回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 『重戰機L·GAIM』齊齊砌 截止交件日期: 2007年3月31日
  本主題由 KC 於 2007-6-29 11:09 AM 設置高亮 
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-11
來自 量地星
狀態 離線
『重戰機L·GAIM』齊齊砌 截止交件日期: 2007年3月31日

繼『聖戰士』, 『超時空要塞』, 『裝甲騎兵』等名作舉辦齊齊砌, 小弟誠邀各位參加『重戰機L·GAIM』齊齊砌

「重戰機 L-GAIM」﹣Heavy Metal L-GAIM (青文社漫畫譯名:白色重戰機)
1984年1月28日至1985年2月23日於日本電視台播放之動畫片集,共54集。
原作者及總監督(導演)為富野悠由季,永野護負責人物及機械等各項設計。作畫監督(相等於動畫原畫美術總監,負責修正及統一各動畫師不同畫風)陣容是當時較好的,有大森英敏、金山明博、谷口守泰、北爪宏幸等等。演出(相當於編導)者陣容中有今川泰宏。
放映完結後,1987年推出3集OVA(錄影帶動畫)版本。故事講述亡國王子達巴.麥洛德為追尋身世加入潘塔歌娜太陽系的反叛軍,對抗神秘暴君歐朵拉。與青梅竹馬女孩艾莉亞、好友喬米路及小精靈柯莉絲,駕駛巨大機械人「凱亞姆」闖江湖。
【轉貼自 動漫線CABeat.com http://tc.cabeat.com/cab/0410/041009.htm

模型方面, 大部份機體都有推出,而近年BANDAI 將其中幾款HG 化(可看附圖),對於支持者可以話係十分之好既選擇.

hobby japan 制作範例: http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=37899&fpage=2

---------------------------------------------------------------------------------------------------

9月26日------今日行左老深同廣華街, 諗住幫大家揾下重戰機d 模型~~

居然揾唔到hg 果隻l gaim

hg 奧津就12x, 1/100 奧津居然要129, 比較冷門既都可以係旺角宏記, 偉利, 深水埗既三和同兆利隆揾到 歡迎大家報料

----------------------------------------------------------------------------------------------------

參加詳情: 只要係重戰機就OK! 咩比例都可以.

1. 紅色惡夢--------------------- 亞魯加 X1
2. Linus Poon-------------------- 亞魯加 MK-II X1
3. Laion-------------------------- 亞斯拉迪普魯 X1
4. 嗚澤唯------------------------ hg L-Giam X 1
5. michael2626-------------------hg l-giam
6. 機動老鬼----------------------待定
7. 王子老師----------------------待定
8. KCLLCK   ----------------------A-TAUL, http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 1084&highlight=Done
9. IvanYuen   ----------------------待定
10. mon11463 --------------------- 亞修羅http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=52030&highlight=Done
11. matleung ---------------------- 待定
12. darius666 --------------------- 古倫
13.REFF----------------------------待定
14.kenn_ck ------------------------待定
15. 明天 ---------------------------A-TAUL
16. sealteam-----------------------G Roon
17.clothoest-----------------------HG Aug
18.NIGO仔(新手)-----------------------A-TAUL  
19. chestert------------------------待定
20. kog-----------------------------R3 L-Gaim Mk-2
21.思歪筆-------------------------等R3 L-Gaim Mk-2...遲出可能要放棄

[ Last edited by 紅色惡夢 on 2006-9-26 at 11:46 PM ]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

沒有新意,技術尚何! 哈哈哈!
頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by CKT at 2006-9-8 08:26 PM:
呢d大概幾錢盒?
(你圖個d)

無記錯都要8-90蚊

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線
poon 少有冇咩料出黎毒下人

我遲d 有時間scan hobby d 改造例先~

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線
DEADLINE 押後了

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線
遲下我會scan 晒之前hobby japan 果 D 制作例出黎大家分享下~~~

當中包括自製1/100 亞魯加等等

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by RTHK at 2006-9-12 09:43 PM:

紅色惡夢, 俾o的o野你睇

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 實Q at 2006-9-12 09:47 PM:

我有部二十幾年前砌嘅用離交功課得唔得呀?

你post 出黎睇下大家收唔收貨先la, 如果大家覺得唔ok 就要砌過la

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Laion at 2006-9-12 09:57 PM:

一定唔ok ga wor~

咁無計la......  砌過隻新la  

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 機動老鬼 at 2006-9-17 04:30 PM:
1. 紅色惡夢--------------------- 亞魯加 X1
2. Linus Poon-------------------- 亞魯加 MK-II X1
3. Laion-------------------------- 亞斯拉迪普魯 X1
4.嗚澤唯------------------------ hg L-Giam X 1
5. ...

老鬼記住砌完狗先wor

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by louislap at 2006-9-20 06:47 PM:
嘻~~我拍左隻hg 亞路加架啦
但呢排好忙,同埋d 技術太爛,join 唔join 好呢.....

技術唔係重點, 有冇心去整好先係重要
deadline 係出年三月尾, 大把時間

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 王子老師 at 2006-9-20 08:10 PM:
4. 嗚澤唯------------------------ hg L-Giam X 1
5 ...

老師係唔係會整mg 亞魯加

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by kcllck at 2006-9-22 03:11 AM:
撑場 ma

萬謝

matleung 都撐下la

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by matleung at 2006-9-22 03:16 AM:

腰骨硬直,我都想搵人幫我撐下

你有個好親蜜既朋友一路咁撐緊你ga~~~

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by kcllck at 2006-9-22 03:20 AM:
唐生 乎?

唐生 out 左 la

新果個叫"豐豐"

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by IvanYuen at 2006-9-24 05:54 PM:
Hello 各位,
有好野我梗玩埋一份,預埋我丫:)

4. 嗚 ...

thx for your support!!

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線
終於夠人了

今次高手雲集, 有好野睇em41:

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by kcllck at 2006-9-25 10:45 AM:
missing one wor...王子老師..

係wor

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 王子老師 at 2006-9-25 01:24 PM:

4. 嗚澤唯------------------------ hg L-Gia ...

除左差matleung, 老師通常咩都會xx出席

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by matleung at 2006-9-25 03:20 PM:

呢期紅呀,大家都睇好你嘛...同埋你都手快
叫得老師,無理由吾預你嘛...

唔緊要, 老師幫阿嫂頂左佢整多隻

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by darius666 at 2006-9-25 09:07 PM:
本應唔想報(知道自己砌得慢, 又報咗兩個齊齊砌)但見matleung有報, 所以我就....

3. Laion--- ...

wa 好正咁wor

頂部