊化恰到好處! 加藹L仔就更...正

QUOTE:
原帖由 Qyuen 於 2008-6-4 04:59 AM 發表
又快又靚,不愧為隊長,無可挑剔。

QUOTE:
原帖由 sinhow 於 2008-6-4 08:36 AM 發表
無論製作,改造,創意,上色,舊化等都屬上乘之作。我尤其喜歡車身及炮塔的雜物擺放,很自然,也讓車子多了一些看點。
此車的完成,louisuni兄的技巧又更進一步了,恭喜!

謝謝咁多位.  我都覺得係加埋人仔就更完美.  可能遲一點吧.    雜物我是胡亂來的, 諗住係全紅既單色車上做一點點綴, 希望效果還可吧.

QUOTE:
原帖由 唔做得 於 2008-6-4 02:49 AM 發表
冇嘢好講,黎遲些少d好説話俾人講曬

擺左咁多嘢出去游街嘅話,略為唔多夠邋遢喔

謝謝東哥捧場.  今次心想係做得乾淨 d, 下次啦, 有機會就來個重口味.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2008-6-4 10:07 AM 發表
隊長整得咁鬼靚,我個架E10又係諗住上紅底漆,好大壓力呀!!
距離齊齊砌截止時間重有成幾個月,隊長身為發起人,好應該砌多一隻以報答大家的支持。http://blog.r ...

我就係知你做防紅, 所以咪快快手手趕起呢架虎王囉. 如果一齊出既話, 咪俾你搶哂風頭.

發起人砌多部都可以慢慢安排, 但係馮兄連俾面支持下都無, 咁又有d 講唔通喎.  咁啦, 預你一架好無 ?

謝謝 車兄, 雷民兄.  

victor 兄,  駛唔駛我同你齊齊砌落薄 ?

Joe sir, 等你開完會呀....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-6-4 12:18 PM 發表
louisuni 兄 又正作 !! ~

隻色好特別,細節好鬼正,利害 利害 !! ~ ...

謝謝 William兄.  有空都砌架坦坦啦.

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2008-6-4 12:31 PM 發表
架車靚成咁....真係好想睇下實物~

謝謝. 呢架我估7月會擺集成... 事關我都無幾個成品... 擺埋7月就無野擺 lu...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-6-4 12:55 PM 發表
嘩~紅彗星專用機呀 .. 隻紅係點溝架,近士幾多號?

紅彗星 ? 幣.... 唔記得整隻角係車頂添.

隻防蚻鶚瓻Y用郡氐 29 HULL RED + 40 WOOD BROWN, 再加少少黃.   偏色都係呢幾隻溝出黎, 同埋加左橙... (無加杏).

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Berlin1945 於 2008-6-4 01:43 PM 發表
好作品, 我隻KT都仲未開..........

個炮盾D掉漆真係幾正~

如果炮塔側面同車體用D白色黃色顏料做D濾鏡相信會更豐富

謝謝毛黨首領.   

你放心啦, 齊齊砌唔交功課唔會切 JJ 架.  只係會叫你交 triple 架咋.....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2008-6-4 04:40 PM 發表

今次主題太狹窄了,貓仔我都砌過幾隻,暫時無乜 mood 再砌。
參唔參加"齊齊砌",一切隨緣吧。

砌過唔緊要... 我都有 record ...

最緊要係我知你有隻虎豹混合體素組好....   不如襯呢個機會上埋色啦.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kwan814 於 2008-6-4 05:56 PM 發表
我好鍾意隻防蚻鶡漶A再襯埋少少迷彩同舊化得好好?深黃色 parts 真係好正呀

謝謝 kwan 兄.  有機會都砌架坦坦啦.

頂部